A válás leggyakoribb okai

Mikor valaki megházasodik, optimistán néz a jövőbe, és hosszú távra tervez. Ám vannak párok, akiknél mégsem sikerül a közös élet, és rövidebb vagy hosszabb idő után kimondják: vége.

Unalom? Ellentétes érdekek? Veszekedések? Közöny? Vajon mi a házasságok felbomlásának leggyakoribb oka?

Kritizálás
Számtalan kapcsolat halála a folyamatos vita. Az apróságoktól a fontosakig, igazából mindenen lehet veszekedni. Ám nem is a veszekedés a legnagyobb gond, hanem a negatív kritika. Azok a párok, akik csak a hibát keresik a másikban, a jót nem veszik észre, csak a rosszat, biztosan nem maradnak együtt.

Megszokás
Ahogy az évek múlnak, az újdonság varázsa megszűnik. Tudomásul vesszük – megszokjuk – hogy a párunk mindig kéznél van. Kényelmes, otthonos, lassan szürkülő. Veszélyes dolog, mert mire észbe kapunk, ez az állapot belesodorhat egy olyan élethelyzetbe, amit a kapcsolat már nem bír el. Például a megcsalásba.

Hűtlenség
A válás leggyakrabban azért következik be, mert a pár egyik tagja félrelép. A félrelépés oka lehet a hosszan elhúzódó közöny, az elhidegült kapcsolat, szexualitás hiánya, az érzelmi intimitás hiánya. Sokszor azért lépünk félre, mert úgy érezzük senkinek sem számítunk, és örülünk, hogy valakinek mégis – még ha csak egy pillanatra is.

Van, hogy a hűtlenség egyszeri, máskor rendszeres, a vége azonban gyakran válás.

Rossz kommunikáció, vagy annak teljes hiánya
A kommunikáció döntő fontosságú az élethez, így a házaspár tagjai közt is. A jó kommunikáció az erős házasság alapja, míg ennek hiánya komoly feszültséghez vezethet. Tudatosan törekedni kell az előremutató kapcsolati párbeszéd kialakítására, különben könnyen bekövetkezik a baj.

Irreális elvárások, egyenlőség hiánya
A csalódás is lehet oka a válásnak. Egy házasságban elvárhatja a társ, hogy eleget tegyenek a kívánalmainak. Ha ez nem történik meg, frusztrált lesz. Ezek az elvárások azonban nem csak őt, hanem a másik felet is frusztrálhatják. A válás akkor következhet be, ha ezek az elvárások túl gyakoriak, irreálisak, megoldhatatlanok, és az egyik fél ennek hatására elfordul a másiktól. Az egyenlőség hiánya is egyre többször oka a válásoknak. Ilyenkor az egyik fél azt érzi, több energiát fektet a házasságba, nagyobb felelősséget vállal, mint a másik, s ebből elege lesz.

Pénz
A pénz nem boldogít, de ha nincs, az komoly gondokat okoz. Abból is adódhatnak feszültségek, ha a pár egyik tagjának jóval több pénze van, vagy ha a pénz miatt hatalmi harcok alakulnak ki a férj és feleség közt. Ha nem egyezik az életmód, a fizetéskülönbségek is komoly feszültséget teremthetnek. A pénz és a pénz miatt adódó stressz a hűtlenség után a legtöbb válás okai.

A házasság, akárcsak az összes emberi kapcsolat, kihívások és erőfeszítések sorozata, amivel minden párnak szembe kell néznie. Nem sikerül mindenkinek. Vannak, akik feladják, mások megfutamodnak, vagy csak látszatból maradnak együtt egy halott kapcsolat romjain.
A válás nem kellemes dolog, és folyamatos munkával elkerülhető. Persze, ha mindkét fél akarja.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.