10 tévhit a fogyókúráról

Bizonyára mindannyiunk életében volt időszak, amikor a fogyókúrázást választottuk, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A kitűzött cél aztán hol sikerült, hol meg nem, hiszen sokszor követtünk el hibákat vagy estünk bele tévhitek csapdájába. Ez természetesen nem róható fel, hiszen a kitűzött célunk eléréséhez hajlandóak vagyunk kipróbálni és elhinni olyan dolgokat, amik mégsem bizonyulnak hatékonynak.

Mi most abban igyekszünk segíteni, hogy megcáfolunk néhány tévhitet.

1. Minden kalória egyforma

A mennyit eszünk? kérdés mindig sarkalatos egy fogyókúránál, de a mit eszünk? ugyanilyen súllyal bír. Ugyanis a szervezet a zsírok lebontása során kevesebb kalóriát éget el, mint a fehérjék és a szénhidrátok esetében. Emiatt a napi szükségleteinken felül bevitt zsírból több úszógumi rakódik ránk, mint ha ugyanezt a mennyiséget szénhidrátból habzsoljuk be. Ezért például nagyon csalóka lehet a salátaöntetek, amik általában zsírosak. Pedig azt gondolnánk, hogy a salátánknak nem árt!

Image by lookstudio on Freepik

2. Az édességek tiltólistán vannak

Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy a szigorú megvonás egy idő után mértéktelen habzsolásba csap át. Egy kiegyensúlyozott étrendbe ugyanúgy belefér időnként egy sütemény. A mértéktartás a kulcs. Ha pedig nagyon édesszájúak vagyunk, akkor még mindig mérlegelhetünk az alternatívák között. Például egy fagyi esetében a tejszínes változat helyett a gyümölcsös sorbet-re essen a választásunk.

3. A jojó effektus elkerülhetetlen

A fogyókúra sokak számára küzdelmes dolog, ezért a jojó effektus is gyakori, azaz a leadott kilók a diéta abbahagyását követően visszajönnek. Ezért fontos, hogy ne fogyókúráról beszéljünk, hanem életmód változásról. A lassú, de biztos változtatás a kulcs. Ez a hosszútávú siker alapja. A hirtelen fogyás megterheli a szervezetet, ezért a heti 1 kg leadása az, ami még egészségesnek mondható.

4. Mindegy, hogy hol van felesleg rajtunk

A testalkatunk, és ezáltal a tény, hogy testünk hova raktározza a zsírt, genetikailag adott. Azonban a felsőtestre és a hasra rakódott felesleg egészségügyi szempontból veszélyesebb, mert a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulását segíti elő. Koncentrált edzéssel azonban ezek a testtájékok formálhatók, alakíthatók. Úgyhogy semmiképpen se keressünk kifogásokat.

Image by senivpetro on Freepik

5. A gyorsételek is tiltólistán vannak

A már sokat emlegetett mennyiség mellett itt a minőség is fontos. A házi hamburger ugyanúgy lehet finom és egészségesebb, mint a gyorséttermi változata. A pizzát is gazdagíthatjuk salátával, a sült krumplit pedig légkeveréses sütőben, olaj nélkül is elkészíthetjük. Tehát nem kell lemondani a gyorsétel kategóriába tartozó fogásokról sem, csak találjuk meg az elkészítés egészségesebb útját.

6. A koplalás adja a leggyorsabb és leglátványosabb eredményt

Nincs is ennél rosszabb döntés! Ha koplalunk, akkor a szervezetünk éhezési üzemmódba kapcsol, azaz a legkisebb kalóriabevitelt is tárolni fogja a túlélés érdekében, és az anyagcsere is lelassul. Így hiába az erőfeszítésünk, meghiúsul a diétába vetett reményünk. Ráadásul a sanyargatás még a közérzetünket is befolyásolja, ezáltal rosszkedvűek leszünk.

7. A cukorpótlók korlátlanul fogyaszthatók

A cukor helyettesítésére ma már rengeteg alternatíva létezik. Azonban ne essünk abba a hibába, hogy összekeverjük, hogy például ha egy sütemény cukormentes, akkor az kalóriamentes is. Ez nem igaz, mert energiatartalma ugyanúgy van, mint a cukros társainak. Tehát az édesítőszeres termékeknél is ugyanúgy játszik, hogy mekkora adagot fogyasztunk belőlük.

Image by lookstudio on Freepik

8. Az egysíkú fogyókúrák biztos befutók

Vannak diéták, ahol néhány élelmiszerből áll a szabadon fogyasztható ételek listája, és azokat kell napokig, sőt akár hetekig is enni az eredményért. Savanyú káposzta diéta, grapefruit diéta, tojásdiéta… a sor ma már végtelen. Egy ilyen egyoldalú táplálkozás nem tanítja meg a kiegyensúlyozott életmódot, ezért ha létezik is hatása, az nagyon rövid távú megoldással szolgál csak, és a kilók visszatérnek, amint visszatérünk a régi táplálkozási szokásainkhoz.

9. A hízás elkerüléséhez elég csak a táplálkozásunkra figyelni

A táplálkozás mellett ugyanolyan fontos szerepet játszik a testmozgás. Azért a testmozgás szót használjuk, mert sokan úgy gondolják, hogy sportolni, edzeni kell, azaz valamilyen rövid ideig tartó, de nagy erőfeszítést igénylő tevékenységet kell folytatni. Ezért a kedv sokszor alábbhagy. Pedig a rendszeres és mértékletes testmozgás sokkal hatékonyabb. Legyen ez a napi séta, biciklizés a munkahelyre, vagyaz, hogy a lift helyett a lépcsőt választjuk. Kis erőfeszítések ezek, ezért könnyen beépíthetjük a mindennapjainkba. Az anyagcsere azonban ezektől is felgyorsul, és jobban fogjuk magunkat érezni a bőrünkben.

10. Csak magunkat okolhatjuk a túlsúlyunk miatt

A gének adnak a testünknek egy alapot, azonban egy legyintéssel nem intézhetjük el. Igenis az étkezési szokásainkkal és az életmódunkkal jelentős mértékben tudunk módosítani a külsőnkön. A rohanó világunkban sokszor kapkodva habzsolunk. Az agynak viszont az evés kezdetétől 20 percre van szüksége, hogy a jóllakottság érzése tudatosuljon. A rostdús élelmiszerek is fontosak. Az étkezési napló is segítség lehet, ha például egy hétig leírjuk, hogy mikor, mit és mennyit ettünk. Ez a vizuális megjelenítés rádöbbenthet minket, hogy hol is a hiba az életmódunkban. A stressz és a stresszevés is korunk betegsége. Ezekből láthatjuk, hogy a környezetünk is jelentős befolyással bír, azonban a döntés valóban a mi kezünkben van, ha a változás útjára szeretnénk lépni.

A két legfontosabb dolog, amit a testünkért tehetünk, hogy nem fogyókúrázással sanyargatjuk a testünket, hanem egy kiegyensúlyozott életmódot választunk magunkat. Valamint hallgatunk a józan eszünkre, a testünk jelzéseire, és nem esünk az aktuális diétás trendek fogságába.

Jó egészséget mindenkinek!

Nyitókép: Image by user18526052 on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.