Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled… – Steve Jobs

Ritkán fürdött, sosem adakozott, és meglopta a saját üzlettársát. Az általa alapított cégtől elküldték, mert amekkora zseni volt, pont annyira volt alkalmatlan a közös munkára. Steve Jobs mégis mindent elért, amit szeretett volna. Sőt, talán még annál is többet, hiszen az, amit csapata létrehozott, mind a mai napig kihat arra, hogyan használjuk a számítástechnika vívmányait.

Örökbefogadott gyermek volt

Két egyetemista, az amerikai Joanne Schieble és az arab Abdulfattah Jandali kapcsolatából született. A szülők örökbe adták, mert féltek, hogy túl fiatalok még, és abban sem voltak biztosak, hogy együtt maradnak-e. Kikötésük az volt, hogy Steve egyetemet végzett párhoz kerüljön. A pár azonban, akit kiválasztottak visszalépett, így került Steve a Jobs a következő gyerekre várakozó párhoz, akiknek azonban egyáltalán nem volt magas képzettségük, így örökbefogadáskor abban egyeztek meg, a gyermeket bármi áron egyetemre kell küldeniük.

Megelőzte kortársait

Már úgy került az iskolába, hogy tudott írni és olvasni. Pár osztályt át is ugrott, így történt, hogy 13 éves korában összebarátkozott a 18 éves Steve Wozniakkal.

Jobs olyan tehetséges volt, hogy a Hewlett Packardnál kapott diákmunkát. Mikor gépet akart építeni, és nem volt rá pénze, a cég odaadta neki a szükséges alkatrészeket. Aztán egy garázsban megalkották az első számítógépüket.

Átverte Wozniakot

Amikor az Atari számára megalkottak egy játékot, Steve az értékesítő, míg barátja a kivitelező szerepét vállalta. 50-50 százalékos arányban egyeztek meg, ha a cég megveszi a művet. Az üzlet megköttetett, 5000 dollárt fizettek. Jobs azt mondta Wozniaknak 700 dollárt fizettek, tehát ő kapott 350 dollárt, míg ő 4650 dollárt tartott meg magának.
Wozniak ezt évekkel később tudta meg, és csak annyit mondott, ha tudta volna hogy Jobsnak pénz kell, amúgy is odaadta volna neki az összeget.

Az élet néha fejbe vág egy téglával. De ne veszítsd el a hited.

Diákkori szerelmi kapcsolatából született első gyermeke

Chrisann Brennan és Jobs 16 éves koruktól alkottak egy párt. Mikor a férfi megalapította az Apple-t összeköltöztek, igaz egy harmadik emberrel (a cég vezetőjével), mert Jobs nem állt készen egy kétszemélyes kapcsolatra. A lány egy darabig velük dolgozott, aztán terhes lett. Mikor Jobs megtudta, letagadta a gyermeket, Chrisann elment, majd lányuk születése után pénzt követelt. S bár csináltattak apasági tesztet is, Jobs még azután se vállalta fel a lányát, Lisát, mégis róla nevezte el az első programjukat. 

Lisa 9 éves korában költözött az apjához, aki akkor kötött házasságot feleségével, Laurene Powell-lel, akitől még három gyermeke született.

Híres szeretői is voltak

Mikor Chrisannal szakított, Jobs már együtt volt egy kommuna vezetőjével. Aztán szakított vele is és olyan hírességekkel randevúzott, mint Joan Baez és Diane Keaton. Az utóbbival azért ért véget románca, mert mikor megkérdezte a nőtől mi a véleménye a számítógépekről, az azt mondta nem különösebben foglalkoztatja a téma. Ezután a beszélgetés után nem találkoztak többet…

Steve nem sokkal később találkozott nejével, akivel 1991-ben összekötötte életét, és akivel együtt is maradt élete végéig.

Híres író a testvére

Az élet mindig tartogat meglepetéseket. Ilyen volt a Mona Simpsonnal való találkozása is. A lány, akiről kiderült, hogy a húga (a szülei együtt maradtak) írt egy könyvet családi életéről Mindenütt jó címmel. A regényből film lett, amelyben Susan Sarandon és Nathalie Portman játszotta a főszerepet.

Legnagyobb élmény, Zen, vegán életmód

Jobs a 20-as évei elején Indiában járt. Akkor fedezte fel magának a Zen Buddhizmust, amit élete végéig követett. Itt próbálta ki az LSD-t amit egy interjúban élete egyik legfontosabb momentumának nevezett (a víziók nyomán jutott az Apple-lel kapcsolatban néhány fontos felismerésre). Felnőtt élete nagy részében nem evett húst, csak halat. Aztán már azt sem, csak zöldséget gyümölcsöt és magokat.

Ritka, rákos megbetegedése talán teljesen orvosolható lett volna

2003-ban tudta meg, hogy beteg. Azonnali műtétet javasoltak neki, de Jobs inkább akupunktúrával és gyümölcsmag diétával próbálta gyógyítani magát. Kilenc hónappal később egyezett csak bele a műtétbe, de akkora áttétek alakultak ki nála. Bár elsőre sikerült a műtét, végül 2011-ben egy agresszívabb formában tört rá az alattomos kór.

Éjszakai műszakban dolgozott

1986-ban elküldték az Apple-től, összeférhetetlenség miatt. Akkor Jobs beállt a NexT mögé, és a Pixarba is beszállt. Neki köszönhetjük az első teljes egészében animációs mesét a Toy Storyt. Elbocsátására azért került sor, mert Steve ritkán fürdött, mezítláb járt, és borzasztó szagot árasztott. Amikor 1996-ban visszacsábítottak a céghez, éjszakai műszakban alkalmazták, hogy ne nagyon zavarjon…

Az időd véges, úgyhogy ne vesztegesd el arra, hogy valaki más életét éled! Ne negedd, hogy mások véleménye túlharsogja a saját belső hangodat.

Havi 1 dollárért dolgozott, de sosem adakozott jótékonysági célra

Amikor elindult a cég, azzal vétózta meg a jótékonykodást, hogy majd akkor, ha a cég nyereséges lesz. Amikor ez megtörtént, akkor sem változott semmi. Sosem nyilatkozott arról, hogy miért nem adakozott. Mióta meghalt, özvegye teszi ezt meg helyette.

Utolsó szavai rejtélyesek

Húga, neje és gyermekei ott voltak halálos ágya mellett. Utolsó szavai ezek voltak: „Wow, wow, wow”, majd örökre lehunyta a szemét. Ha tippelni lehetne, azt mondanánk egy utolsó vagy éppen élete legnagyobb utazására ment. Úgy, hogy nem félt, hanem várakozással telve tekintett az előtte álló nem létre, vagy új kezdetre…