Akinek nem kellek az ny@lja ki a s_gg_m – Wolfgang Amadeus Mozart

Csodagyerekként lett ismert, összesen 35 évet élt. Ez idő alatt több, mint 600 befejezett és 135 befejezetlen művet írt. Zenéi időtállók, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy dacára két és fél évszázaddal ezelőtt bekövetkező halálának vannak és lesznek is rajongói. Zenéjének emberekre gyakorolt hatását, halálának okát sokan kutatják. 

Alkotásai megnyugtatják az újszülötteket, fájdalomcsillapító hatással bírnak.

Szoktuk mondani, hogy a zene a lelkünket ápolja, és ezt több kutatás már bizonyította. A gyerekek, akik már az anyaméhben és kisgyermekkorban megismerkednek Mozart zenéjével, okosabbak lesznek. – állítólag. Annyi bizonyos, hogy a kis Mozart kétségtelenül csodagyerek, és zseni volt.

Apja, aki maga is zenész és zeneszerző volt, már 3 évesen megismertette néhány hangszerrel, és a kis Mozart öt évesen megkomponálta első szonátáját. 

Hét éves korában európai turnéra indult a családjával. 

Igen, az egész család, mert apja Leopold a kor szokásaitól eltérően mindenben kikérte felesége véleményét. Ragaszkodtak egymáshoz, és akkoriban egy utazás például Bécs és Salzburg között egy hetet vett igénybe. Leopoldnak szüksége volt a feleségére, a kicsi Amadeusnak és nővérének pedig az anyjuk közelségére. Így mindenki utazott.

Mozart és nővére

A Mozart család hét gyermeke közül nem csak Amadeus, hanem a nővére is tehetséges volt

Olyannyira, hogy nem is ő volt az első csodagyerek a családban, nővére Maria Anna már egészen pici korában kitűnő zongorista lett, és öccse pont miatta kapott kedvet a különféle hangszerek megszólaltatásához.

A turnékon Maria Anna egyedül is fellépett, és Mozarttal együtt is játszott négykezest. Csak míg nővére 18 évesen, mikor eladósorba került, abbahagyta a családdal való körutazást, Wolfgang folytatta útját. 

A két testvér ennek ellenére közeli kapcsolatban maradt, leveleik erre a bizonyítékok: 

Már mostan be kell fejezzem, bármint lett légyen is, mert még nem öltöztem fel, és mindjárt eszünk, hogy megint sz@rhassunk, mivel ez így szok lenni: ha még mindig úgy szeret, mint ahogyan én kegyedet akkor soha nem szűnünk meg egymást szeretni, még ha az oroszlán itt ólálkodik is a falak mögött, még ha kétség keserves győzelme nem higgadott is kelletteképp, s a tirannus zsákmánya tévútra kúszott….”

1777. 11. 04 ( Jelenkor válogatás) 

Mozart a kor szokásaitól eltérően kissé vulgárisan beszélt, írt

A szabados beszéd a Mozart család egyik zavarba ejtő védjegye volt. Amadeust sokan kutatták már, és e levelek kapcsán is többen jutottak arra, hogy Tourette-szindrómája, esetleg más kényszeres betegsége lehetett. Alapozták ezt arra, hogy kortársai gyerekes személyiségnek írták le. Levelei nyelvezete is táptalajul szolgált ezekre a felvetésekre.

A zene még a legrosszabb pillanatokban se szabad, hogy bántó legyen a fülnek; ellenben védenie és kényeztetnie kell azt. Így a zene örökké zene marad.


Ami igaz, az igaz, sokszor felkelt a zongora mellől csak úgy fogócskázni, játszani, bújócskázni. Nem csak gyerekként, hanem felnőttként is, ami egyeseket megbotránkoztatott. Ha viszont belegondolunk, hogy gyakorlatilag 7 éves korától folyton úton volt, és még az utazás alatt is komponált kis úti zongoráján, akkor nincs a későbbi évekre jellemző gyerekes viselkedésében semmi meglepő.  

Mert bármennyire is igyekeztek szülei komfortossá tenni utazásait, a valódi gondtalan gyermekkor Amadeus számára kimaradt. Csak kisebb-nagyobb szüneteket kapott arra, hogy gyerek legyen, hogy játsszon. 

Első lánykérése, szerelmei

Mozartnak már fiatalon rengeteg rajongója lett. Figyelmét fel is keltette néhány kedves lány. Egyik első koncertjén a színpad felé tartva elesett, egy kislány felsegítette, akinek hálából azt mondta, ha felnő elveszi feleségül az osztrák császár lányát, Marie Antoinette-t. Persze az ígéret el lett feledve.

Számtalan nőügye volt, de az egyik legtöbbet emlegetett Aloysia Weber szoprán énekeshez köthető. A 17 éves Mozart neki komponált, érte lobbant lángra, feleségül kérte, de nem adták, így elment, hogy pénzt keressen a frigyre és közös életükre. Mire visszatért a lány férjhez ment máshoz. 

Mozart ekkor rögtönzött egy dalt az ara ablaka alatt: ” Akinek nem kellek, az nyalja ki seggem. ” – dalolta bánatában.

Na persze sokáig nem bánkódott, ismét szerelmes lett. Aloysia húgába, Constance-be, akit pár évi huzavona után már hozzáadtak feleségül. Sem Mozart apja, sem a lány anyja nem akarta a frigyet, de a fiatalok hajthatatlannak bizonyultak. S bár sokáig vártak Mozart apjának beleegyezésére, végül anélkül kötöttek frigyet. Szerencsére apja levele, amelyben jóváhagyja a házasságot pár nappal később megérkezett.

Mozart és Constance

Sokági élt a köztudatban, hogy Mozart neje nem volt hozzá méltó, egyszerű teremtés volt, aki sosem értékelte eléggé a zeneszerző nagyságát és anyagilag is csődbe juttatta férjét. Leveleikből ezek a feltételezések nem következnek, de szenvedélyes, játékos kapcsolatuk igen: 

Június 1-én Prágában fogok aludni, és 4-én a drága asszonykámnál. Szépséges aranyos kis fészkedet rakd rendbe takarosan, mert az én kis fiacskám igazán megérdemli, eléggé jól viselte magát és nem kíván semmi egyebet, mint hogy a te szépséges (…) birtokba vehesse. ” 

1789. 05. 23 Drezda (részlet Constance-hez írt leveléből Wolfgang Amadeus Mozart levelei Gondolat kiadó Gedeon Tibor fordításának felhasználásával) 

Anyagi problémák, szerencsejáték, hirtelen halála

Az tény, hogy a házaspár nem tudott a pénzzel bánni. Mozartot 25 éves korától állandó anyagi gondok gyötörték. Hiába dolgozott látástól-vakulásig Constance és ő is szerencsejáték függő volt. Hiába volt valaha csodagyerek és zseni a komponista, sokszor kért kölcsön, és előre elkérte egy-egy operájáért a fizetséget. Részben ezért is dolgozott utolsó éveiben annyira megszállottan.  

Ezért fogadhatta el élete utolsó, egyben legrejtélyesebb felkérését is. Még megérte a Varázsfuvola bemutatóját, de a Requiem című gyászmiséjét már nem tudta befejezni. Hirtelen hunyt el, mindössze 35 évesen. A hivatalos iratokon köleshimlő a halál oka, mivel középosztálybeli volt, egy jeltelen tömegsírba temették. A szertartáson neje sem volt ott, és a családjából se jelent meg senki. Constance-t annyira letaglózta a halála, hogy nem tudott elmenni, családja pedig felesége miatt elhidegült tőle.

Nem is lettek meg földi maradványai, és halálának okáról mindeddig 140 különböző teória létezik. A legvalószínűbb, hogy torokgyulladásban hunyt el.

Akárhogy is, méltatlan vég egy olyan művésznek, aki egész életét arra tette fel, hogy örömet, szépséget vigyen művei által az emberek szívébe. 

EZ IS ÉRDEKELHET: