A társfüggőség jelei

A társfüggőség az egyik legmérgezőbb és legrosszabb kötelék. A kapcsolat nem feltétlenül romantikus. A függőség kialakulhat rokonok között is, szülő-gyermek, testvér-testvér, de akár barát-barát között is. Bármi is az alapja, a kötelék éppen olyan intenzív, mint amilyen egészségtelen.

Társfüggőségről akkor beszélünk, mikor két fél közül az egyik kórosan alárendeli magát a másik véleményének. Ilyenkor ő áldozattá válik, és ezzel lehetetlenné válik az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolat. 

Az áldozat teljesen függőnek érzi magát a partnerétől a legapróbb dolgokban is. Az alapvető feladatokhoz is segítséget igényel. Az életének irányát a gondozó határozza meg.

Azt hihetnénk ez utóbbi szerepe könnyebb, de ez nem így van.

A gondozó szemszögéből a társfüggő kapcsolat teljes munkaidős munkának tűnik. Ideje és energiája nagy részét az áldozat, és az őt érintő tennivalók kötik le, hiszen folyamatos kényszert érez, hogy segítsen a másiknak, cselekedjen a másik helyett.

Egész élete a partnere körül forog, fogalma sincs, hogyan szakadhatna ki ebből a kötelékből.

A legtöbb ember későn veszi észre helyzetének állapotát, pedig egy társfüggő kapcsolatnak vannak konkrét jelei, amik figyelmeztetnek:

Túlzott törődés
Mikor két fél közül az egyik túlzottan belefolyik a másik életébe, és figyelemmel kíséri vagy irányítja az időbeosztását, az nem vezet jóra. A gondozó legjobb szándéka ellenére megnyomorítja az áldozatot, növelve áldozattudatát. Az aránytalan törődés az egészségtelen kötelék kezdete.

Az egészséges határok hiánya
Az egészséges határok felállítása minden kapcsolatban fontos, ám a társfüggő kapcsolatban alapvetően nem működik. Ennek az az oka, hogy mindkét partnerből hiányzik a határok meghúzásának képessége. Gyakran behatolnak egymás terébe, és ennek káros következményei vannak. Az áldozatok például teljes mértékben a gondozóra támaszkodnak érzelmi szükségleteik kielégítésében. Ez kimeríti a gondozót, aki biztosan kiég előbb vagy utóbb.

Bizonyos esetekben a társfüggőség a pénzügyi határok megsértéséhez is vezet. Ez akkor fordul elő, ha a gondozó teljes hozzáférést kap az áldozat pénzügyeihez.

Ha az együttlét nem okoz örömöt
Ha a másikkal való együttlét nem hoz örömöt, kényelmet és biztonságot, akkor valami nem stimmel. A toxikus társfüggő kapcsolat egyik legnyilvánvalóbb jele az egyik vagy mindkét partner állandó stressze. A gondozó szorongást, kiégést és stresszt tapasztal, mert mindig ő felel a társáért. Az érzelmi és fizikai felelősség megviseli őt; hosszabb távon boldogtalanná és keserűvé válik. 

Az áldozat eleinte megkönnyebbülhet, ha feladja önállóságát, de egy bizonyos pont után a gondozó vezetése miatt stresszessé is válik. 

A társfüggőség mindkét félben megerősíti a legrosszabb hajlamokat. Beszorulnak egy körforgásba, ahol folyamatosan a kapcsolat miatt aggódnak.

Hiányzó önbecsülés
A társfüggő kapcsolat mindig alacsony önértékelésre utal. Ez vonatkozik a gondozóra és az áldozatra is. A gondozó önbecsülését abból meríti, hogy gondoskodik partneréről – a kiteljesedése forrása számára egy másik személy. Az áldozat pedig nem hajlandó saját kezébe venni az életét, de közben neki is fogy az önértékelése.

Nem tud kommunikálni, nem fog kommunikálni
A társfüggő kapcsolatokra jellemző a rossz kommunikáció. Nem csoda, hogy ez a mérgező társfüggő kapcsolat egyik legfőbb jele. Ebben a kapcsolatban mindkét személynek nehézségei vannak az őszinte kommunikációval. A gondozó nem mondja el, hogy az áldozatnak min kell dolgoznia, nem közli a hibáit, mert fél, hogy akkor az áldozat elhagyja. És természetesen az áldozat sem áll ki magáért.

Bántalmazás
A társfüggőség jelentős mennyiségű pszichológiai és érzelmi bántalmazással jár. És félreértés ne essék, ez is kétirányú. Mindkét egyén viselkedése problémás, mindkét fél szenved érzelmileg. 

Két gyakori eset van: az áldozat kihasználja a gondozót, vagy a gondozó bántalmazza az áldozatot.

Az A forgatókönyv akkor történik, amikor az áldozat kezdi magától értetődőnek tekinteni partnerét. A B forgatókönyv akkor következik be, amikor a gondozó idővel elkeseredik, és elkezd számot adni a partneréért hozott áldozatokról. Mindkét esetben verbális bántalmazást és manipulációt folytatnak, hogy irányítsák a másikat.

Mi lehet a vége egy társfüggő kapcsolatnak?

Mennyire fenntarthatóak ezek a kapcsolatok, vetődik fel a kérdés, de a válasz egyértelmű. A társfüggő kapcsolat nem lehet tartós, hiszen senki nem tölthet évtizedeket azzal, hogy gondoskodjon partnere szükségleteiről. Ennél többnek kell lennie az életben.

A gondozó kiég, és az áldozat valamikor kiszabadul. A vége pedig nagyon fájdalmas mindkét érintett fél számára.

People photo created by rawpixel.com – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.