A háziállatod érzi, ha szorongsz, és segít

Állatot tartani jó. Cukik, bújnak, van kihez szólni, ha egyedül vagy (néha még vissza is szólnak), megnevettetnek, társaságot adnak. Vagy még ennél sokkal többet is…

Tudtad, hogy akinek háziállata van, sokkal kevésbé szorong? Hiszed vagy nem, a kedvenc négylábú már azzal is segít, ha jelen van.

Összeszedtük, hogyan:

1. A kis kedvencek csökkentik a félelemérzetet
Az állatok érzékelik, ha félsz, és megvígasztalnak. Megnyalogatják az arcod, vagy belemásznak az öledbe. Ezzel azonnal jelzik: nem vagy egyedül.

2. Szocializációra ösztönöznek
Ha mindig szorongsz társaságban, különösen hasznos lesz számodra, hogy van állatod. Még távolról is segíthetnek enyhíteni a szorongást, mert remek beszédtémát adnak. Az emberek szeretnek állatokról beszélni, így a közösségi interakción keresztül könnyű megismerkedni, főleg ha épp ott is van az állat. Az állatok tehát jótékonyan hatnak a szocializációra, az pedig enyhíti a szorongást és jobb általános mentális egészséget eredményez.

A kutyatartók sétáltatás során számtalan beszélgetésre sor kerülhet más kutyatulajdonosokkal, és még ha az csak futó beszélgetés is, enyhíti a stresszt.

3. Velük nem vagy egyedül
Ha hosszú, nehéz napod volt, magányosnak, kifacsartnak és nyomorultnak érzed magad mikor hazatérsz, a háziállatok segítenek, hogy felvidulj. Azonnal ott lesznek, amikor belépsz a házba, és készen állnak az ölelkezésre, a simire és a játékra. Az állatok a feltétel nélküli szeretet és a társaság érzetét kínálják.

4. Szükségük van rád
Az állatok mindig örülnek, hogy látják a gazdájukat, éreztetik, hogy szükségük van rád, vágyakoznak a jelenlétedre. Célt és értelmet adnak az életnek, akkor is, amikor egyébként haszontalannak éreznéd magad. Még akkor is, ha az állatkád nem öleb, vagy cica, enyhítheti a szorongásod, és segíthet abban, hogy jobban érezd magad.

5. A házi kedvencek hozzájárulhatnak az önértékelés növekedéséhez
Azoknak, akiknek otthonukban vannak állatok, magasabb az önértékelésük, és könnyebben túllépnek az elutasításon. Akinek jobb önértékelése van, kevésbé szorongó. Amikor pedig valami olyan történik, ami csökkenti az önértékelést, az állatok enyhítik ezt a hatást, mert éreztetik, hogy melletted vannak és szeretnek.

6. Az állatok segítenek a mában élni
Míg az emberek aggódnak a múlt és a jövő miatt, az állatok ezt nem veszik figyelembe. Őket csak azt érdekli, hogy mi történik jelenleg, és a gazdájuknak is segítenek, hogy így gondolkodjanak.

Nem számít, mi folyik az elmédben, egy háziállat az ölébe ugrik, és ölelést vagy simogatást kér. Amikor ez megtörténik, a gondolataid a jelenre fókuszálnak. Hasonlóképpen, a háziállat gondozása is segít a jelenre összpontosítani.

A stresszel és a szoronggással jobban megbirkózik az, aki házi kedvencet tart. Már egy egyszerű simogatás is kikapcsolhat egy kicsit, és minél hosszabb időt tölt valaki a kedvencével, annál jobban fogja érezni magát.

Egy kisállat tulajdonos egészségesebb életet is élhet, és a társasági élete is sokkal változatosabb lehet. 

Mivel az állatok hozzájárulhatnak a szorongás csökkenéséhez, azoknak, akik ezzel a mentálhigiénés problémával küzdenek, jó, ha fontolóra veszik az állattartást, mert egy kis kedvenc segít kezelni a mindennapok szorongásait. Ráadásul a háziállat segíthet abban is, hogy egyáltalán kialakuljon a szorongás.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.