Négy jel, hogy megtaláltad a megfelelő embert a pszichológia szerint

Életünk során számos ember keresztezi utunk, s a legtöbbjüktől – kapcsolataink során – tanulunk valamit. Van, akitől magunkról, mástól az életről. Megtanuljuk, mi az, amit szeretünk, és mi az, amit nem tudunk elviselni egy kapcsolaton belül a másikban. Megtanulunk alkalmazkodni, megtanulunk kommunikálni.

A hozzánk illő, megfelelő személyt megtalálni azonban olykor olyan, mint tűt keresni a szénakazalban.

Vajon honnan ismerjük fel, ha végre szembe jön a megfelelő? Honnan tudhatjuk, hogy megtaláltuk az igazit? Csak egy érzés, vagy vannak konkrét jelek, amikre figyelni kell?

Ebben a cikkben négy olyan jelet sorolunk fel, ami a pszichológia szerint arra utalhat, végre megtaláltuk a számunkra megfelelő személyt. Ha ezek összecsengenek a jelenlegi kapcsolatunkkal, akkor valószínűleg már megtaláltuk a tökéletes párt.

Image by prostooleh on Freepik


A párunk elfogad és olyannak szeret, amilyenek vagyunk

Egyikünk sem tökéletes. Mindannyiunknak megvannak a saját hibái és tökéletlenségei, amelyek emberré tesznek bennünket. Ezeket van, aki el tudja fogadni, más azonban nem. Ha megtaláljuk a számunkra megfelelő embert, neki nem lesznek zavaróak különcségeink. Ő éppen olyannak fogad el minket, amilyenek vagyunk.

Elfogadja furcsaságainkat, tökéletlenségeinket és egyedi tulajdonságainkat. És ezekkel együtt szeret. Lát minket a legrosszabb és a legjobb állapotunkban is, de ahelyett, hogy elmenekülne vagy megpróbálna megváltoztatni, velünk marad.

A pszichológia rámutat arra, hogy ez a fajta feltétel nélküli szeretet hihetetlenül mélyreható, ettől az ember úgy érezheti, hogy látható és elfogadható.

Tehát ha olyan valakivel vagyunk, aki elfogad és szeret minket minden hibánkkal és furcsaságunkkal együtt, ha a legbolondabb önmagunk lehetünk valakivel egy kapcsolatban, akkor ez nagyszerű jel.

Támogatja az álmainkat és ambícióinkat

Életünk során mindannyiunknak vannak álmai és ambíciói, amelyeknek a megvalósítására törekszünk. A megfelelő személy nem csak megérti az álmainkat, hanem bátorítást és támogatást is nyújt, hogy elérjük a célunk.

Legyen szó karriercélról, személyes teljesítményről vagy akár őrült törekvésről, ha a partnerünk őszinte érdeklődést mutat, ünnepli a sikereinket, és megingathatatlan támogatást nyújt a kudarcok idején, ez a szeretet és elkötelezettség egyértelmű jele.

A megfelelő személy nem csak azért fog szeretni, akik most vagyunk, hanem azért is, akivé válhatunk. Látja a bennünk rejlő lehetőségeket, és támogatja személyes és szakmai fejlődésünket. A támogatásnak ez a formája olyan alapvető tényező, amit a pszichológusok az egészséges és erős kapcsolat jeleként tartanak számon.

Ha tehát van valakink, aki mindig a növekedésedért szurkol, és mellettünk áll, miközben álmainkat kergetjük, ez erős jele annak, hogy ő a megfelelő személy számunkra.

Image by LipikStockMedia on Freepik


Hasonló életcélokat és értékeket képvisel

Míg az ellentétek sok esetben vonzzák egymást, a pszichológiai kutatások rámutatnak arra, hogy a hosszú távú kapcsolatokban elégedettséget inkább az ad, ha az alapvető értékekben és életcélokban van hasonlóság. Ezek a közös értékek sokféle dolgot felölelhetnek, például a családról, a pénzről, a vallásról vagy arról, hogy mit szeretnénk az élettől. Ha a partnerünkkel ugyanaz a véleményünk ezekről a lényeges és alapvető szempontokról, az szilárd alapot teremt a kapcsolatnak. 

A kompatibilitás az egészséges partnerség kulcsfontosságú jele. Tehát ha találtunk valakit, akinek az életképe megegyezik a miénkkel, az erős jele annak, hogy megtaláltuk a megfelelő embert.

Meg lehet vele oldani a konfliktusokat

A konfliktus elkerülhetetlen minden kapcsolatban, de az, ahogy a párok a konfliktust kezelik, többféle lehet.

A pszichológiai kutatások szerint a sikeres párkapcsolatban élő párok a konfliktusmegoldásban kompatibilis megközelítést alkalmaznak, azaz mindketten a megoldásra törekszenek, ahelyett, hogy vitákat gerjesztenének vagy haragot táplálnának.

A hatékony konfliktusmegoldás kulcsfontosságú tényező egy hosszú távú kapcsolatban. Minden pár vitatkozik, de az, hogy hogyan oldják meg a konfliktust, meghatározza a kapcsolat hosszú távú jövőjét. 
Ha a partnerünk olyan ember, akivel megbeszélhetők, és feloldhatók a konfliktusok, már szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

nyitókép: Image by javi_indy on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.