Az inkontinenciától a biztos vizelettartásig Kriston Intim Tornával 2.

Előző cikkemben az inkontinencia típusairól, azon belül a leggyakrabban előforduló stresszinkontinenciáról, a medencealapi izmok gyengülésének lehetséges következményeiről és ezek Kriston módszerrel való hatékony megoldásáról, a tréningen megtanult gyakorlatok rendszeres végzésének eredményeiről írtam.

A mostani cikk a húgycső gyengülésének okairól, a stresszinkontinencia különböző életszakaszokban való előfordulásáról szól, illetve arról, hogy a saját részünkről mit tudunk hozzáadni egészségünkhöz, jó közérzetünkhöz.

A stresszinkontinencia egy erős hasi présre bekövetkező, inger nélküli, akaratlan vizeletvesztés, melynek hátterében a húgycső gyengesége áll. Általában nevetésre, köhögésre, tüsszentésre, préselésre, később már lehet, hogy kisebb erőhatásra is megtörténik.

De mitől veszíti erejét a húgycső?

A húgycső gyengeségének legnagyobb rizikótényezője az edzetlenség. Tévedés lenne azt gondolni, hogy ha nincs tünetünk, akkor erős a gátizmunk. Egyetlen esetben erős: ha edzük. A kor előrehaladtával a kismedencét lezáró tenyérnyi nagyságú izomlemezünk fokozatosan veszít erejéből, ezen kívül életünk során több, életmódból, élethelyzetből adódó hatás éri, ami csökkenti erejét. Gondoljunk csak bele, hogy szüléskor milyen extrém hatásnak van kitéve, vagy menopauza idején, amikor megváltozik az urogenitális nyálkahártya  vastagsága. Lehet, hogy sokan úgy vélik, érettebb korban fordul elő vizelettartási nehézség, ami ténylegesen nagyobb előfordulási arányt mutat a változó korban lévőknél, de valójában a kamaszoknál, fiatal felnőtteknél, középkorú nőknél is megjelenő tünet, ami kisebb arányban, de a férfiakat is érinti.

Stresszinkontinenciára hajlamosító tényező még a helytelen testtartás, várandósság, szülés, tágítással járó altesti műtétek, krónikus formájú köhögéssel, tüsszentéssel járó betegségek, dohányzás, kötőszöveti gyengeség, székrekedés, elhízás, izomlazító és nyugtató szerek használata, szorongásos állapot.

Az intim tünetek megjelenése gyakran szégyenérzettel párosul, szociális, higiénés problémát is létrehozhat. Még mindig megfigyelhető, főleg az idősebb korosztálynál egy beletörődő hozzáállás, hogy ezzel együtt kell élni, mit akarok én már 65 évesen két szüléssel a hátam mögött.

Miért a nőket érinti inkább a stresszinkontinencia?

Az egyik ok a női-férfi medence anatómiai különbségéből ered. A nők medencekimenetele szélesebb, ami a fajfenntartás miatt előnyös, viszont nagyobb területet kell lezárnia a medencealapi izmoknak, amin három cső halad át. A férfiak medencekijárata szűkebb és náluk egy csővel kevesebb van, emiatt szerkezetileg stabilabb, kevésbé sérülékeny, mint a nőké. Másik oka, hogy a nők, nemükből adódóan több olyan hatásnak vannak kitéve, amik gyengítik a gát izmait.

Aki olvasta a Kriston Intim Torna könyvet, meglepődhetett azon az eredményen, miszerint a fiatal lányok 50%-a tapasztalt már élete során pár csepp vizeletvesztést, és 18% -uknál rendszeresen előforduló tünet a stresszinkontinencia. Ez inkább azokra a lányokra jellemző, akiknek gyenge a kötőszövete és helytelen szokásokkal élnek a mindennapokban. Nem véletlenül halljuk ilyenkor tőlük, hogy „Ne nevettess, mert bepisilek!”

A menstruáció ideje alatt a medencefenék izomszövetei, kötőszövetei kevésbé feszesek, ilyenkor testünk felkészül az esetleges megfoganásra, szülésre, amikor is egy lazább, engedékenyebb állapot az előnyös. Ez a finomabb tónus a záróizmok működésében is megjelenhet. Van, hogy ebben az időszakban jelentkeznek először vizeletvesztéses panaszok, vagy más intim tünetek, mint például a hüvely gyengesége, vagy az alhasi szervek süllyedésére utaló érzetek.

A várandósság alatt a méh tömegének növekedése, a baba súlya fokozatosan egyre nagyobb súlytöbbletet ró a medencét lezáró izmokra. Többször kerestek meg kismamák azzal a kérdéssel, hogyha erősítik a gáti izmaikat, nem fognak nehezebben szülni?

Lehet, hogy sokuknál az erős izom elképzelésekor a kemény, szilárd, vaskos minőség is megjelenik. Egy kismama az egyik legtöbb, amit megtehet önmagáért és a babájáért, hogy felkészül a szülésre azon a helyen is, ahol ez a hatalmas csoda megtörténik. Az edzett izmok nemhogy nehezítik a szülést, hanem a Kriston tornával megszerzett rugalmasságuk révén alkalmazkodóbbak, nyújthatóbbak, kevesebb sérüléssel tudnak utat engedni az új élet megszületésének.

Egy jól irányított, többféle hatású gyakorlattal napi szinten fejlesztett izom, ha szükséges, tud nagy szorítóerőt kifejteni záráskor, de képes, ha arra van szükség teljesen ellazulni, ami szülésnél a legjelentősebb tényező. Ezt azonban azok tudják megcsinálni a legkevesebb izomrostsérüléssel, akik elsajátították és rendszeresen gyakorolták az erre való gyakorlatokat. Gólyatréningen még inkább fókuszba kerül ez a téma, hiszen a testi elengedettség feltétele a pszichés oldottság, és életünk legnagyobb attrakciója jelentős mértékben hozzájárul önértékelésünkhöz. Szüléskor a gát szerkezete meggyengül, ami nem kerüli el a vizelettartásért felelős húgycsövet sem, ebből adódóan az inkontinens tünetek kialakulhatnak vagy fokozódhatnak a szülés után.

Statisztikák szerint az egyszer szült nők 30-38%-a, a kétszer szült nők 56%-a, a háromszor szült nők 75%-a tapasztal magán szülést követően különböző mértékben vizelettartási nehézséget. A felkészített altesti izmokkal való szülés csökkenti a stresszinkontinencia kialakulásának lehetőségét, illetve hatékony segítséget jelent a mégis megjelenő tünetek mielőbbi megszüntetésében. Segítségével gyorsabb, zavartalanabb a regeneráció. Az, ahogyan szülünk, nagyban befolyásolja majd a szexuális élethez való visszatérési kedvet is, illetve intim izmaink állapota kihat nemi életünk minőségére.

Egy nő a változókorban már sok olyan élethelyzeten van túl, ami hozzájárul a medencealap gyengüléséhez. Mikor a menstruáció elmarad, a hormonális változások következményeként a záróizmokat fedő nyálkahártya elvékonyodik, így kevésbé tudja ellátni tömítő, elzáró szerepét. Ezek a tényezők az edzetlenségből fakadó izomgyengüléssel együtt ebben az életszakaszban az intim tünetek megjelenését, vagy a meglévő tünetek felerősödését eredményezheti.

A Kriston gyakorlatok végzése javasolt nemcsak a szorítóerő növeléséhez, a szervek alátámasztását biztosító stabilitáshoz, hanem a nyálkahártya jó tápanyagellátásához is. A jó gáti kondíció minden életkorban elérhető. A gát állapotát sokkal inkább a ráfordított figyelem, az alsó izmokkal való aktív munka és az alhasi szerveket óvó életmód határozza meg, mintsem az eltelt évek. Az önmagunkról való gondoskodás, az egészségünkért való cselekvés képessége, a karbantartott altest érzete olyan lelki töltöttséget von maga után, ami a női önérzetünket egy rábólintással, egy pozitív megerősítéssel toldja meg.

A stresszinkontinenciára hajlamosító tényezők egy része a férfiak életében is előfordul. Ennek következtében a férfiaknál is bekövetkezhet az izomgyengeséggel összefüggő akaratlan vizeletvesztés, azonban számukra is van segítség, ők is megtanulhatják a rájuk szabott gyakorlatokat, élhetnek a lehetőséggel, így megtapasztalhatják, hogy milyen erőre tehetnek szert, amit jól hasznosíthatnak a szexuális élet során is. 

A mostani írás terjedelmének határai és a téma fontossága miatt a férfiak vizelettartási zavarairól, a férfi tréning hatásairól a következő cikkben lesz szó, ezen kívül megnézzük azt is, milyen sportmozgások javasoltak, mikből érdemes visszább venni, hiszen a külső izmok dolgoztatása mellett szempont, hogy belső szerveink közben védve legyenek.

Várlak Benneteket legközelebb is!

Bencze Bernadett
Kriston tréner

A cikk szerzőjéről:
Főállásban testnevelő tanárként dolgozom, gyerekeket tanítok a mozgás
fontosságára, a mozgásügyesség fejlesztésére, a sport szeretetére. Mellette
felnőtteknek segítek testük megismerésében, szervezetük egészséges
működtetésében. Célom, hogy a Kriston módszer segítségével minél több ember megtapasztalhassa életében azt az örömteli változást, ami egy jobb minőségű élethez vezet. Jelenleg egyéni foglalkozásokat tartok, azonban januártól ismét elérhetőek lesznek csoportos tanfolyamaim. Szeretettel várlak!
Elérhetőségem: benczebetti.hu
info@benczebetti.hu

A Kriston Intim Torna® egy testtudat fejlesztő, egészségnevelő tréning nők, férfiak, gyermekek számára, melynek célja a medencefenék izmok erősítése, karbantartása, a gátló érzelmek leoldása és egy olyan szokásáthangoló program elsajátítása, ami az alhasi szervek egészségének védelmét szolgálja.

Női tréning
A tornával megelőzhető, megszüntethető a helytelen szokásokból, rossz tápanyagellátásból, záróizmok gyengeségéből adódó
– vizelet,-széklet inkontinencia, aranyér,
– hüvely gyengeség.

Segít hólyagsüllyedés, méhsüllyedés, végbélsüllyedés, ciszta, mióma, endometriózis, vaginizmus, menstruációs panaszok, PCOS, gátizmok, alhasi szervek gyulladásos hajlamának fennállásánál. A tréning hozzájárul az örömtelibb párkapcsolathoz, támogatja a megfoganást, szülésre való felkészülést, szülés utáni regenerációt, altesti műtétre való felkészülést, műtét utáni felépülést. Felkészít a változókorra.

A foglalkozásokon az egymásra épülő gyakorlatok révén testtudatunk fejlődik, illetve a gyakorlatok  között történik ismeretátadás is, az adott területtel kapcsolatos tudnivalók megbeszélése.  Az elhangzó történeteken keresztül saját nőiségünk is megérintődik, más szempontból láthatunk rá a bennünk zajló, testünk működését befolyásoló érzelmi folyamatokra.
Bencze Bernadett – Kriston tréner

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.