Írói ambíció voltak, megkötötte a történelem egyik legrosszabb üzletét és álruhában járt az emberek között – Bonaparte Napóleon

Egyike a valaha élt legnagyobb vezéreknek. A nép egyszerű fia volt, akiből császár lett. Számtalan film, színdarab született róla. Nem véletlenül! Ugyanis, mikor egy pár évvel ezelőtti kutatás keretében az utca emberét kérdezték, ki a történelem legbefolyásosabb alakja, ő a második helyen végzett.

Kisgyermekkorában nem beszélt franciául

Napolone di Buonaparte néven született Korzikán 1769. augusztus 15-én, mindössze egy évvel azután, hogy a sziget Franciaország gyarmata lett. A kicsi Napóleon csak egy keveset beszélt franciául, helyette a ligur nyelvcsaládba tartozó genovai nyelvjárást használta. 10 évesen egy Franciaországban lévő katonaiskolába került, itt tanulta meg rendesen a francia nyelvet, bár akcentusa mindig maradt.

Gyorsan emelkedett fel a katonai ranglétrán

16 éves korában kezdődő katonai karrierjében gyorsan hírnévre tett szert. A tüzérségi tisztként kezdő hadnagy, 23 éves volt mikor dandártábornok lett, 26 éves mikor egy egész sereget vezetett. Tüzérségi ismeretei nagyon sokat jelentettek csatái során. Elsősorban katona volt, és csak aztán egy egész ország vezetője.

Írt egy romantikus novellát

Ki gondolta volna, hogy egy évvel tábornoki kinevezése előtt még írói ambíciókat is dédelgetett magában. Bizony. Napóleon írt egy romantikus novellát Clisson et Eugénie címmel, amely feltehetően első jegyesének íródott. Azok szerint, akik olvasták e művét- ami csak a halála után került elő -, nem is volt rossz író. A műből néhány papír itt, néhány papír máshol talált gazdára. 2009-ben került egy kézbe az egész, akkor ki is adták francia és angol nyelven. Ma megvásárolható a világ egyik legnépszerűbb könyveket árusító online boltjában.

Ha bezárhatnálak a szívembe, ott tartanálak fogva.

Egy napon múlt, hogy élete szerelme nem halt meg, mielőtt találkozhattak volna

Bár Napóleon is volt két hetet börtönben Robespierre öccsével való barátsága miatt, mire Josephine-nel találkozott, az már sokkal több mindenen túl volt. A nála 6 évvel idősebb 2 gyermekes asszony is börtönbe volt férje miatt – akit lefejeztek- és bár a kikapós nőnek sok ismert és nagy ember szeretője volt, rá is guillotine várt. Szerencséjére egy nappal a büntetése végrehajtása előtt őt és másik 41000 embert szabadon engedtek a thermidori puccsnak köszönhetően.

Hazudott koráról, hogy szíve hölgyének kedvezzen

Házasságkötésükkor változtatta nevét Buonaparte-ról Bonapartére, és mivel hat órát késett az esküvőről 18 hónappal idősebbnek mondta magát, míg Josephinet 6 évvel fiatalabbnak. Persze a házasság valódi oka az volt, hogy Napóleon menthetetlenül szerelmes volt Josephine-be.

A történelem egyik legnagyobb felfedezése hozzá köthető

Napóleon hadjáratai legendásak, s néha voltak benne meglepő epizódok is.  Az már kevésbé ismert, hogy lelkes támogatója volt a tudományoknak, jelölték a Nemzeti Tudományos Intézet vezetőjének is. Nem nyert, de így is hozzá köthető a történelem egyik legnagyobb felfedezése. Az 1798-as hadjárata során – mikor Egyiptomba indult, hogy Indián keresztül leigázza Angliát- vitt magával 160 tudóst is. E hadjárat alatt találta meg Pierre- Francois Bouchard hadmérnök 1799-ben a rosetti követ, ami által a későbbiekben megfejtettek számtalan hieroglifát. 1400 éves rejtély oldódott meg.

Beethoven írt neki egy szimfóniát

Még csak a köztársaság feje volt, mikor a világ számos pontján már rajongtak érte. Beethoven figyelemmel kísérte karrierjét, nem véletlen tehát, hogy Napóleon ihlette a 3. szimfóniáját. A komponista rajongása akkor szűnt meg, mikor kiderült, hogy Napóleon megkoronázta magát. A zeneszerző akkor kitörölte az ajánlásból Napóleont. Aztán két évvel később meggondolta magát, és elismerte, hogy az Eurica néven is ismert szimfóniát Bonapartének írta.

Amerikában is voltak támogatói

Napóleon pénzszűke miatt az 1800-as évek elején eladta az akkor még francia fennhatóság alatt álló Louisiannát. A waterlooi csata után egy üzletember házat kezdett építeni neki New Orleans-ban cserébe. A ház ma is Napólon házként ismert, bár ő sosem élt benne, mert elkészülte után nem sokkal elhunyt. Egyébként az állam eladását a történelem egyik legrosszabb ingatlanügyeként tartják számon, mert Napóleon potom pénzért adta el -ma sem tudni pontosan miért-, az Egyesült Államoknak.

Napóleon családja körében Jules Girardet olajfestményén

Álruhában járt az utcán

Nálunk Mátyás király, a franciáknál Napóleon élt az álruhás trükkel. Munkásosztálybelinek álcázta magát, hogy tisztában legyen azzal, mit gondolnak róla az emberek. Állítólag saját magáról tett fel kérdéseket, hogy megtudja, mennyire népszerű.

Nem volt olyan alacsony

Az angolok röpiratokon és szatírákban igyekeztek minél nevetségesebb helyzetbe hozni Napóleont. Ennek egyik módja volt, hogy még életében alacsonyként emlegették. Így került a köztudatba, hogy alacsony volt, és ma már létezik róla egy komplexus, a Napóleon -szindróma is. Bonaparte azonban 168 cm volt, ami akkoriban teljesen átlagos magasságnak számított.

Nem méreg, gyomorrák végzett vele

Bár tudvalevő hogy egész felnőtt életében egy arzénes fiolát viselt nyakában, nem mérgezte meg magát, az a nézet csak 20. században terjedt el róla. 2008-ban egy tudós csapat azonban ezt megcáfolta. Arra jutottak, hogy csak nagyon kis mennyiségű arzén volt a szervezetében, ami a gyomorpanaszaira kapott tisztító kúrák miatt kerülhetett oda, ráadásul még ha akarta volna se mérgezhette volna meg magát a fiolában lévő méreggel, mert az a 30 év alatt sokat veszített erejéből.
Ellenben a gyomorproblémák több családtagjának gondot okoztak, végül a rák áldozata lett 51 éves korában.