A valóságtól a meséig- Hamupipőke története

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy görög lány, akit úgy hívtak Rhodophis. Hazájában élt, mindaddig, amíg a kalózok el nem rabolták, s el nem adták rabszolgának Egyiptomba. A lány hófehér bőrével, rózsás arcával, aranyfürtjeivel és zöld szemeivel különbözött rabszolgatársnőitől.

Nemsokára ki is emelték a cselédek közül, hogy a férfiakat szórakoztassa.

Az örömöket nyújtó házban aztán ellenségeket talált. Hogy minél nyúzottabb legyen, például rábíztak minden házi munkát. Társnőire mosott, főzött, takarított. Így akkor sem ért rá, mikor a fáraó elhívta egy nagy ünnepségre a lányokat.

Miután minden dolgával végzett Rhodophis, aki szoros kapcsolatot ápolt az állatokkal, a Nílus partjához ment, kedves vízilovához, hogy pihenjen. A víziló énekével elaltatta, miközben lábára is egy piros szandált varázsolt, aminek fél párjáért Zeusz parancsára egy sas leszállt, hogy azt a fáraó ölébe ejtse jó magasról. Az égből pottyant cipőt Egyiptom ura Isteni jelnek vélte. Addig kutatott, amíg meg nem találta a szandál gazdáját, akit feleségül is vett.

Ennyi a mese, ami több, mint 2000 éve született meg. Sztrabón jegyezte le először a Hamupipőke első változtatát i.e. 100 körül. Egyes források szerint Rhodophis valóban élt, de nem jutott a mesében szereplő alakja sorsára. Bár az igaz, hogy rabszolganő volt, aki később magasabb pozícióba jutott, ugyanis hetéra lett, azaz táncosnő, aki a férfiakat szórakoztatta. S bár egy mecénás is felfigyelt rá, nem vette el ő sem, nemhogy a fáraó!

Mégis elindult hódító útjára története, és időszámításunk szerint 600 körül már Kínában is leírták az ottani Hamupipőke történetét.

1000 évvel később Olaszországban majd Franciaországban tűnt fel a mese.

Egyes források szerint a történet a franciáktól ered, egy bizonyos Charles Perrault tollából származó Cendrillon története, avagy a Kis üvegcipő alapján. Ezt vették át a Grimm testvérek, majd az oroszok, mígnem 1950-ben a Disney Hamupipőkéje is megalkotta a maga cukormázzal leöntött változatát.

Ez is érdekelhet: Az igazi Hófehérke története

A kutatások eddig 365 féle Hamupipőke történetet találtak a Föld különböző pontjain. Úgy tűnik a szegény sorsból a luxus körülményekbe csöppenő lány története, aki megtalálj a szerelmet és a boldogságot sok éve foglalkoztatja az emberiséget.

Bár valószínűleg azt sokan nem tudták, hogy egy valódi történetből indult ki, ami koránt sem ért olyan jó véget, mint a mese. Igaz, ahogy a mondás is szól, azért ők is sejthették, hogy minden legendának és mesének van alapja…

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.