A nap, amikor Napóleont legyőzte egy csapat nyúl

Napóleon legcsúnyább bukásaként szinte mindenki a Waterlooi csatát nevezné meg. Hiszen a száműzetésből visszatért császár 100 nap után végzetes vereséget szenvedett. Újbóli felemelkedése helyett végleg el lett távolítva.

Álmában sem gondolta volna, hogy egy nap egy másik csúfos kudarcáról is regélnek majd, amely már-már komédiába illő volt.

1807 júliusában Napóleont ugyanis legyőzte egy csapat nyúl.

Az egész úgy kezdődött, hogy Bonaparte döntő vereséget mért Poroszországra. Ezután az orosz cár, I. Sándor békét akart kötni a francia császárral. Erre sor került Tilsitben. A békeszerződés aláírása után, hogy megünnepeljék ezt az örömteli eseményt az orosz cár úgy döntött nyúlvadászatot tart. Felkérte hát szolgáját szerezzen egy pár hosszúfülűt a nagy eseményre.

A szolga bejárta a környéket, s el is talált egy közeli nyúltenyésztő farmra. Megvásárolt 1000 répaevőt és boldogan tért vissza urához. Napóleon már alig várta a vadászatot, így másnap hajnalban már teljes harci díszben állt és várt, hogy kiengedjék a kis bolyhosokat. Ez meg is történt, de a nyulak nem indultak futásnak.

Sőt, inkább az emberekre támadtak. Konkrétan felugrottak Napóleonra és embereire és tépni-szaggatni kezdték kabátjukat és kalapjukat. Bár ezt először mulatságosnak tartotta a császár, egy kis idő után rájött: ennek a fele sem tréfa! A nyulak ugyanis éhesek voltak, s nem akartak az ő prédájává válni.

Napóleon és emberei elkezdtek a levegőbe lövöldözni, hogy megijesszék az állatokat. Míg az oroszok botokat ragadtak, hogy elűzzék a megvadult bolyhos farkú sereget. Kevés sikerrel jártak, mert a tengernyi állat nem vadászatra szánt volt, hanem szelídített, házi nyúl. Így aztán nem is riadtak meg nagyon.

Ez is érdekelhet: A magyar, aki megreformálta a kávézási szokásokat

Bár az orosz cár szolgája igyekezett őket jobb belátásra bírni, nem nagyon akartak neki engedelmeskedni. A ketrecbe pedig végképp nem akartak visszamenni. El kellett hát szaladni a nyulak volt szelídítőjéért. 

Még így sem maradt más választása Napóleonnak, szégyen-szemre visszavonult.

Legyőzte közel 1000 nyúl azt, akit a világ egyik legtehetségesebb hadvezéreként ismerünk. Mire előkerítették a nyulak előző gazdáját a francia és az orosz küldöttség szétfutott a megvadult bolyhos farkú sereg elől. A nyúltenyésztő bizonyára jót derült magában, hogy kis kedvencei legyőzték a világ egyik legnagyobb hadvezérét. Napóleont pedig nyugtathatta a tudat: bár a nyulak győztek, de az oroszok behódoltak neki…

Ez is érdekelhet: A női szamurájok története