Az introvertáltság 7 valódi előnye

Hogy mi az introvertált és mi az extrovertált emberek jellemzője, több cikkben olvashattuk már. A tulajdonságok alapján úgy tűnhet, hogy a mai világban introvertáltnak lenni nem olyan nagy előny. Hiszen ők visszahúzódóak, nem bírják a pörgést – ami pedig a mai világra igen jellemző – az energiájuk hamar lemerül a társadalmi nyomástól, nehezebben teremtenek kapcsolatot és még sorolhatnánk.

Ez ugyan mind igaz, mégsem a teljes kép. Nagyon sok előnye van az introvertáltságnak mai nyüzsgő világunkban is.

Ha introvertált vagy, itt az ideje, hogy megismerd alapvető természeted előnyeit, és értékeld, hogy mitől olyan nagyszerű az, amilyen vagy. Ha inkább extrovertált vagy, most itt a lehetőség, hogy bepillants a függöny mögé, és megtudd, mitől különlegesek az introvertáltak. 

Íme néhány introvertált tulajdonság, ami kimondottan előny a mai világban:

Az introvertáltakra ritkán jellemző a túlevés

Az introvertáltak kisebb eséllyel esznek túl sokat, mint extrovertált társaik. Lassabban esznek, és kisebb adagokat szolgálnak fel maguknak. Természetesen ők is esznek édességet, chipszeket, snacket, de egyáltalán nem jellemző rájuk, hogy túlennék magukat. Az introvertáltak egyébként is többször kötelezik el magukat az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett, hiszen mindkettő visszafogottságot igényel, ami az impulzívabb emberek számára nehéz.

Az introvertáltak szuper kreatívak

Mi a közös Bob Dylanben, Vincent Van Goghban, Charlotte Brontéban és Albert Einsteinben? Valószínűleg mindannyian introvertáltak voltak. Jól ismert kapcsolat van a kreativitás és az introvertáltság között, erre kitűnő példák az imént említett kreatív elmék.
Az introvertáltak kreativitása nagy eséllyel a gazdag belső életből fakad.


Az introvertáltak nagyszerűen tudnak hallgatni

Az introvertáltak egyértelműen kevesebbet beszélnek, mint az extrovertáltak, de ez nem azt jelenti, hogy ők csak ülnek szótlanul, és nem csinálnak semmit társaságban. Nem szakadnak el attól, ami körülöttük történik, de tudják, hogyan kell hallgatni, miközben a peremen tartózkodnak. Az introvertáltak hajlamosak elzárkózni attól, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek, és gyakran csak azután beszélnek, hogy átgondolják, mit szeretnének mondani. Azonban ők kiváló hallgatóság. Jól rá tudnak hangolódni beszélgetőpartnerükre, nem szakítják félbe, de jelzéseket adnak figyelmükről. Könnyű nekik megnyílni, és elmondani mindent.

Az introvertáltak nagyszerűen tudnak arra összpontosítani, amit szeretnek

Az introvertáltak egyik legnagyobb erőssége, hogy nagyszerűen tudnak koncentrálni. Ez szinte minden lehetséges feladat elvégzésekor jól jön. Legyen szó tanulásról, alkotásról, olvasásról vagy bármi másról, az introvertáltak osztatlan figyelmük erejét arra fordítják, amit csinálnak. Ennek eredményeként az introvertáltak nagyobb valószínűséggel érik el hosszú távú céljaikat.

Az introvertáltak tudják, hogyan kell egyedül lenni anélkül, hogy magányosak lennének

Az introvertáltság szintén nagy előnye, hogy az introvertáltak tudják, hogyan tölthetnek el anélkül egyedül időt, hogy magányosnak éreznék magukat. Gazdag belső életük és azon képességük, hogy boldogan elfoglalják magukat, megóvja őket attól, hogy unatkozzanak és szomorúak legyenek, amikor mások nincsenek a közelükben.

Az introvertáltak mély barátságokat kötnek

Az, hogy az introvertáltak jól érzik magukat egyedül, nem jelenti azt, hogy nem értékelik a barátságot is. Annak ellenére, hogy néha egyedül akarnak lenni, vannak barátaik. Sőt. Valójában az introvertáltak nagyon mély barátságokat köthetnek, amelyek évekig vagy akár egy életen át tartanak.

Az introvertáltak kevesebb kínos dolgot mondanak

Mindenkivel előfordulhat, hogy a szája előbb jár, mint a feje, és kínos dolgot mond ki, amit utóbb nagyon megbán. A szituáció azonban egy introvertáltra igen ritkán jellemző. Az introvertáltság egyik előnye valójában éppen az, hogy egy introvertált jóval kevesebb kínos dolgot mond, mivel rá épp az a jellemző, hogy megáll és gondolkodik, mielőtt beszél.

nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.