Albert Einstein szerelmi élete

Kultusz övezte őt már életében. 1919-től kezdve már az utcára sem mehetett anélkül, hogy valaki ne akart volna a közelébe férkőzni. A tudomány rock sztárja nehezen viselte a személye körüli felhajtást. Főleg azért, mert nem igazán tudott jól bánni az emberekkel és a nőkkel, akik őt szerették.

1879. március 14-én egy különösen nagyfejű baba született az Einstein házban.

Anyja meg is riadt tőle és egyenesen korcsnak nevezte tulajdon fiát. Tartott attól, az emberek sosem fogják a gyermeket elfogadni. Nagyobbat nem is tévedhetett volna, hiszen ma már tudjuk ez a különösen nagy koponyával rendelkező férfiú a 20. század legismertebb és legnépszerűbb tudósa lett.

Einstein négy éves koráig nem szólalt meg. Evési és tisztálkodási szükségleteire sem fordított sem ekkor, sem később nagy figyelmet. Kellett neki valaki, aki figyelmezteti arra, hogy egyen, aludjon, fürödjön. Ha a tudomány áttörésén fáradozott senki sem tudott közelébe férkőzni.

Az érzelmeket alig ismerte fel, mindig is brutálisan őszinte volt mindenkivel. Nem tudta, mikor nem illik egy viccet elsütnie, s mikor kellene mások érzéseire tekintettel lennie. A nők mégis szerették, bár azt készséggel elismerték, hogy Einstein egy felnőtt testbe zárt gyermek. Első testi szerelmét könnyedén ki is dobta életéből, mikor találkozott Zürichben a Politechnika Egyetemen egy Mileva Maric nevű lánnyal.

Ez is érdekelhet: Ernest Hemingway a magánember

Mileva az Osztrák- Magyar Monarchiában nőtt fel és ő lett az első lány, akit tudományos pályára engedtek onnan. Einstein évfolyamába került egyetlen lányként és ők ketten hamarosan épp úgy elmélyedtek egymásban, mint tanulmányaikban. Albert boldog volt, hogy a lány személyében egy intellektuális társra is lelt, ám boldogságában anyja nem osztozott. Főleg azért nem, mert Mileva csípőficammal született és sántított.

Mileva és Albert

Ez pedig annyira nem tetszett az anyának, hogy nem egyszer hisztériás rohamban tört ki fia előtt annak választása miatt. Az már csak hab volt a tortán, hogy azzal is tisztában volt a két fiatal vadházasságban élt. Na meg Mileva egy alkalommal teherbe is esett, amiért elhagyta az egyetemet, majd már szerelmük gyümölcse nélkül tért vissza Einsteinhez. Hogy mi lett a gyermekkel, nem tudja senki sem.

Az ifjú tudós a diploma megszerzése után elvette szerelmét, anyja tiltakozása ellenére. Mileva azonban már nem tudott lediplomázni, mert újra terhes lett. Hamarosan megszületett Hans Albert és az asszony a következő Marie Curie helyett, „szimpla” anyává és feleséggé avanzsált. Ez pedig repedést hozott létre a fiatal pár kapcsolatában.

Einstein egy szabadalmi irodában helyezkedett el, hogy eltartsa családját, amely pár év múlva tovább bővült. Megszületett Eduárd, ám ekkor a repedés már szakadékká szélesült. Olyannyira, hogy 1914-re Einstein már egy listát is adott Mileva kezébe arról, hogy mit tehet és mit nem. A listán olyan kérések voltak, mint például az, hogy Mileva lemond minden személyes kapcsolatról a tudóssal és csak addig beszélhet férjéhez, amíg az válaszol, egyébként haladéktalanul távoznia kell a szobából.

Az asszony beleegyezett a cselédszerepbe és minden intimitás mellőzését kérő feltételekbe. Ám nem sokkal később mégis elhagyta férjét és persze vitte a gyerekeket is.

Elsa és Einstein

Mint kiderült Albert ekkor már gyermekkori pajtásával és első unokatestvérével Elsával folytatott viszonyt, amit aztán nyíltan vállalt is. A nő elvált, két lányt nevelt egyedül és közben testi-lelki kapcsolatot ápolt unokatestvérével. S bár Mileva már messze volt, Einstein nem költözött össze vele, bár kérte, hogy indítsák meg a válási procedúrát, de gyermekei anyja idegösszeroppanást kapott, így ő a munkába temetkezett.

1918-ra már súlyos gyomorproblémái voltak Einsteinnek, ez a tény pedig elég volt ahhoz, hogy komolyan fontolóra vegye, testi szükségletei ellátása érdekében feleségül veszi Elsát. Ezért könyörgött Milevának váljanak el, mert hát gondolnia kell Elsára és annak lányaira, akik nem tudnak úgy férjhez menni, hogy anyjukat hírbe hozták vele. Hogy fiaival mi van, kevésbé érdekelte, persze időről-időre azért próbálkozott a közelükbe férkőzni. Mileva két idegösszeroppanás között végül beleegyezett a válásba és Einstein elvette Elsát, bár egy ideig annak nagyobb lánya Ilse körül is legyeskedett, mert jobban örült volna, ha őt veheti el, amiről annak anyja is tudott.

Ahol szeretet van, ott nincs átverés.

Aztán mégis Elsa mellett kötött ki, szinte egy időben azzal, ahogy világhírű lett és Nobel-díjat kapott. Az erőskezű asszonyra szüksége is volt ekkor már, mert ő erőnek erejével tartotta vissza a minduntalan házukba és Einstein életterébe betolakodó látogatókat. Persze testi kapcsolatuk már nem volt, s nem is aludtak együtt. Annyira nem, hogy a ház egyik végében volt Einstein, míg a másik végében Elsa szobája.

Nem egyszer meg is csalta az asszonyt, de Elsa mindent eltűrt és elnézett neki és úgy tekintett rá, mint egy nagy gyermekre, aki képtelen mások érzéseire tekintettel lenni. 1937-ben aztán elhunyt, s Einstein Elsa kisebb lányához és férjéhez költözött. Nem nősült meg újra – bár a szebbik nemet nem vetette meg- és élete végén elismerte, hogy kudarcot vallott mindkét házasságában. Na nem azért, mert szándékosan bánt rosszul a nőkkel, hanem azért, mert nem tudta az érzéseket kezelni és ebből kifolyólag inkább csak arra volt alkalmas, hogy messziről szeressen minden asszonyt…

Ez is érdekelhet: Híres szerelmek: Frida Kahlo és Diego Rivera

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.