Chat? 7 általános félreértés, ami veled is megtörténhet

A szöveges üzenetküldés gyors és egyszerű módja annak, hogy kommunikáljunk anélkül, hogy fel kellene emelnünk a telefont és fel kellene hívnunk valakit. Ezzel általában semmi gond, de néha hibák történnek, amik kellemetlen félreértéseket, vitákat eredményezhetnek.

Ha ezeket a félreértéseket szívesen kihagynád, vagy csak zavar, hogy magyarázkodásra kényszerülsz, érdemes néhány dologra odafigyelned, miközben írsz.

1.    Az üzenetet olvasd át, mielőtt elküldöd!

Érdemes újraolvasni az üzeneteket, mielőtt elküldenéd, mert vannak telefonok, amiken nincs az automatikus javítás leállítva, és bizony ez a funkció olykor átvariálhatja az üzenetet. Az alattomos funkciónak köszönhetően pedig aztán magyarázkodhatsz!

2.    Figyelj oda arra, mennyi hangulatjelet használsz!

Ha nem küldesz hangulatjeleket, előfordulhat, hogy túl komoly, mogorva hangvételű lesz az üzeneted, és félremegy a hangsúly. Ha túl sokat küldesz, akkor az egész üzenet felfokozott és túltolt hangulatú lesz. Legjobb a középút, bár ezt megtalálni nem egyszerű.

3.    A szarkazmus írásban nem működik

Ugyanaz a szöveg játékos hangon teljesen mást jelent, mint ha komolyan mondod. Beszédben ez jól érezhető, de írásban nem. Ebből aztán rengeteg félreértés adódhat, hiszen az, aki az üzenetet kapja, nem tudja, hogy milyen hangvételben íródott az üzenet. A hangsúlyt lehet jelezni egy-egy mosolygó jellel, idézőjellel, de azt is odaírhatod ,,haha”. A lényeg, hogy a félreértések elkerülése miatt jelezd, mit akartál valójában írni, vagy fogalmazz egyértelműen.

4.    Ne célozgass!

Jó taktikának tűnik, ha célozgatunk, sejtelmes megjegyzéseket teszünk – főleg az ellenkező nemmel folytatott kommunikációban, ám ez írásban idegesítő lehet. Ismerkedés idején főleg érdemes világosan írni, nem célozgatni, mert ebből is adódhatnak kellemetlen félreértések.

5.    Nem kell a nagyregény!

A szöveges üzenet a rövid beszélgetések eszköze. A hosszabb monológokat inkább telefonon vagy élőszóban érdemes elmondani!

6.   Adj időt a válaszra!

Ha szöveget küldtél, akkor várd meg a választ. Még akkor is, ha izgatott vagy, vagy a kérdés sürgős, a sok sürgető üzenetre nincs szükség –  rossz és kissé rögeszmés a több ideges üzenet. Ez ugyanis végül arra késztetheti a másik felet, hogy örökre figyelmen kívül hagyja a kérdést.

7.    Szándékosan ne húzd a választ!

Várakozni senki nem szeret. Te sem szereted, ha megvárakoztat valaki a válasszal, főleg, ha tudod, hogy direkt csinálja, mindegy, hogy ennek mi az oka. Épp ezért te se tedd! Sértődést is kikerülsz vele, ha – bármilyen kínos vagy fárasztó is – azonnal válaszolsz, ahogy lehetőséged van rá.

Ez is érdekelhet: AZ INTROVERTÁLTAK 6 SZOKÁSA, AMIT A LEGTÖBB EMBER FÉLREÉRT

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.