A valóság valami, ami felé felemelkedhetsz – Liza Minelli

A tegnap megbánása és a holnaptól való félelem megölhet.”, állítja Minelli, és nyilván tudja miről beszél, hiszen már legalább kétszer megjárta a poklot és ki is mászott onnan. A showbusinessben született, de még a saját anyját is meglepte mennyire tehetséges. Nem is kellett hozzá sok idő, hogy meglássa benne legnagyobb riválisát. 

Liza Minelli 1946. március 12-én született. 

Ő a filmiparban az egyetlen, aki két Oscar-díjas szülő Oscar-díjas gyermeke. Gyakorlatilag filmstúdióban született, és hotelekben nőtt fel. Édesanyja Judy Garland, az Óz, a csodák csodájában Dorothy-t játszotta. Apja Vincent Minelli, aki több nagy sikerű musical film rendezője volt. 

Judy Garland és Liza

Akár lehetne az élete egy tündérmese is, de sajnos nem az, mert bár Liza már 3 évesen szerepelt anyja egyik filmjében, anya és lánya nem mindig találta meg a hangot egymással. Pedig már ekkor látszott, hogy a kicsi érdeklődik a világot jelentő deszkák iránt. Igaz, jégtáncosnak készült. Nem akart énekelni, se táncolni, mert sok elrettentő példát láthatott közvetlen környezetében.  

Judy Garland ugyanis híres volt abuzáló viselkedéséről és függőségeiről. A kicsi lány nagyon hamar szembesült azzal, hogy anyjával valami nincs rendben. Főleg azután, hogy Judy in flagranti találta a férjét egy másik férfival. Az amúgy is sok váliumot használó Judy ettől fogva még többször került öntudatlan állapotba.

Liza öt éves korától úgy kezdte a napjait, hogy anyja gyógyszeres tubusaiban a tablettákat cukorkára cserélte. Jó oka volt rá, hiszen egy alkalommal anyja olyan sokáig vonult el a fürdőszobába, hogy Liza bement utána, és az anyját a kádban találta, öntudatlanul.

Azt hitte megvédheti sz anyját, de ő nem kért belőle. Sőt, még csúfolta is széles vállaiért, rövid csípőjéért és hosszú lábaiért. Liza abban a tudatban nőtt fel, hogy csúnya. Mégis, mikor 13 évesen látta a Bye Bye Birdie című musicalt a Broadwayen, tudta, neki a színpadon a helye.

Mindössze 18 évesen debütált a londoni Palládiumban. Viharos taps fogadta az új sztárt, de örömét beárnyékolta, hogy anyja elfelejtett elmenni. Arra azonban volt ideje, hogy másnap az újságkritikákat a lánya elé rakja. 

Azért aznap már megnézte Lizát és realizálta: lánya a legnagyobb riválisa. 

Nyomban be is mutatta egy énekes-zenésznek Peter Allennek, akihez Liza még a 21. születésnapja előtt hozzáment feleségül. Judy azt remélte, hogy lánya a házasság után a háziasszony szerepet választja, ám reménye nem vált be, így taktikát váltott és lányával együtt lépett fel. Előadták a Liza című 1920-as dalt, ami után az ifjú üdvöske a nevét kapta. Ezután a „fruska” azzal döbbentette meg az anyját, hogy elvállalta Az első szerelem című film neurotikus női főszerepét.

Judy gyakorlatilag kigúnyolta a lányát, csúfos kudarcot vetített előre, de Liza rácáfolt. Olyannyira, hogy jelölték az Oscar-díjra. Hogy ennek bármi köze volt-e ahhoz, ami ezután történt nem tudni. Annyi bizonyos, hogy Amerika Dorothy-ja mindössze 47 évesen, túladagolásban elhunyt. 

Ez is megviselte Lizát, ráadásul – akár annak idején az anyja- ő is in flagranti találta a férjét egy másik férfival. A dolog legrosszabb része az volt, hogy baráti körében mindenki tudta, hogy férje a saját neméhez vonzódik, csak ő nem. A gyász és a félresikerült házassága miatt Liza is anyja nyomdokaiba lépett. Gyógyszereket kezdett szedni. Mellette a munkába menekült és megkapta Sally Bowles szerepet a ma már klasszikusnak számító Kabaré című musical filmben, miután nagy riválisa Barbra Streisand visszadobta a szerepet.  

A Kabaréban

Liza a filmben nyújtott alakításáért megkapta az Oscar-díjat, elorozva azt az akkor esélyes Maggie Smith elől. A film forgatásán összejött a producerrel, amiből botrány is lett, ugyanis még mindketten házasok voltak, ennek ellenére a nyilvánosság előtt félreérthetetlen módon együtt mutatkoztak. 

1974-ben aztán Liza végre elvált első férjétől. Majd hozzáment a Bádogembert játszó színész fiához. 

Házasságuk botrányosra sikerült. Kölcsönösen abuzálták és csalták egymást. Liza viselkedését nagyban befolyásolta a tetemes mennyiségű alkohol és drogfogyasztás. Ilyen állapotban is leforgatta a New York, New York című filmet Robert de Niróval, amit Martin Scorsese rendezett.

Egy nap aztán annyira kiütötte magát, hogy apja törte rá az ajtót, majd fogta lányát és elvitte egy elvonóra. Ezzel megmentette az életét.

Liza tiszta lett, újra férjhez ment, és harmadik férjével 13 évig élt együtt, de a frigyet tragédiák árnyékoltak be. 

Harmadik férjével Mark Geroval

Az esküvő után három hónappal Liza elvetélt. Még háromszor terhes lett, de egyik babát se tudta kihordani. Utolsó vetélése után meddő lett, majd visszaszokott a drogokra. Pedig szakmájában sikeres volt, nagy visszatérőként a Pet Shop Boysszal is készített egy albumot.

A kilencvenes években sokat zenélt. Fellépett számtalan helyen a világon. Aztán 2000-ben vírusos agyvelőgyulladást kapott, aminek következményeként lebénult. Nem tudott sem járni, sem beszélni, az orvosok pedig nem sok jóval kecsegtették, úgy tűnt, élete végéig tolókocsiba kényszerül. Liza azonban nem hagyta magát, beszédórákat vett, addig küzdött míg újra talpra nem tudott állni. Megint énekelt és táncolt és 2002- ben újra világ körüli turnéra indult. 

Ekkoriban találkozott utolsó férjével, akivel Michael Jackson hozta össze. A házasság alig egy év alatt kifulladt, de csak hét év után mondták ki a válást. Ennek oka többek közt az volt, hogy a férje megvádolta Lizát azzal, hogy fizikailag bántalmazta őt. Hosszas huzavona és tetemes pénz kifizetése után megegyeztek.

Inkább leszek önmagam elsőrangú változata, mint valaki más másodrangú változata.

A válási procedura utolsó időszakában, 2006-ban az akkori sofőrje is megvádolta Lizát, hogy intim együttlétre akarta kényszeríteni, és azzal fenyegetőzött, hogyha nem tesz eleget kérésének, elküldi az állásából. Végül peren kívül egyeztek meg, azt pedig senki nem tudja, mi történt valójában.

Akárhogy is, Liza Minelli ikon, így olykor-olykor még feltűnik egy-egy filmben, önmagát alakítva. Láthattuk a Sex és New York második mozifilmjében, majd az Oscar-díj átadón 2022-ben. Reméljük jól van és tényleg nem küzd már a múlt démonjaival. Főleg, hogy egyszer azt mondta: „Úgy érzem, még nem volt meg életem legjobb alakítása. ”    

EZ IS ÉRDEKELHET: