Az ego szerepe az életünkben

Rengetegszer hallom manapság, hogy az egonk maga az ördög, és csak a beképzelt emberek rendelkeznek vele. Ezen bevallom mindig mosolygok.

Mégis mit jelent maga a szó? Ego? Latin eredetű, jelentése, énkép, én, éntudat, öntudat. Tehát az ego nem más, mint én, te, mi, az a kép, ahogyan te önmagad látod, amit te önmagadról gondolsz.

A hamis ego azonban veszélyes terep.

Megvan ugye az a kép, amikor valaki többet képzel magáról, mint kellene, és megvan az is, amikor sokkal kevesebbet, mint ami valójában? Az elsőt általában másokról képzeljük, a kevesebb egoval pedig valószínűleg mi rendelkezünk. A hamis énkép legalább olyan romboló, mint amikor a tífuszjárvány idején megjelent a kolera is. Képes ölni.

Image by cookie_studio on Freepik


A többlet ego, amikor azt hisszük miénk a világ és mindenre képesek vagyunk, valahol az igazságot súrolja, mindaddig, amíg el nem hisszük, hogy véghez is vittük a világmindenséget.

Azokban az emberekben, akik elhiszik, hogy bármire képesek, amit az Élet feladatként eléjük dobott, hihetetlen alázat van. Miért? A válasz pofon egyszerű: mire eljutottak A-ból B-be rengetegszer buktak el, sírtak és adhatták volna fel, ám valami, (igen, nevezzük nyugodtan öntudatnak) hajtotta őket, hogy felálljanak és ismét nekiveselkedjenek a lehetetlennek.

Az egészséges ego, a békés öntudat valóban képes semmiből szőtt álmokat valósággá varázsolni, mert benne vannak a lépések, a tettek, az akarat és a „nem adom fel érzése”.

Amikor valaki tettek nélkül képzeli azt, hogy övé a világ, az a sérült énkép, ami keserűséghez vezet, hiszen a kudarcok és pofonok sora nem fog elkerülni senkit csak azért, mert nem akar róla tudomást venni.

A túlzott és az egészséges ego után nézzük az alacsony egot.

Az alacsony önértékelés esetében van álom, de mielőtt megszületne, már jó messzire el is dobjuk, nehogy meglássuk, nehogy az elménkbe furakodjon, hiszen úgyis kevesek vagyunk hozzá. Ugye megvan az érzés?

Image by Holiak on Freepik


Gyerekkorban fel sem merül senkiben, hogy ne tudná megtenni a következő lépést. Pedig megannyiszor elesik, megüti magát, talán sír, és biztosan fáj is, de egész egyszerűen egyetlen egy puffanás sem tudja elkergetni a gyermekből az olthatatlan vágyat, hogy a lábain megálljon és elinduljon a célja felé.

A gyermekben működik az öntudat, a gyermeki tisztaság, ami nem engedi a röpke gondolatát sem annak, hogy ez akár sikertelen kísérlet is lehet. Nem tántorítja el a bukástól, a fájdalomtól és a kudarctól való félelem.

Mert bizony az ego segít abban, hogy ismerjük önmagunk. Nem csak azt, mi a jó, a nagyszerű bennünk, a személyiségünkben, de ahhoz is hozzásegít, hogy a határainkkal is tisztában legyünk, felismerjük és védjük azokat.

Épp ezért tapasztalhatjuk, hogy azok az emberek, akik tisztában vannak önmagukkal könnyebben mondanak nemet is. Az ok nem az, hogy sokat képzelnek magukról, hanem az, hogy tisztában vannak azzal, hol van az a határ, amit nem engednek átlépni, és ők sem teszik azt.

Így tehát az ego nem más, mint önmagunk ismerete és elhelyezése a térben és a világban. A helyes önértékelés pedig legalább annyira fontos, mint a levegő, amit beszívunk, mert nélküle nincs élet. Boldog élet biztosan nincs.

Todorovits Rea

nyitókép: Image by pikisuperstar on Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.