Egy kis óvszertörténelem

Mi is az az óvszer?
Egy szükséges kellék, főleg, ha alkalmi szexkapcsolatokat létesít valaki. Nem csak a nem kívánt terhességtől véd, de sok egyéb fertőzést, nemi betegséget is meggátolhat, melyek nem csak a lányokra nézve lehetnek veszélyesek.

Ezeket persze mind tudjuk.

De vajon azt tudod-e, mióta használ az emberiség óvszert? Mi volt az első példányok anyaga? Használta-e Casanova?

egyptian-carving-condom-use.jpg
Ókori Egyiptomból készült óvszerhasználatot ábrázoló festmény (kép. 
Tingle.com )

Íme néhány érdekesség a gumióvszerről:

Az óvszert elsőként 1564-ben egy olasz orvos Gabrielle Fallopio említi, azonban egyes elméletek szerint már az ókorban is használtak ágyéktakarókat a férfiak.

Ázsiában az 1500-as évek előtt, a felsőbb osztályba tartozó férfiak makk óvszert használtak, melyet a makkra erősítettek. Anyaguk selyempapír vagy báránybél volt.

Casanova is használt óvszert, amit akkoriban English Overcoat-nak, vagyis angol kabátnak neveztek. A rettegett szifilisz ellen védekezett így. Szalagokkal díszítette.

Mielőtt az óvszer anyaga latex lett, rengeteg más anyaggal kísérleteztek: sertés béllel, kecske hólyaggal, hal bőrével,vászonnal, selyemmel és még bőrrel is.

A világ egyes részein – mivel az előállításuk költséges volt – az óvszerek nem csak egy alkalomra készültek.  A javaslat szerint a használt óvszereket langyos tejjel ki kellett öblíteni a betegségek elkerülésére, majd lehetett újra használni őket.

Körülbelül 250 évvel azután, hogy Gabrielle Fallopio feltalálta az óvszert, 1855-ben Charles Goodyear amerikai feltaláló elért a következő mérföldkőhöz: létrehozta a gumiból készült óvszert.

Azonban ekkor még a gumi vetekedett egy kerékpár belső vastagságával. Az óvszerek vastagsága 1870-ben csökkent le 2 mm-re.

Az első óvszer automata 1928-ban jelent meg az USA-ban, előtte a hozzájutás roppant nehézkes volt. Csak receptre, gyógyszertárakban lehetett kapni.
Európában sok helyen illegálisnak számított, hisz az egyház azt hirdette, a fogamzásgátlás Isten akarata ellen szól. Emiatt virágzott a feketekereskedelem.

Az óvszertilalmat 1918-ban feloldották, és az óvszerek használatát engedélyezték, ám csak a betegségek elterjedésének megakadályozását hirdették használatával, születésszabályozásról nem eshetett szó.

Az 1919-ben  Frederick Killian nevű Ohio-i fickó találtatta fel az egyszer használatos latex óvszereket, melyeket ma ismerünk és szeretünk. 1957-ben a Durex  volt az első, aki síkosító anyagot kezdett el használni. Ez kulcsfontosságú volt az óvszer használatának biztonságosabbá és élvezetesebbé tétele szempontjából, mindkét fél számára.

És még egy kis érdekesség:

– Az óvszerek erősebbek, mint amilyennek látszanak. Majd 4 l víz fér el bennük. Rendkívül rugalmasak.
– El ne hidd, ha valamelyik férfi azt mondja, nem tudta felhúzni, mert kicsi volt! Jó nyújtótechnikával egy óvszer az egész karra felhúzható.

EZ IS ÉRDEKELHET: A RÚZS TÖRTÉNETE