Mona Lisa története

Mondták már róla, hogy da Vinci nőiesre festett önarcképe. Azt is, hogy a művész nevelőanyjának portréja. A kutatók szerint, igazából egy teljesen másik arcot rejtett eredetileg. Ráadásul a portré mögötti táj nincs szimmetriában egymással.  Az biztos, hogy a festmény körül még tavaly is akkora volt a tülekedés a Louvre-ban, hogy képtelenség volt szemügyre venni rendesen. Mert Leonardo da Vinci alkotása mindenkit érdekel:

Ki volt a modell és miért olyan rejtélyes a mosolya?

Giorgio Vasari 1550-ben nevezete meg először a festményt. Ugyanis a reneszánsz korban nem volt szokás a műveknek nevet adni. Leonardo első életrajzírója szerint Mona Lisa, azaz La Giocondo modellje egy Lisa Gherardini nevű asszony volt. Akinek portréját 1503 körül kezdte festeni a művész.

A hölgy egy jómódú firenzei selyemkereskedő felesége volt már ekkor. Egyes feltevések szerint, mégsem a férje kérte a festmény elkészítését, hanem egy unokatestvére. S mind ez idáig ez tűnik a legvalószínűbb állításnak.

Lisa Gherardini 1479. június 15-én született egy jómódú családban, Firenzében. Élete nyugodtan telt, s olyan tekintélyes rokonokat tudhatott magának, mint a Mediciék. Egy unokatestvérével szoros kapcsolatot is ápolt e neves családból. Olyannyira, hogy mikor betöltötte a 10. évét, a család el is döntötte, hogy ők ketten egybe fognak kelni.

Így aztán a fiatalok szabadon kereshették egymás társaságát.

Ám Firenze egén felhők kerekedtek, és a mindig is Mediciek által irányított várost más vette át. A családnak menekülnie kellett, ám előtte még a 15 éves Lisa és a fiú megszökött, s egybeforrtak egy mezőn. A lány eztán teherbe esett, de jegyesére nem számíthatott a szégyenben. Így aztán hozzáadták egy nála 14 évvel idősebb, kétszeresen özvegy férfihoz, Francesco Giocondóhoz, akinek Lisa unokatestvére volt az egyik korábbi arája.

Ez is érdekelhet: Az igazi Sherlock Holmes

Nem is volt a lánynak nagy bizodalma benne. Ám férje tapintatosnak bizonyult, olyannyira, hogy a terhes asszonyt nem zargatta hálószobájában. Lisa így nyugodtan megszülte gyermekét, aki közvetlen ezután meghalt. Lisa a depresszió és a gyász legyőzése után rájött, férje nem is olyan rossz ember…

Firenze az 1500-as években

Két év után, mire Lisa betöltötte a 18. évét, már „normális” házaséletet folytattak. Hat gyermekük született, akikből négy érte meg a felnőttkort. Mikor Leonardo megjelent házukban, Lisa épp a harmadik gyermeküket várta. Meg is lepődött, mikor kiderült, egykori szerelmese kérte fel a művészt, hogy fesse meg arcképét. De férje beleegyezése után, ő is kötélnek állt.

Da Vinci elkezdte az alkotást. Az ötvenes éveiben járó művész és az akkor 24 éves asszony hamar barátságot kötött. A festmény mégis csak lassan készült el. Igaz, közben Leonardo is egyre közelebb került Lisához, s elkezdte látni benne nevelőanyját. Egyes feltevések szerint a portréban ezért találhatóak meg az alkotó nevelőanyjának vonásai. S ezért nyílt meg az asszonynak és árulta el, milyen szétszórt, s mennyire nem tudja tartani a rá bízott munkák határidejét.

Lisa nemsokára kiismerte Leonardót. Rájött, bár a férfi festőnek kitűnő, de az építészet, szobrászat, vagy éppen hadieszközök feltalálásában a művésznek nagyobb a szája, mint a valódi teljesítménye. Így mikor Leonardo fél évre eltűnt egy megbízatása miatt, Lisa már meg sem lepődött. De innentől kezdve nem bízott benne, s inkább úgy tekintett rá, mint egy felelőtlen nagy gyermekre.

Ez is érdekelhet: Egy elfeledett magyar-indiai festőnő élete – Amrita Sher-Gil

Hat hónap után aztán Leonardo újra megjelent nála. Elmesélte, hogy mivel foglalatoskodott, s kiderült, a rá bízott munkát megint csak nem tudta maradéktalanul elvégezni. Lisa sajnálta őt, de sürgette, fejezze be a portréját. Ám Leonardo húzta az időt, mert az asszony volt az egyetlen, aki előtt valódi önmagát merte vállalni.

Semmit sem gyűlölhetünk, vagy szerethetünk addig, amíg meg nem értettük.

Végül két év után mégis befejezte a festményt. Magával vitte, hogy átadja a Medici fiúnak. Erre azonban még sokáig nem került sor. Lisa hamarabb találkozott a száműzetésből visszakerülő unokatestvérével, minthogy a festő odaadta volna alkotását.

Csak nyolc év után került végül Lisa portréja a megrendelőhöz. Az asszony ekkor már elmúlt 30 éves is. Soha többé nem találkozott da Vincivel. Hátralevő életét nyugalomban töltötte, s 63 évesen távozott az élők sorából.

Festménye akkor került le a Medici fiú faláról, mikor az megnősült. Ekkor visszaadta a képet Leonardónak. A festő ágya fölé akasztotta kedvenc alkotását. Mikor meghalt, a kor szokása szerint I. Ferenc francia király megvette a képet. Így nem kallódott el Mona Lisa festménye