Férfi és nő, na meg az örök dilemma – mit akar a másik

Nő és férfi. Nem egyformán nevelik és ítélik meg őket. Különböző szerepeik, gondolkodásmódjuk okán eltérően értelmezik egymás mondandóját. Nem csoda, ha olykor értetlenség és önzés vádjával illetik egymást.

A nők számára a társalgás jellemzően a figyelem, a megerősítés, a támogatás megszerzésének módja. A nő együttműködésre törekszik, s célját legtöbbször úgy szeretné elérni, hogy egyszersmind a másik fél jóindulatát is biztosítsa.

A férfiak világában viszont a beszélgetés az adatközlés és a versengés eszköze. A férfi elsősorban saját helyzetét akarja erősíteni, megelőzni, hogy mások irányítsák őt. Megoldásokat keres és javasol; nemigen törődik azzal, hogy mások kegyeit keresse.

Mindenki ismeri, s hatékonyan alkalmazza is a nemére jellemző közlési formát, visszafejteni azonban a másik nem nyelvezetét kevesen képesek.

A titkos tanok eddig csak a beavatottak számára voltak hozzáférhetők. Most azonban eljött az ideje, hogy a közvitéz is megismerje őket.

A nőt a támogatás megszerzése, a férfit a tények és az eredmények érdeklik

Éva szeretné kinyújtóztatni fáradt tagjait, ezért megkérdezi Ádámtól: „nem akarsz megállni pár percre?” Ádám nem akarja vesztegetni az időt. Mit számít az ő kényelme? Oldalbordája pedig majd szól, ha pihenni akar. „Nem”, válaszolja, s hajt tovább.

Éva csalódott és dühös, mert nem teljesült kívánsága. Ádám is sértve érzi magát, mert párja nem mondta ki nyíltan, mit szeretne. Gondolatolvasónak tartja őt?

Ádám nem érti, hogy párja az esetleges szóváltást és visszautasítást szeretné elkerülni. Éva pedig nem érti, hogy férjeurát mindenekelőtt az észszerű gondolkodás és cselekvés elve vezérli. Mindketten megelőzhetnék a csalódást, ha a másik nyelvén beszélnének. Ádám példának okáért visszakérdezhetne: „megálljunk pár percre?”

Meghittség vagy függetlenség

A nőket jó érzéssel tölti el, ha azzal büszkélkedhetnek, hogy tartoznak valakihez: „Ezt meg kell beszélnem a párommal.

A férfiak ellenben szabadságuk korlátozásaként élik meg, ha egyezkedniük kell párjukkal („odahaza kürtőkalapban szaladgálok az ágy alatt”), és nem egyszer kínosan érinti őket, ha jelét kell adniuk elkötelezettségüknek.

Érzelmek vagy értesülések

Ha Ádám olvasni kezdi a Paradicsomi híradót, Évának bizonyosan eszébe jut valami…

Évának rosszul esik, ha férje nem beszélget vele érzéseiről. Ádám pedig nem érti, miért van erre szükség. Igyekszik jó férj lenni. Meghallgatja Évát, ám amikor ő kerülne sorra, mi jár a fejében, így válaszol: „semmi”, s folytatja a Híradó böngészését.

A férfiút úgy nevelik, hogy ne legyenek érzései, vagy ne beszéljen róluk. A férfi számára a beszéd nem érzelmek, hanem elsősorban ismeretek megosztásának eszköze.

Évának tudnia kell, Ádám részéről nem elutasítás, ha éppen mással foglalkozik. És férjuram is okosan teszi, ha eszébe vési, nem elég meghallgatnia, milyen színű falevél a divat. Számot is kell adnia róla, neki melyik tetszik és miért.

S mert Ádám barátunk figyelmes és szerető férj, biztosra vehetjük, hogy Éva habfehér fügefalevelére szavaz, egyebek között arany bárányka díszítése miatt.

Asszonyok csevegnek, férfiak cselekednek

Ádám úgy gondolja, szeretetét tettekkel bizonyíthatja leginkább, Éva viszont többre értékeli a szép szavakat.

A „szeretlek” nőd szemében, kedves férfitársunk, többet jelent, mint ha megjavítod a vízcsapot vagy kilakoltatod a kamrából az egereket.

A nő, ha gondja van, vigasztalást keres, a férfi megoldást

Éva nem kapott halat az Éden áruházban. Szalad is nyomban Ádámhoz, hogy elpanaszolja bánatát. „Sebaj, kedvesem, eszünk csirkét”, mondja a teremtés koronája. „Miért beszélsz sületlenséget, hiszen utálod a szárnyast”, válaszol morcosan Évánk.

Évát feldúlta az eset, így aztán megfeledkezett róla, hogy a férfi számára a panasz kihívás: megoldást kell találnia a bajokra. Ádám pedig (mivel szeretett volna végre egy kis nyugalmat) szem elől tévesztette, hogy egyetlenének az esetek többségében nem tanácsra, csupán érzelmi támogatásra van szüksége.

A helyes hozzáállás, ha lehetőséget biztosít Évájának, hogy elsírja bánatát, kimerítő véleményt mondván a paradicsomi állapotokról. „Zaklatottnak látszol, galambom. Történt valami?

A nő inkább befolyásol, a férfi inkább kér

Éva – különösen ha valami baja van, elégedetlen, nyűgös – előszeretettel él a befolyásolás módszerével. Többes számban beszél: „Ássuk fel Édenkertünket.” Vagy gondolatébresztő kérdésekkel áll elő: „Nem gondolod, hogy valakinek le kellene vinni a szemetet?” Olykor pedig látnoki képességet kíván Ádámtól: „Hideg van odakinn (végy fel kabátot).” Úgy szeretné elérni, amit akar, hogy a felelősséget ne kelljen felvállalnia, és egyúttal a férfiú beleegyezését és jóindulatát is elnyerje, az esetleges visszautasítást elkerülje.

Ádám, ha értékelik szolgálatait, majdnem mindenre hajlandó Évájáért. Rángatni azonban nem hagyja magát. Éva mesterkedését nem kérésként, hanem parancsként, rosszabb esetben hibáztatásként értelmezi. Ilyen esetekben hajlamos visszadobni a labdát: „Gondoltam rá, hogy leviszem a szemetet, de engem nem Valakinek hívnak.”

Kedves Évák! Ha egy magára valamit is adó férfiút befolyásolni próbáltok, tulajdonképpen hozzáértését, férfiúi mivoltát vonjátok kétségbe: „Te még az Egyfejű Szemetesedénnyel sem tudsz elbánni…” Gondoljátok hát meg, mielőtt ilyen módon akartok valamit elérni Megmentőtöknél.

Hogyan kérhet Éva bátran, mégis nő módjára?

„Küzdj meg, kérlek, a Szemetesedénnyel. A kedvemért…”

Ádám László

Surprise photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.