Az első magyar nő, aki a felhők felett szárnyalt

Amelia Earhart nevét mindenki ismeri. Ellenben Steinschneider Lilly neve sokaknak nem mond semmit. Pedig a hölgy az Osztrák-Magyar Monarchia idején az első magyar pilótanő volt. Az Etrich-féle monoplánon tett repülése után Teleky gróf alig tudott magának utat törni a tömegben, hogy gratulálhasson a nem mindennapi lánynak.

Steinschneider Lilly Ilka néven látta meg a napvilágot 1891 január 13-án egy gazdag izraelita pesti paplan gyáros lányaként.

Anyagi helyzetéből kifolyólag bármilyen úri hobbit megengedhetett magának. Miután megszerezte az autóvezetői jogosítványt 1910-ben részt vett nézőként egy nemzetközi repülőversenyen. Teljesen rabul ejtette a látvány, így addig könyörgött apjának, amíg híres pilóták mögött ülhetett ballasztként. Majd szülei rosszallása ellenére beiratkozott egy pilóta tanfolyamra is.

Egy híres osztrák pilótától, Karl Illnertől tanult repülni Bécsújhelyen. 1912 augusztus 5-én tette le a vizsgát és öt napra rá, már jelentkezett egy repülőversenyre. Versenyezni mégsem tudott, mert a gépe nem érkezett meg időben a helyszínre. Lilly persze nem csüggedt. A következő lehetőségre – ami október 6-án volt – már alaposan felkészülve ötven-hatvan méteres magasságban mutatta be tudományát a nagyváradi nagyérdeműnek.

Egy évvel később már részt vett a II. Nemzetközi repülőhéten Aspernben. Rajta kívül még egy nő, a francia Madamme Palliers versenyzett. Ott nem ért el komoly sikert, de a Szent István-napi repülőnapon második helyezést ért el a gyorsasági versenyen. Igaz, gépével egy homokbuckán landolt és összetört, de szerencsére saját lábán szállt ki a repülőből.

Bravúros teljesítménye után már egy osztrák repülőgépgyár is állást ajánlott neki, amelyet elfogadott, de a háború kitörésekor menesztették. Be akart állni tábori pilótának, de apja nem engedte neki, így ápolónőként segített a sérült katonákon. Ekkoriban már viszonyt folytatott egy híres pilótával, amit apja szintén kifogásolt. Így hozzá kellett mennie egy Tokióban született dúsgazdag grófhoz Johannes Evangelist Virgilio Coudenhove-Kalergi von Ronspergheimhez, akivel Csehországba költözött.

Ez is érdekelhet: A valóságtól a meséig- Hamupipőke története

Lilly 1915-ös férjhez menetele után nem sokkal abbahagyta a repülést. Igaz, ez idő tájt – egyébként is – betiltották a polgároknak a repülőzést. 12 év házasság után született meg lánya, Helena. Aztán 1939-ben nehéz idők jöttek a jómódú élethez szokott emberek számára. Lillynek el kellett szöknie lányával Olaszországba zsidó származása miatt.

Négy év meleg hangvételű levélváltás után férje különválási nyilatkozatot adott ki, 1960-ban pedig hivatalosan is kimondták a válást. Lilly utolsó éveiben Dél-Franciaországban élt, keveset nyilatkozott, igaz meg is feledkeztek róla. 1977-ben, 86 éves korában Nizzában halt meg az első magyar pilótanő.

Emlékét a Közlekedési Múzeum repüléstörténeti kiállítása őrzi az utókor számára.