A verbális bántalmazás jelei

A verbális bántalmazás a bántalmazás egy igen gyakori típusa, ami bár sok kapcsolatban előfordul, nehéz azonosítani. A verbális bántalmazók a manipuláció mesterei, akik a szavakat használják büntetésre, irányításra. A verbális bántalmazás alattomos dolog – és ugyanolyan káros lehet, mint a fizikai bántalmazás.

A fizikai bántalmazás könnyen azonosítható. A verbális bántalmazás más. A sérülés belső, nincsenek árulkodó fizikai zúzódások vagy hegek – nincs más csak egy sérült lélek. Bár mindkettőnek lehetnek hosszú távú hatásai, például alacsony önértékelés, depresszió, szorongás és még sok más, az érzelmi bántalmazást nehéz meghatározni a jelek ismerete nélkül.

A verbális bántalmazás tipikus formái:

Sértő becenév
A sértő becenév adása a verbális visszaélés jele. Ha valaki úgy érzi, hogy a név bántó számára, akkor valószínűleg bántásnak is szánták. Egyes nevek megkérdőjelezhetetlenül sértőek, míg másoknál nem egyértelmű. Ezeket nehezebb lehet azonosítani – de a megérzések általában helyesek. 

A verbális bántalmazók gyakran alkalmaznak „építő jellegű” kritikát, hogy negatívan befolyásolják partnerük önértékelését. Szavaikkal célozzák meg partnereik bizonytalanságát és szégyenérzetét.

Földbe tiprás
A kritikus, szarkasztikus vagy gúnyos szavak, amiknek célja, hogy földbe tiporjanak (akár kettesben van a pár, akár mások előtt), a bántalmazás egyik fajtája. Ezek akár az öltözködéssel, a beszédmóddal vagy az intelligenciával kapcsolatos megjegyzések is lehetnek. Bármilyen megjegyzés, amitől valaki alárendeltnek érzi magát vagy szégyenkezik, gyakran szándékos a bántalmazó részéről. 

Indokolatlan kiabálás
Amikor egy társ különösebb indok nélkül üvöltözik, amikor a semmin is kiborul, és folyamatosan tojáshéjon kell járni körülötte, amikor cenzúrázni kell minden kimondott szót, az is intő lehet.

Ok nélküli hibáztatás
A verbális bántalmazás egyik gyakori ismérve az áldozathibáztatás. Előfordulhat, hogy a partner által leírt okok vagy kifogások szándékosan összezavarják a másikat, ami azt eredményezi, hogy az áldozat bocsánatot kér a tetteiért – akkor is, ha nem is tett semmit.

Érzések semmibe vétele
A bántalmazó gyakran nem hajlandó megvitatni olyan kérdéseket, amik a másikat felzaklatják. Figyelmen kívül hagyják a másik aggodalmait, az is előfordul, hogy le is tagadnak egyes megtörtént eseményeket. Állítják, hogy a másik rosszul emlékszik.

A bántalmazók sok esetben egyenesen megkérdőjelezik a másik valóságát, ez pedig tulajdonképpen szintén áldozathibáztatás.

Érdemes tudni, hogy gyakran egy-egy bántalmazó epizód után a párok kibékülnek, és van egyfajta „nászútfázis” a kapcsolatban. Sok esetben ez az oka, hogy a bántalmazottak nem veszik tudomásul a jeleket. Igazolják partnerük viselkedését, igazolják a bántalmazást és magukra vállalják a felelősséget.

Annak ellenére, hogy a verbális bántalmazás nem hagy látható nyomot, azok, akik átélik, szenvednek, így figyelmen kívül hagyni nem szabad.

Alone girl photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.