Otthonról dolgozni? Régen álom, ma már valóság

Néhány évvel ezelőtt még csak álmodoztunk arról, hogy otthonról dolgozzunk. Kötetlen munkaidőben, kötetlen keretek közt, amikor csak akarunk. Pizsamában. Kócosan. Kutyusos mamuszban. Egy nagy bögre kávéval.

Alább szponzorált tartalmat olvashattok.

Nos, ami néhány éve álom volt, az mára nem várt kényszer hatására, hihetetlen gyorsasággal valósággá vált. Talán nem pont úgy, ahogy eredetileg terveztük. Nem teljesen kötetlenül, hiszen sokszor többedmagunkkal osztoztunk a munkaidőn és a munkaeszközökként nélkülözhetetlen okos eszközökön, és nem is feltétlen akkor amikor akartuk, de igény szerint kutyusos mamuszban, és kávéval felszerelkezve. 

Vágytunk rá, és amikor ránk szakadt, megtanultunk élni benne.

Kezdetben furcsa volt és nem is mindig könnyű, aztán alkalmazkodtunk. Alkalmazkodtunk mi felnőttek, és idomultak a gyerekeink is. Nekik talán könnyebben is ment; a digitális oktatásban hamar megtalálták a számukra izgalmas lehetőségeket és az online osztály életet is könnyedén megszokták, beillesztve saját világukba.

Tény, hogy ehhez megfelelő eszközpark kellett. Az online térben – különösen ebben a felgyorsult világban –, ahol egy négytagú családnak sokszor egyszerre kellett különböző elvárásoknak megfelelnie, a világháló sztrádáján tartani kellett a kötelező sebességet. A leállósáv, vagy a döcögő kapaszkodósáv nem volt opció. Ahogy az elavult eszközök sem. 

Mi volt a megoldás? Az iCentre készített erről egy filmsorozatot – tudni szerették volna ki, hogyan, és milyen eszközök segítségével élte meg és túl az elmúlt hónapokat. 

Régen az otthonról végzett munkát nem tekintették minőségi munkának. Az általános megítélés az volt, hogy aki “home office”-ban dolgozik az heverészik, tévézik a kanapén egy halom pizzásdoboz társaságában, miközben néha-néha rápillant az e-mailekre. A munkáltatók nem hitték, hogy érdemi munkát lehet otthonról végezni és megkövetelték, hogy a dolgozó számoljon el az idejéről, teljesítményéről. 

Mára mindez lényegesen megváltozott. Manapság a munkaadók megértik, hogy egy kis rugalmasság és a munkavállalókba vetett bizalom jóakaratot és motivált munkavégzést eredményez.

Persze nem minden munka végezhető otthonról, és nem mindenki akar vagy tud onnan dolgozni még akkor sem, ha a főnök ezt lehetővé teszi. Vannak akik most, hogy van rá lehetőség, visszatérnek a munkahelyükre mert igénylik a személyes jelenlétet, az emberi kapcsolatokat.

 De a tény az, hogy az elmúlt hónapokban megváltozott a világ, és benne megváltoztak a lehetőségeink és mi magunk is.

Igen: néhány éve még csak álmodoztunk arról, hogy otthonról, egy kávézóból, vagy akár a tengerpartról dolgozzunk. Ma a helyrajzi szám már nem akadály: olyan helyszíneken vehetjük elő eszközeinket, ahol nem is jutott volna eszünkbe korábban.

Az otthonunk lett az irodánk, vagy épp az osztályterem. Jó esetben van hozzá megfizethető, nagy sebességű otthoni internetkapcsolatunk, na és megbízható, kiváló minőségű eszközeink. Sőt, van lehetőség segítséget kérni a kezeléshez, beállításokhoz, javításhoz azoknak is, akik még tapogatóznak az online vidéken.

Az pedig, hogy ez a lehetőség adott, mindenképpen pozitív.