Az igazi Sherlock Holmes

Az álcázás és a megtévesztés nagymestereként csak a detektívek Garibaldijaként emlegették. Pályája elején összeakadt egy bűnözővel, akivel húsz éven át fogócskázott. Volt egy szép fiatal tolvajnő is, akivel sűrűn meggyűlt a baja. Világhírnévre akkor tett szert mikor lebuktatott egy több országon átívelő terrorhálózatot.

Jerome Caminada alakját nem Sir Arthur Conan Doyle tolla keltette életre, hanem hús-vér ember volt.

„Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is.” – Ha pedig Sherlock Holmes szavait vesszük alapul, akkor sok meglepő hasonlóságot vehetünk észre a valódi detektív és a regények lapjairól ismer karakter között. Egyes feltevések szerint ugyanis Sir Arthur Conan Doyle nem professzoráról, Joseph Bellről mintázta meg a legendás detektív alakját, hanem Jerome Caminadáról. Ő ugyanis egy időben élt az íróval és pontosan akkor vált Anglia-szerte ismertté, mikor megjelent az első Sherlock könyv a Bíborvörös dolgozószoba címmel.

Jerome Caminada

Jerome 1844. március 15-én született ír anya és olasz apa gyermekeként Manchesterben. Az „Ördög kapu” néven elhíresült negyedben nőtt fel, bűnözők és prostituáltak közt. Gyári munkásként kezdett dolgozni, majd rendőrnek állt. 1868-ben kezdődő pályafutása alatt egyedi módszereivel és a bűnözővilág beható ismeretével sikert, sikerre halmozott.

Gyakran maszkírozta el magát munkásnak, nőnek, fehérgalléros orvosnak, vagy éppen koszos csavargónak. Kiterjedt besúgóhálózattal rendelkezett Manchesterben, a bűnözök és a prostituáltak a kezére játszottak. Jól ismerte a kemikáliákat és a drogokat, amelyek segítségére is voltak nyomózásaihoz. Holmeshoz hasonlóan ő is éjszaka járt az alvilágban, pókerezett és bokszolt.

Bob Horridge

Még pályája kezdetén szert tett egy visszatérő ellenségre, Bob Horridge-re, akit először óralopás miatt kapott el. A férfi aztán aránytalanul hosszú büntetést kapott, ami miatt bosszút esküdött ellene. Így, miután kiszabadult Horridge egyre komolyabb bűntényeket követett el. Húsz éven át tartó fogócskájuk akkor ért végett, mikor a férfi lelőtt két rendőrt, Caminada elfogta és őt életfogytiglanra ítélték.

Volt egy előkelő, vonzó és eszes hölgy is, akivel gyakorta meggyűlt a baja a detektívnek. Irene helyett Amber volt a neve, s hol özvegyként csalt ki a férfiaktól pénzt, hol rablóként kereste a kenyerét. Caminada és Irene sokszor kerültek szembe egymással. Ám a nyomozó, ha elkapta őt, letartóztatta és börtönbe záratta a nőt csinos pofija ellenére, nem úgy, mint Sherlock Holmes…

Ez is érdekelhet: A magyar, aki megreformált a kávézási szokásokat

A detektív akkor vált világszerte ismertté mikor egy több országon átívelő bűnözőbandát buktatott le. Egy ír terrorhálózatot le- és feltartoztatott a bűncselekmények végrehajtásában. Beépült a szervezetbe, elnyerte bizalmukat, majd a merénylet óráján, egy sötét sarokból bújt elő kollégáival, hogy aztán rács mögé juttassa a terroristákat. Amerikában, Belgiumban és Angliában akadályozott meg merényleteket ily módon.

Ha a véletlent kizártuk, ami marad az igazság, bármilyen valószínűtlennek is tűnik.

Huszonöt éves pályafutása alatt 1225 bűnözött fogott el. 1914-ben hunyt el, akkor, amikor Sherlock Holmes utolsó története is megjelent. Bizonyára hallott róla Conan Doyle is, hiszen már 1895-ben megjelent első önéletrajzi könyve. Akkoriban döntött úgy először az író is, hogy abbahagyja mindenki kedvenc detektívjének történetei megírását, amit az olvasók nem hagytak.

Persze az, hogy tényleg merített-e Jerome történeteiből ihletet már sosem tudjuk meg biztosan. Mindenesetre Caminada a maga idejében híres volt. A hasonlóság élete és Sherlock történetei között tagadhatatlan. S ki tudja, ha olvasta is Conan Doyle egyik könyvét még büszke is volt rá, hogy életéből néhány részlet meg lett regényesítve.

Ez is érdekelhet: Grabowski, Mr. Teuefel és a többiek- avagy a Macskafogó története