Légy önzőbb – önmagadért!

Nagyon régen, még megboldogult lánykoromban szörnyen naiv voltam. Jóhiszemű kis szőke, aki elhitte, amit mondtak neki, s arra hajlott, amerre billentették. Részben azért, mert tényleg hinni akartam, hogy az ember jó, és szánt szándékkal nem árt, részben meg mert tipikus konfliktuskerülő ember voltam, aki inkább feladta önmagát, csak veszekedni ne kelljen.

Aztán megszülettek a gyerekeim, kaptam néhány jól irányzott pofont is az élettől, és én rájöttem, a gyerekeim és önmagam érdekében is jobb lesz, ha felfújom magam, kieresztem a hangom és nem hagyom magam ide-oda meg félre tologatni. Se átverni. Se félrevezetni.

Így felállítottam néhány szabályt, ami segít önző dögként magamra meg a családomra fordítani az energiáimat.
 

Első szabály megtudni: Kell? És kinek?

Ez azért nem mindegy. Neked vagy nekem? Mert ha neked, akkor ráfaragtál.
Elmúltak a régi idők, már nem ugrom minden füttyre. Átgondolom, és csak akkor csinálok meg valamit, ha úgy látom, hogy nekem kell. Vagy ha épp kedvem van.

És lehet, hogy most épp nincs kedvem.

Második szabály nyomatékosítani: Az ígéret szép szó

Ezt már a lányom is tudja. Ha én megígérek valamit, azt nyugodtan veheti bárki szentírásnak. De ha a te szentírásod csak üres locsogás, és átversz, ugye nem veszed zokon, ha a következő alkalommal – mikor ígérgetésekkel megtalálsz – fityiszt mutatok?

Harmadik szabály tisztázni: egyáltalán nem érdekel, mi volt

Szóval ne csatolj vissza mindenféle régi sérelemre, szívességre, ne hozz fel példának ezer éve lejárt lemezeket. A most most van, nem tegnap és nem holnap. S tudod mit, ne is terelj a holnapra, mert az épp annyira hat meg, mint a tegnap.

Negyedik szabály kimondani: Most ne zavarj, kérlek!

Ez a varázsmondat, ami segíthet levegőt venni egy fullasztó időszak után, segíthet kávészünetet tartani a pörgésben és segíthet lekoptatni azokat, akiket nem akarsz magad mellé abban a pillanatban.
Csodákra képes ez az egyszerű udvarias mondat – megkímél, felszabadít, időt ad.

Ötödik szabály: Vésd észbe, ne légy vén szipirtyó

Tehát ne leskelődj, ne ítélj, ne pletykálj. Hidd el, az a tiszta ügy. Te se szereted, hát ne is csináld. Ráérünk majd a nyugdíjas otthonban a keresztrejtvény felett kibeszélni azt, hogy Csenge néni meg Jázmin banya hogyan marakodnak (hol vannak már Terikék meg Bözsikék)…

És még egy fontos szabály, amit már Patrick Swayze is mondott az Országúti discóban, de azóta is érvényes és hatásos:

Bármit csinálsz – csak udvariasan!

EZ IS ÉRDEKELHET: UGYE TUDOD, HOGY TE IS SZÉP VAGY?

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.