Aki sokkal több volt, mint Leia hercegnő- Carrie Fisher

Mindenki csak a Csillagok háborúja hercegnőjét kereste benne. Pedig Carrie egyáltalán nem volt olyan komoly és felsőbbséges másokkal, mint az általa megformált karakter. Pimasz igen, független is, de nem karót nyelt.

Akkor sem, ha Hollywood két ismert sztárjának gyermekeként látta meg a napvilágot 1956. október 21-én.

Már két perces korában főcímlapon szerepelt. Ami nem is csoda, tekintve, hogy édesanyja Debbie Reynolds, az Ének az esőben című film üdvöskéje, apja pedig Eddie Fisher népszerű énekes volt, aki az ötvenes években hódította meg a nők szívét. Az álompár kapcsolatából született meg Carrie és öccse Todd. A románc sajnos azonban csúfos véget ért, mikor Eddie beleszeretett Debbie legjobb barátnőjébe Elizabeth Taylorba.

Debbie Reynolds, Eddig Fisher és a kis Carrie

Carrie ekkor két éves volt, míg öccse éppen, hogy újszülött, de mindez nem számított. Az apa fogta bőröndjét, s elköltözött, majd elvette a hőn imádott nőt. Debbie innentől kezdve mindenhová vitte magával gyerekeit. Aztán mikor felfedezte lányában a tehetséget, már szerepeltette is.

Így történt, hogy a mindössze 5 éves gyermek már együtt énekelt anyjával egy tévéfelvételen. Aztán 14 éves korában a Broadway színpadán találta magát az Irene című musicalben. Hogy jó oktatást kapjon anyja elküldte dráma iskolába tanulni Angliába. Carrie felszabadult, s nem csak azt tanulta meg, milyen egy jó színész, hanem azt is, hogyan beszélnek az angolok.

Mikor 17 évesen visszatért az Államokba, újra a Broadway színpadára került.

Majd onnan egy filmbe, a Samponba, amelyben Warren Beatty és Goldie Hawn volt a két főszereplő. Itt látta meg a benne rejlő Leia hercegnőt George Lucas. A mindössze 19 éves lány hirtelen egy alacsony költségvetésű, de ígéretes filmbe csöppent.

Szabadjára is engedte fantáziáját. Ő lett a stáb bohóca, aki mindenkit meg tudott nevettetni. Persze ez nem csoda, hiszen Leia hercegnő karakteréhez hozzáadta mindazt, amit az angoloktól ellesett. Az akcentustól kezdve a felsőbbséges magatartáson keresztül mindent. Tehát a stáb tagjai élesen külön tudták választani Leiát és Carrie-t.

„Velem a kezdődik a nő hatalom. – dolgozd fel.”

Így történt, hogy a független és erős nő karakterét ő hozta be a filmvilágba. Sokan látják Leiában a feminista nő első igazi megtestesülését. Pedig a valóságban Carrie bár erős volt, azért minden túl hamar történt vele. A Csillagok háborúja óriási sikere megviselte, nem különben az, hogy Harrison Forddal a forgatás három hónap alatt viszonyt folytatott, de a férfi sosem lett belé szerelmes.

Ráadásul a film készítése alatt elkezdte használni a kokaint is. Az amúgy is drogokat használó lány pedig kifordult magából. Jöttek a fékevesztett bulik, amikor is találkozott egy énekessel, Paul Simonnal.

A férfi apja kiköpött mása volt, ráadásul ő is szerette a drogokat és az italt.

Kapcsolatuk nem tartott sokáig. Talán az is közrejátszott, hogy időközben kiderült Carrie bipoláris zavarral küzd. Ez a felismerés pedig tisztább ént követelt meg tőle. Ráadásul jött a Csillagok háborújának második (azaz ötödik) részének forgatása is, toppon kellett lennie.

Közben találkozott Dan Aykroyddal is a Blues Brothers forgatásán, aki el akarta venni. De Carrie inkább visszament volt szerelméhez. A dolog ekkor sem tartott sokáig, pedig szerették egymást. De a drog és alkohol problémák mindkét fél részéről egyre komolyabbak voltak, s ez a kapcsolatukra is kihatott.

Mire a harmadik rész is elkészült a kultikus filmből, Carrie szétesett. Valahol a lelke mélyén ekkor már biztos volt benne nem fog tudni szabadulni soha Leia hercegnőtől. Akkora őrület övezte őt és a stáb tagjait, hogy érezte, be fogják skatulyázni. Sajnos igaza lett, pedig a Broadway színpadán brillírozott és jó néhány sikeres film forgatókönyvén is dolgozott.

1990-ben aztán megírta első életrajzi könyvét a Képeslapok a szakadék széléről címmel. A könyvből film is készült Meryl Streep és Shirley MacLaine főszereplésével.

A mű két Oscar-díjat bezsebelt, de Carrie nem tudott kitörni. S újra a drogokhoz nyúlt.

Aztán megismerkedett egy jó lelkű tehetséggondozóval, aki támasza lett. A kapcsolatból megszületett lánya, Billie. A férfi sajnos elhagyta őt egy másik férfiért. Bár Fisher kellő öniróniával szemlélte életét és a történéseket, azért a dolog megviselte őt.

A lánya és az édesanyja tartotta benne a lelket. Aztán a 2000-es évek elején ismét írt egy könyvet Vágyivászat címmel. Ebben a könyvben szüleiről és mentális betegségéről is ír. Függőségeiről is lerántotta a leplet, kellő öniróniával és humorra megspékelve.

lányával

A 2010-es években újra elvállalta Leia hercegnő szerepét a Csillagok háborúja legújabb részében. S pontosan ez idő tájban megtalálta 19 éves korában írt naplóját, amit az első rész forgatásán írt. A naplót kiegészítette 60 éves önmaga narrációival. Ebből született meg A hercegnő naplója című könyve.

2016 végén, egy repülőúton szívroham érte. Négy nappal később elhunyt. A hivatalos közlemény szerint légzéselégtelenség volt a halál oka, de később kiderült kokain és nyugtatók keverékét találták a szervezetében. Egy nappal később anyja is elhunyt. Így egyszerre két sztárt gyászolt Amerika. Carrie-t egy általa kedvelt nyugtató a prozac mintájára készült porcelánurnába helyezték végső nyugalomra. Barátai azt mondták, Carrie minden bizonnyal ezt akarta volna…