Az inkontinenciától a biztos vizelettartásig Kriston Intim Tornával 3. – Férfi oldalról is

Az első két cikkben az inkontinencia típusaival, bővebben a nők életében leggyakrabban előforduló stresszinkontinenciával, annak okaival, következményeivel foglalkoztunk. Megnéztük, hogyan jelentkezik a nőknél különböző életszakaszokban és hogyan tudjuk megelőzni illetve megszüntetni a már kialakult tüneteket a Kriston módszer segítségével. (A cikkeket ITT és ITT tudod elolvasni.)

A mostani cikkben szó lesz a különböző mozgásformák alhasi szervekre és medencefenékre gyakorolt hatásairól, valamint a férfiak vizelettartási zavarairól, a férfi tréningen megtanultak alkalmazásának eredményeiről.

Az egészséges életmód egyik lényeges összetevője a sportolás.

Egészségünk, jó formánk megőrzése miatt lényeges, hogy rendszeresen sportoljunk, de nem mindegy, mit. Sokféle mozgásforma közül válogathatunk, színes a kínálat. Érdemes olyan sporttal karban tartani magunkat, ami a külső izmainkat úgy dolgoztatja meg, hogy közben a belső izmainkra nem hat károsan, az alhasi szerveinket pedig védelemben tudjuk.

Az alakformáló tornámra rendszeresen érkeznek más mozgásformáról váltani készülők. Az ízületi fájdalom mellett a másik ok az akaratlan vizeletvesztés megjelenése vagy fokozódása volt. A sok rázkódással, szökdeléssel járó mozgások terhelő erőként hatnak a gátra. Ezek a mozgások nemcsak a húgycső területét érintik, ugyanúgy gyengülhet a hüvely is, aminek jele, hogy levegő vagy víz áramlik bele, és erejét veszítheti a végbél is.

A zökkenések hatására megnő a nyomás a hólyagban, amit egy edzetlen húgycső nem minden esetben tud izomerővel képzett ellenállással megtartani. Az alhasi szerveket tartó rugalmatlan szalagok a rángató erőhatások következtében megnyúlnak, ami a belső szervek labilitásához vezethet.

A Kriston szemlélet szerint, amennyiben ehhez társul egy edzetlen, kevésbé feszes medencét lezáró izomlemez, ami nem tud stabil alátámasztást adni, a záróizmok meggyengülése mellett megjelenhetnek a másodfokú, szervi süllyedésekkel járó tünetek is. Igen gyakori az élsportolók körében is az intim tünetek előfordulása. A napi többszöri, extrém terhelés igénybe veszi szervezetüket, aminek nyomai megmutatkozhatnak az altestükön is. A külső izmok edzettsége nem jár együtt azzal, hogy a belső izmok is erősek. Ez csak akkor van így, ha azokat is munkára fogjuk.

Egy 20 éves tanítványom inkontinens panaszokkal keresett meg. Versenyzői életének utolsó időszakában edzések alatt akkor is használt menstruációs betétet, amikor nem menstruált. Elmondása alapján gyakran előfordult, hogy egy – egy akrobatikus elem megugrásakor vizeletvesztés lépett fel nála. Bár már edzősködik és csak hobby szinten sportol, az élsportolói múltjából a tünetei megmaradtak. Érdemes csökkenteni vagy elkerülni a függőleges gerinccel nagy terpeszben való guggolásokat is, a nagyobb súlyokkal való terheléseket, amik préseléssel, nyomással járnak.

A női test másképp terhelhető, mint a férfi test. Az edzések belső szerveinkre, szöveteinkre való hatása nem látszik, nem tudhatjuk, mennyit bír ki a testünk. Sokszor csak később mutatkoznak meg a tünetek. Javasolom, hogy a női testet nőknek járó módon terheljük, sportok végzésekor pedig tudatosan védjük a hasi szerveink funkcióját.

Szinte minden tanfolyamon előkerül a kérdés: És mi a helyzet a futással?

Azt szoktam mondani, hogy amíg vizeletvesztéses panaszok vannak, gyenge a hüvely, aranyér vagy szervi süllyedés áll fenn, addig ne, viszont erős, edzett gáttal, tünetmentesen, helyes technikával lehet futni.

A stresszinkontinenciára hajlamosító tényezők nagy része a férfiak életében is előfordul, így náluk is megjelenhet a záróizom gyengeségével összefüggő akaratlan vizeletvesztés.

Amikor a hólyagra tüsszentés, nevetés, köhögés, futás, szökdelés, erőlködés hatására nyomás hárul, próba alá kerül a húgycső. Amennyiben ez a nyomás nagyobb, mint a húgycső pillanatnyi ellenállása, akkor elcseppen, elfolyik a vizelet. Említettem korábban, hogy az előfordulási arány kisebb, mint a nőknél, viszont a kor előrehaladtával az inkontinens tünetek a férfiaknál is gyakrabban alakulnak ki.

A ritkább előfordulást a medence stabilabb szerkezete mellett a húgycső hossza indokolja, valamint náluk kimarad egy nagy rizikótényező, a várandósság, szülés. Míg a nők húgycsöve 3-4 cm-es, addig a férfiaké 20 cm-es. Egy 16 cm-rel hosszabb izom nagyobb záróerő kifejtésére képes.

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt, a végbél előtt helyezkedik el. A húgycső 3-4 cm hosszan áthalad a prosztatán és az ondóvezeték is ezen a szakaszon csatlakozik a húgycsőbe. Több esetben probléma, hogy idősebb korban a prosztata megnagyobbodik, összenyomja a húgycsövet, így még erős inger esetén is nehezített az ürítés. Míg a nőknél többször a megtartás nehezebb, addig a férfiaknál a kiengedés.

A vizelettartással kapcsolatos záró funkciók műtéti beavatkozások során is sérülhetnek. Prosztata eltávolító műtét után gyakori tünet az akaratlan vizeletvesztés, ami lehet átmeneti is. Kialakulhat merevedési nehézség, de előfordul, hogy a kettő együtt jelenik meg. Ezek a problémák erős csorbát ejtenek a férfiak önértékelésén. Amennyiben az idegi kapcsolódások épek úgy a Kriston tréning hatására visszanyerhető vagy jelentősen javítható a vizeletürítés feletti kontroll. Kriston Andrea és Dr. Benyó Mátyás közös munkája során a Debreceni Urológiai Klinikán végzett kutatás szerint a prosztata eltávolító műtéten átesett férfiaknál a torna hatására 73%-ban megszűnt az inkontinencia.

Férfiaknál a húgycső gyengeségét jelzi, mikor vizeletürítés végén az utolsó cseppek nehezen ürülnek. Amikor a húgycső a vizeletürítés alatt ellazult állapotából csak később záródik, akkor a húgycsőben maradt néhány csepp magától, a gravitáció hatására ürül ki, foltot hagyva ezzel az alsónadrágon.

Altesti izomgyengeségre utal, amikor a hímivarsejtek veszítenek a lendületükből, kisebb elánnal távoznak, illetve amikor megváltozik a hímvessző merevedési szöge, távolabb kerül a hasfaltól. Szerencsére ezek a folyamatok visszafordíthatók. A Kriston torna óriási segítség a férfiaknak, nagyon lényeges tudniuk, hogy tehetnek magukért, a medencealapi izmok, az alhasi szervek jó működéséért, a prosztata egészségéért, a férfierő visszaszerzéséért.

A tréning hatására a vizelettartási képesség javulása mellett visszahúzódik az aranyér, javul a szél,-széklettartás, erősebbé válik a hímvessző, javulnak a szexuális funkciók, egészségesebb lesz a prosztata működése, csökken az altest gyulladásos hajlama, növekszik a tesztoszteron hormon szintje. Megtanulják a férfiak a gáti erek védelmét, a kötőszövet épségének megőrzését. Mivel a szervek működésére nagy befolyásoló erővel bírnak különböző lelki folyamatok, ezért a tanfolyamon segítséget kapnak azoknak a nehezítő érzelmeknek a leoldásához is, amik hozzájárultak a szervek egészségestől eltérő működéséhez.

Az odafigyelés, az altest egészségéről való tudatos gondolkodás és gondoskodás nem marad eredmény nélkül.

Amikor valaki megtapasztalja magában a változtatásra való képességet, tesz magáért a mindennapokban, akkor a tabut, a kínost, a leplezendőt a büszkeség, a belső erő, az öröm váltja fel, és így nagyon más érzés létezni a mindennapokban.

Kriston Andrea és az általa képzett trénerek elkötelezetten tevékenykednek Magyarországon és országhatáron túl a világ több pontján, ezzel megsokszorozva a módszer megtanulásának lehetőségét. Kívánom, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel, élvezzék a módszer fantasztikus hatásait és váljon a mindennapjaik részévé a Kriston Intim Torna.

Bencze Bernadett
Kriston tréner

A cikk szerzőjéről:
Főállásban testnevelő tanárként dolgozom, gyerekeket tanítok a mozgás
fontosságára, a mozgásügyesség fejlesztésére, a sport szeretetére. Mellette
felnőtteknek segítek testük megismerésében, szervezetük egészséges
működtetésében. Célom, hogy a Kriston módszer segítségével minél több ember megtapasztalhassa életében azt az örömteli változást, ami egy jobb minőségű élethez vezet. Jelenleg egyéni foglalkozásokat tartok, azonban januártól ismét elérhetőek lesznek csoportos tanfolyamaim. Szeretettel várlak!
Elérhetőségem: benczebetti.hu
info@benczebetti.hu

A Kriston Intim Torna® egy testtudat fejlesztő, egészségnevelő tréning nők, férfiak, gyermekek számára, melynek célja a medencefenék izmok erősítése, karbantartása, a gátló érzelmek leoldása és egy olyan szokásáthangoló program elsajátítása, ami az alhasi szervek egészségének védelmét szolgálja.

Női tréning
A tornával megelőzhető, megszüntethető a helytelen szokásokból, rossz tápanyagellátásból, záróizmok gyengeségéből adódó
– vizelet,-széklet inkontinencia, aranyér,
– hüvely gyengeség.

Segít hólyagsüllyedés, méhsüllyedés, végbélsüllyedés, ciszta, mióma, endometriózis, vaginizmus, menstruációs panaszok, PCOS, gátizmok, alhasi szervek gyulladásos hajlamának fennállásánál. Növeli az orgazmuskészséget.

A tréning hozzájárul az örömtelibb párkapcsolathoz, támogatja a megfoganást, szülésre való felkészülést, szülés utáni regenerációt, altesti műtétre való felkészülést, műtét utáni felépülést. Felkészít a változókorra.

Férfi tréning
A tornával megelőzhető, megszüntethető a
-szél-, széklettartási nehézség, aranyér, herevisszértágulat, vizeletinkontinencia.
Segít prosztatamegnagyobbodás, prosztatagyulladás esetén.

Fejleszti a szexuális képességeket, hozzájárul az örömtelibb párkapcsolathoz. Növeli a libidót, a tesztoszteron hormon szintjét, fokozza a magömlési kontrollt, a vizeletelzáró képességet. A torna által lehetővé válik az orgazmus intenzívebb megélése.

A tanfolyamon számos információval gazdagodnak a férfiak a nők orgazmushoz segítésével kapcsolatban.

A torna enyhíti a férfi klimax tüneteit, támogatja a műtét utáni regenerációt.

A foglalkozásokon az egymásra épülő gyakorlatok révén testtudatunk fejlődik, illetve a gyakorlatok  között történik ismeretátadás is, az adott területtel kapcsolatos tudnivalók megbeszélése.  Az elhangzó történeteken keresztül saját nőiségünk/ férfiségünk is megérintődik, más szempontból láthatunk rá a bennünk zajló, testünk működését befolyásoló érzelmi folyamatokra.

Bencze Bernadett – Kriston tréner

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.