A különc- Johnny Depp

Zenésznek készült, mégis a világ egyik legismertebb színésze lett. Neve valamelyest összeforrt Tim Burton rendezőjével. Mindketten a sötét humor nagyágyúinak számítanak. Ezért is meglepő, hogy a színész, akinek szinte minden filmjét láttuk, több mint 30 éves karrierje alatt egyetlen Oscar-díjat sem kapott.

Ollókezű Edward és Jack Sparrow megformálója, John Cristopher Depp 1963. június 9-én született Kentuckyban, Amerikában.

Apja szerelő, anyja pincérnő volt. Johnny negyedik gyermekükként született, de szülei a különcségei miatt már korán aggódni kezdtek érte. Kétszer kapcsolta le esténként a villanyt, s mikor anyjától megkapta 12 éves korában az első gitárját, sokszor zárkózott be azzal a szobájába. Ekkor kezdett dohányozni és a drogokkal megismerkedni. Na persze ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy szülei több mint 20-szor költöztek gyermekkorában, s mikor 15 éves lett, el is váltak.

Mindenki különc, és pontosan ez a dolog lényege. Ünnepelnünk kellene az egyediségünket ahelyett, hogy szégyenkezünk miatta. Mindnyájunknak megvannak a magunk hóbortjai. Az emberek sokat ártanak maguknak azzal, hogy igyekeznek elrejteni önmaguk elől valódi énjüket pusztán azért, mert félnek attól, vajon mit gondolnak majd róluk a többiek.

Onnantól az a hálátlan szerep is ráhárult, hogy anyjának szállítsa apjától a heti tartásdíjat. Johnny a zenébe menekült szülei sokszor igazságtalan bánásmódja elől, s megalapította a Kids nevű zenekart. 16 évesen el is költözött otthonról, s egy barátja 1967-es Chevy Impalájában élt néhány hónapig. Aztán a Kids banda sikeres lett, ő felemelkedett, s mire 20 éves lett, már meg is házasodott.

Felesége Hollywood sminkese, Lori Allison lett, akinek ex-barátja Nicolas Cage volt. Egy nap összetalálkoztak hárman, s a fiúk barátságot kötöttek. Annyira, hogy Cage azt mondta Deppnek, szerinte színészkednie kellene. A felvetés és a Hollywoodi stúdióba való beajánlás kapóra jött Johnnynak, mert a zenekara éppen feloszlott.

Ez is érdekelhet: Egy tűzmadár- Joaquin Phoenix

Első szerepét mindjárt a legendás Rémálom az Elm utcában című filmben kapta, aztán onnan a 21 Jump street sorozatban folytatta a játékot. Eddigre feleségével elhidegültek egymástól, így útjaik szétváltak. Johnny beiratkozott egy színi tanodába, ahol két évet tanult. Mire az Amerikában nagy sikert arató Cry Baby című filmben játszott, egy egész tini nemzedék bálványa lett.

Johnny és Kate Moss

Ugyanebben az évben játszotta el az Ollókezű Edward című filmben is a főszerepet. Ekkor találkozott Winona Ryderrel, akivel egyből egymásba szerettek. Olyannyira, hogy Depp még tetoválást is csináltatott „Winona Forever” (Örökké Winona) felirattal. De hiába lettek ők Hollywood egyik legkedveltebb párja, a lány apja nem engedte az ifjú színésznőt hozzá. Johnny a filmezésbe menekült és a Gilbert Grape-ben eljátszotta Gilbert szerepét, amiért Emmy-díjra is jelölték.

Na persze továbbra sem hagyta abba a zenélést; alapított egy klubot, ahol kedvére zenélhetett. Csakhogy álma befuccsolt, mikor a klubja előtt túladagolás miatt meghalt a fiatal színész, River Phoenix. Johnny ez idő tájt maga is drog és alkoholproblémákkal küzdött. Így találkozott Kate Moss szupermodellel. Négy éven át tartó kapcsolatuk egyik legismertebb momentuma volt, mikor Depp szétvert egy szállodai szobát a nő miatt.

Érdekes módon karrierjére ezek a kilengések nem hatottak, sőt ugyanúgy keresték jobbnál-jobb filmajánlatokkal. Így kapta 1998-ban a Terry Gilliam által rendezett Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben Hunter S. Thompson újságíró szerepét. Terryvel barátságot kötött a forgatás alatt, ez a barátság egészen az író haláláig tartott.

Jack Sparrow kapitány bőrében

A film óriási sikere után rátalált a szerelem is, Vanessa Paradis személyében. 1999-ben megszületett Lily-Rose Melody Depp nevű lányuk, s három évvel később Jack John Cristopher Depp III. A kisfiú már a Karib tenger kalózaiban eljátszott Jack Sparrow kapitány után kapta nevét. Ami nem is csoda, hiszen a film akkora siker lett, hogy már a filmbemutató első hétvégéjén kasszát robbantott, s azóta még négy részt megért.

Na persze komoly filmekben is játszott, de a legtöbben az őrült, különc szerepeiért rajonganak. Ilyen volt az Alice Csodaországban Tim Burton rendezésében, ahol az őrült Kalapost játszotta el.

Élete egy ideig nyugodt mederben folyt, zenélt klubokban is. Aztán 2012-ben bejelentette, hogy Vanessával szakítottak, s nem sokkal később a Rumnapló című film forgatásán megismert színésznő, Amber Heard oldalán mutatkozott.

A következő évben eljegyezte a lányt, s el is vette. De alig egy évvel a házasságkötés után, szörnyű hírek röppentek fel róla. Amber lila-zöld foltokkal jelent meg a nyilvánosság előtt, s beadta a válókeresetet. Elmondása szerint Depp szóban és tettlegesen is bántalmazta, amiért sok pénzt követelt tőle.

Johnny nem tehetett mást, kifizette azt az összeget, amit a nő kért tőle. Pedig volt neje, és régi exei közül Winona Ryder is kiállt mellette. A következő évben ismét bajba került mert kiderült, hogy több mint 20 évig nem adózott rendesen. Ezzel a számlája majdnem lenullázódott, s ha mindez nem lett volna elég, egy film forgatásán egy díszlettervező is megvádolta őt bántalmazással, és két testőre is feljelentette, hogy nem fizette őket rendesen.

Újabb összegek kerültek kifizetésre. Aztán 2018-ban volt neje Amber megjelentett egy cikket róla, amelyben azt állitotta, hogy családon belüli erőszak áldozata lett. Johnnyt azonnal száműzte Hollywood, igy nem tehetett mást, beperelte Ambert, becsületsértésért. Nyílt tárgyalás keretében folyt a per. Ország-világ megtudhatta mi történt közöttük.

Hat hét után a bíróság Johnny javára döntött. A neve tisztára lett mosva, Hollywood is visszafogadta, már forgatott filmet is újra. A zenélésről sem mondott le, (Ozzy Osborne-nal kiadott egy közös albumot is), és most Beckkel készül ugyanerre. Mellette a Hollywood Vampires nevű formációval lép fel.

A történtek óta nem nyilatkozik magánéletéről. Mi pedig reméljük, hogy látunk még Jack Sparrow és Ollókezű Edwardhoz hasonló, vagy azokat is bőven túlszárnyaló alakításokat tőle.  

Főleg, hogy azt vallja: Minden egyes szereppel, amit eljátszol, odaadsz magadból egy darabot. Különben hazudnál. – Nos, akkor mi már egy kicsit ismerjük őt munkái által.

Ez is érdekelhet: A sötét lovag- Christian Bale