Három fő ok, amiért egy introvertált hamarabb kiég, mint egy extrovertált

Az introvertáltak figyelmesek, intuitívak és érzékenyek. Mondhatnánk, hogy ez az oka annak, hogy sokkal hamarabb kiégnek, mint extrovertált társaik, hiszen az egyértelműen elmondható, hogy lelkileg és érzelmileg sok esetben nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Mégsem szimplán érzékenységük a fő ok.

Összeszedtük azokat a magyarázatokat, amik nagy mértékben hozzájárulhatnak az introvertáltak gyors kiégéséhez:

Mások igényeit a sajátjuk fölé helyezik

Az introvertáltakra jellemző, hogy túlgondolják az emberek reakcióit, és túlságosan törődnek velük. Ennek következménye az is, hogy gyakran mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezik. Nem tudnak önzőek lenni, nem tudnak nemet mondani, mert számukra erős bűntudattal jár a nem kimondása.

Ám ha mások szükségleteit a sajátjaik elé helyezik, nem csak nem marad semmi, amit adhatnának, hanem elfogy azt az energia is, amire szükségük van ahhoz, hogy önmagukról gondoskodjanak, ez viszont kiégést okoz.

EZ IS ÉRDEKELHET: AMIKOR EGY INTROVERTÁLT SZERELMES LESZ

Túl sokat foglalkoznak a társadalom elvárásaival

A mozgalmas és teljes élet sok lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatba lépjünk más emberekkel, és emlékeket teremtsünk. Az introvertáltak azonban nem túl jók a beszélgetésekben és az új kapcsolatok kialakításában, ezért hajlamosak felvenni egy extrovertált maszkot, amikor a helyzet úgy kívánja. Ha mindent beleadnak abba, hogy alkalmazkodjanak a társadalom elvárásaihoz, gyorsan elérik a tűrőképességük határát, ami sebezhetővé teszi őket. 

Sajnálatos módon a társadalom nem mindig érti meg, hogy az introvertáltaknak szükségünk van az egyedüllétre, így ha elvonulnak a zsivajtól, hogy feltöltődjenek, unalmasnak, sőt durvának tűnhetnek. Pedig el kell vonulniuk, mert ha ez nem történik meg, hamar jön a kiégés.

Jobban szeretik a rutint, mint a változást

Ahhoz, hogy megfelelően működjenek, és gondoskodjanak azokról az emberekről, akiket szeretnek, az introvertáltaknak rutinra van szükségük. A legtöbb introvertált jobban megnyugszik, ha napjainak van egyfajta kiszámíthatósága.

De függetlenül attól, hogy mennyit terveznek előre, a rutinjaik ilyen vagy olyan okok miatt természetesen felborulnak. És amikor az ilyen esetekben gyorsan kell döntéseket hozni, az introvertált a nap végére súlyos kiégést tapasztalhat.

Egy jó módszer a kiégés elkerülésére, ha a feladatok közti átmenetre összpontosítanak. Érdemes létrehozniuk egy rendszert, ami segít eligazodni a munkahelyi feladatok között, és egy másikat, amiben ütemezhetőek az olyan tevékenységek, mint a házimunka, az edzőterembe járás, a barátokkal és családdal eltöltött idő. A tervezéssel nagy mértékben kiküszöbölhetik a nem várt helyzeteket, ezzel együtt pedig az idő előtti kiégést.

A nehezen barátkozó, befelé, és nem a külső világ felé forduló emberek esetében a kiégés egy sokkal hamarabb jelentkező tünet, mint a tömeget, vibrálást, nyüzsgést sokkal jobban bíró extrovertált embereknél.

Egy kis odafigyeléssel azonban a tünet enyhíthető vagy akár ki is kerülhető.

Solitude photo created by tawatchai07 – www.freepik.com


EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.