Erre az 5 készségre van szükség a sikeres házassághoz

A házasság izgalmas, akadályoktól mentes kaland. Teljesen elköteleződés a másik mellett, jóban és rosszban, öröm és boldogság a tökéletes társ oldalán.
Figyelem, spoiler: A fent említett mondatok nem fedik a valóságot. A házasság kőkemény munka! Az elköteleződés mellett folyamatos alkalmazkodást, kompromisszumot, rengeteg kommunikációt igényel.

Nyugi, azért meg lehet oldani! Vannak alapvető készségek, amik segíthetnek könnyebben belesimulni egy kapcsolatba. Ezek fejlesztése pedig megerősítheti a kötelékeket két ember közt.

Mik ezek a készségek?

Átérzőképesség

Csak a történet egyik oldalát látod? Mindig csak a magad igazát? Egy párkapcsolatban képesnek kell lennünk arra, hogy beleképzeljük magunk a párunk helyzetébe, hogy a felmerülő gondot az ő szemével is megpróbáljuk látni, és át tudjuk érezni az ő helyzetét. Így sok számunkra égető probléma kerül más megvilágításba, és a megoldást is könnyebb megtalálni. Ha valakiben nincs semmi hajlandóság arra, hogy a másik nézőpontját is figyelembe vegye, és csak magával törődik, nem fog tudni hosszú távon kapcsolatot fenntartani.

Türelem

A kapcsolatokban a türelmetlenség egyik oka az, hogy mindkét partner azt akarja, a másik olyan legyen, mint ők maguk. A türelem azt jelenti, hogy teret hagyunk a partnerünknek, hogy olyan legyen, amilyen. Ez nem mindig könnyű, de enélkül nincsen sikeres kapcsolat.

Megbocsátás

Senki sem tökéletes – te sem és a párod sem. Egy kapcsolatban mindkét fél követ el hibát. A fontos az, hogy ezt hogyan kezeljük. A megbocsátás itt döntő fontosságú, de gyakran megnehezíti a merevség vagy a tartás. A megbocsátás kulcsa az lehet, ha elkerüljük, hogy saját elképzelésünket társítsuk partnerünk cselekedeteihez, mert nem biztos, hogy pontosan ismerjük a tényeket. Ezért mindig hallgassuk meg a párunkat és úgy mérlegeljünk.

 Ha nem tudunk megbocsátani, nem lehet sikeres a kapcsolatunk.

Kompromisszumkészség

A csapatmunka azt jelenti, együttműködés, és ez általában kompromisszumot jelent. Sok pár képes is arra, hogy csapatként együttműködjön és kompromisszumot kössön a kétesélyes helyzetekben. A nehézség akkor jön, amikor olyan esetben kell döntést hozni, amikor mindkét fél erősen érintett. Ilyenkor minden a kommunikáción múlik. Amikor mindkét félnek lehetősége nyílik arra, hogy kifejezze érzéseit, ha meghallgatják és komolyan veszik egymást, a döntés mindkettőjük számára könnyebb lesz, mert mindketten azt érzik majd, a másik odafigyel, értékeli őt, és a kapcsolat fontosabbá válik, mint saját utat kapni.

Kritika elfogadása

Sok esetben határozottan kihívást jelent a párunkra hallgatni, amikor kritikát fogalmaz meg rólunk, mert a kritika hallatán általában reflexből védekezünk. Azért nem árt elgondolkodni. Van olyan eset, amikor a párunk téved, de bizony előfordulhat az is, hogy a véleménye helyes. A jó kapcsolatban az is fontos, hogy el tudjuk fogadni a jogos kritikát, és változtatni tudjunk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.