Aki leszámolt a sztereotípiákkal – Salma Hayek

Mexikóban már szappanopera sztárnak számított, mikor elindult Hollywoodban. Azt hitte tud angolul, de hamar ráébredt, ahhoz, hogy megismerje a nevét a világ, tanulnia kell. Bár egy híres dráma iskolába járt, mégis szexbombaként vált ismertté. Ez sokáig dühítette, de nem adta fel, remélte egy nap megmutathatja, nem csak a kinézetéért lehet szeretni. 

Salma Hayek 1966. szeptember 2-án született Mexikóban. 

Apja egy libanoni dúsgazdag olajmágnás, míg anyja egy mexikói operaénekesnő volt. A kicsi Salma már kétévesen színpadon szerepelt, a családja által létesített színházban. 12 éves volt, mikor látta a Willy Wonka és a csokigyár című színdarabot. Ekkor határozta el, színésznő lesz, bármi áron. Louisiánában kezdett tanulni, ahol kiderült, hogy diszlexiás és ADHD zavara is van. 

Az iskolában művészettörténetet hallgatott, majd elment egy készülő szappanopera válogatására, ahol kiválasztották a címszerepre. Mire 23 éves lett, már két népszerű sorozat sztárjaként ismerte őt Mexikó. Ez azonban nem volt elég számára, úgy gondolta többre hivatott, így Los Angelesbe költözött. 

Azt hitte beszél angolul, hiszen apja munkája miatt gyerekként két évet élt Texasban. Ám a nyelvtudása megkopott, így a nyelvet újra kellett tanulnia. Sikerült beiratkoznia Stella Adler utolsó színicsoportjába is. Közben meghallgatásokra járt, be is válogatták Tarantino és George Clooney filmjébe. Az öt perces snittben sztriptíztáncost alakított, ami után kikiáltották szexbombának, ami őt lepte meg a legjobban. 

Az Alkonyattól pirkadatig című filmben már kicsit több szereplési lehetőséget kapott, de az igazi áttörés a Desperado című filmben jött el számára. Bő egy évtizedig a rendkívül erős szexuális kisugárzásának köszönhette, hogy az emberek beültek a filmjeire. 

2000-ben ezt megelégelve megalapította saját produkciós irodáját. S mindjárt első mexikói filmjével – amelynek rendezője is volt – megnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat. 

Ezzel párhuzamban megkapta a Ha eljő a pillangók ideje című életrajzi drámában az egyik Minerva nővér szerepét, ami után kiválasztották a Frida című film főszerepére is. 

A nehéz sorsú Frida Kahlo megformálásáért megkapta az Oscar-díjat. Pedig egy ponton úgy tűnt, hogy kirúgják az alkotásból. A film producere Harvey Weinstein volt – aki ma már börtönben ül többszörös nemi erőszak, zaklatás miatt. Salmánál is próbálkozott, amire a színésznő minden alkalommal nemet mondott, ezért a producer egyre lehetetlenebb kérésekkel jött, hogy eltávolítsa a színésznőt. 

Salma azonban nem hátrált meg, igaz, akkori párja Edward Norton is sokat segített neki. Négyszer írta újra a forgatókönyvet, anélkül, hogy igényt tartott volna arra, hogy később íróként is feltűntessék a nevét. A stáb más színészei is kiálltak Salma mellett, így a film végül elkészült, s a színésznő bezsebelhette érte az aranyszobrocskát, s remélte, innentől kezdve Hollywood komolyabban veszi őt. 


Tévedett, mert továbbra is kinézete miatt kapott megkereséseket, és ez így is maradt addig, amíg Francois Henry Pineult-val, a Kering vezérigazgatójával nem találkozott- a céghez tartozik a Balneciaga, Gucci. 

Salma 39 évesen Pinault harmadik leánykérésére igent mondott. A barátaik még aznap oltár elé is vitték a házasságfóbiás színésznőt, mert félő volt, hogy máskülönben megszökik. (Persze félelme nem volt teljesen alaptalan, mert randizásuk hajnalán Pineault összeszűrte a levet Linda Evangelista modellel, aki szült is neki egy fiút. ) A dolgot rendezték, és azóta is boldog házasságban élnek. 42 évesen Salma megszülte egyetlen leányukat is.

Miután Salmából anya és feleség lett, Adam Sandler jóvoltából legnagyobb vágya is teljesült. Vígjátékban szerepelhetett, s kiderült, Salma komikának sem utolsó. Néhány jobb és kevésbé jó film után, Ryan Reynolds is megkereste egy projekttel, s Salma bizonyította, még az ötvenes éveiben is bőven lehet valaki vonzó és vicces egyszerre. Sőt, a szuperhősök univerzumába is beléphet, nyugodt szívvel.

Az élet nehéz; s ha ezen tudsz nevetni, akkor tudod az életet élvezni is.

Közben példát is mutat. Évek óta az UNICEF nagykövete. Sierra Leonében az anyatejes táplálás szóvivőjeként táplálta egy nő gyermekét, akinek nem volt teje, mellette a tetanusz oltással kampányolt, de felemelte a hangját az erőszaknak áldozatul esett nőkért és a női egyenjogúságért is. Libanonban is járt a szíriai menekültek közt. Nemrégiben két évtizedes munkája után az UNICEF ki is tüntette őt. 

Na persze ettől még a földön jár, sőt, van önkritikája is. Tudja, hogy nagyon fontos a kiegyensúlyozott lélek, ami nála azt jelenti, hogy sokat van családjával. Magánéletéről nem is nagyon beszél, mert számára minden szónál többet érnek a tettek. S ahogy egyszer mondta: Hiszem, hogy a változás fiatalon tart. – s ő bizony mind filmkészítőként, mind nagykövetként sokat tett és tesz a változásért.

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: