A misztikus szfinx – Greta Garbo

Greta Garbo életéről nehéz bármi biztosat is írni. Titokzatos volt életében és titokzatos maradt holtában is. Ráadásul, ellentmondások tarkítják az életéről írt könyveket. Ez annak ellenére is igaz, hogy születésének századik évfordulója óta még levelezéseit is meg lehet tekinteni Svédországban.

Mégsem tiszta így sem, ki volt ő: egy borzasztóan introvertált nő vagy Hollywood egyik nagyon jól sikerült vampja?

Greta Louisa Gustafsson 1905. szeptember 18-án született Stockholmban. Szegény családban nőtt fel, ezért elemi iskolái befejezése után, egyből dolgoznia kellett. Egy borbélyüzletben kezdett, majd egy ruhaboltban lett eladó. Ekkoriban Greta még molett alkattal, csálé fogakkal és természetes gödör hajjal volt megáldva.

Aztán úgy 16 éves korában fogyókúrázni kezdett. Muszáj volt, mert 10 eladólány mellett kellett kínálnia az árut, és őt nem igen akarta észrevenni senki. Nem fogyott sokat, de egy idősödő, pocakos úr szeme így is megakadt rajta. Greta akkoriban vesztette el édesapját, így az úrban apját látta.

Egy év után persze vége is lett „kapcsolatuknak”. Greta ugyanis színésznői karrierre vágyott, s ezt az úr nem támogatta.

Első „fellépése” közönség előtt az volt, mikor kalapbemutatókon vett részt, mint modell. Aztán kiválasztották a ruhabolt reklámfilmjébe is, hogy bemutassa a hölgyeknek, hogyan ne öltözködjenek. Három reklámfilmben szerepelt, miközben a boltban írók, rendezők, színészek is elkezdtek vásárolni. Így találkozott Mauritz Stiller rendezővel, aki felfigyelt Gretára, és elkezdte egyengetni útját.

Greta 13 évesen

Stiller hatására beiratkozott a Királyi Színiskolába. A rendező jól tudta, ott külön-külön is foglalkoznak a növendékekkel, s ez be is vált Garbonál. Első filmje, egy vígjáték volt 17 évesen, majd jött a mindent megváltoztató film, a Selma Lagerlöf könyvéből megfilmesített, Gösta Berlin. A plakátokon már Greta Garbo néven szerepelt, amit egyesek szerint Stiller, mások szerint Mimi Pollak (Greta barátnője) talált ki számára.

A filmet elvitték bemutatásra Berlinbe is, ahol hatalmas sikert arattak. Greta hazájában és Németországban is elismert színésznő lett. Ugyanitt találkozott Stiller Mayerrel, aki felajánlotta neki, hogy menjen hozzá Hollywoodba dolgozni. Mayer akkoriban keresett embereket az újonnan megalapított MGM filmstúdió számára.

Stiller azzal a feltétellel fogadta el az állást, ha viheti magával pártfogoltját is. Így 1925 júliusában megérkeztek New Yorkban, ahol egyetlen riporter fogadta őket.

Mayer nem emlékezett Gretára, és nem is értette miért mondják azt róla, hogy a svédek legszebb színésznője. Stiller viszont igyekezett meggyőzni őt, s így került Greta a fodrászok, kozmetikusok és dietetikusok kezébe, még azelőtt, hogy egyetlen próbaforgatásra hívták volna.

Haját kiegyenesítették, szemöldökét kiszedték, s fogszabályzót kapott. Kemény diétára is fogták, korpát, joghurtot, sajtot ehetett, mást nem nagyon. Külsőleg átalakult, de a java még csak eztán jött. Első filmje nem aratott sikert, de a másodikkal, már jelölték az Oscar díjra is.

Innentől kezdve szárnyalt, és csupa kemény sorsú nőt játszott el a filmvásznon. Volt Krisztina királynő, Anna Karenina, Mata Hari. Háromszor jelölték Oscarra, egyszer sem kapta meg azt. Csak életművéért érdemelte ki az aranyozott szobrot.

Greta a némafilmekkel lett sztár, és a hangos filmek idejének beköszöntével, sokan buktak el színészkollégái közül. Ezért az MGM addig húzta az időt, ameddig csak tudta. Féltek, hogy a már-már férfiasan mély hangú nőt elutasítják majd a nézők. Nem így lett, sőt még fokozódott is Greta népszerűsége.

Harminc film után aztán Garbo megunta a vamp szerepét, ezért vígjátékra szerződött, amibe belebukott. Utána mindjárt nyugdíjba is ment, 36 évesen. Soha többet nem szerepelt a filmvásznon.

Magánélete épp oly rejtélyes volt, mint amilyen ő maga. John Gilbert – akivel sikeresen alakították a szerelmespárt a filmeken- szerelmes volt belé. Háromszor kérte meg a kezét, ő háromszor utasította vissza azzal, hogy:

„A feleség, olyan csúnya szó”.

Önmagát agglegénynek tartotta, ami csak megerősítette azt az elképzelést, hogy romantikus érzelmeket táplált Mimi Pollak svéd színésznő, s Mercedes de Acosta költőnő iránt. Volt néhány barátja, de igazán közeli, csak e két nő lehetett. Mimivel élete végéig szoros kapcsolatot ápolt, viszont Mercedesszel, nem, mert az nyíltan írt a vele töltött 13 évéről

50 éves nyugdíját aukciókon töltötte, New York utcáit bejárva. Bár szerették rásütni, hogy ő azt mondta: „Egyedül akarok lenni”, valójában erre 1955-ben azt mondta, hogy ő sosem mondott ilyet. Csak azt, hogy „Azt szeretné, ha hagynák egyedül lenni.”, ami igazolni látszik introvertált természetét. Nehéz róla eldönteni, hogy beleragadt a titokzatos vamp szerepébe örökre, vagy önmagát játszotta a filmvásznon? Az biztos, hogyha garbót veszünk magunkra, egy pillanatra mindig eszünkbe jut e titokzatos nő.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.