„Hiányzik az exem!” – 13 +1 tipp arra, hogyan vészeld át ezt az időszakot

Az utcán sétálva megérzett ismerős illat, az a bizonyos dal a rádióban, vagy éppen az egykori első randi helyszínén járva érzett nosztalgikus érzés és vágyakozás az egykor fontos valaki iránt. Ezek tipikusan olyan pillanatok, mikor érezheted, ”Hiányzik az exem.” Ez, különösen, ha többnyire jó emlékek fűződnek hozzá, lehet természetes is. Azonban jó, ha a felbukkanó érzést a helyén kezeled – főleg, ha nincs esély a kibékülésre, vagy ha igazán belegondolva, már nem akarsz semmit a másiktól.

Az alábbiakban néhány ötletet adunk arra, hogy hogyan győzhetők le a feltörő romantikus érzelmek – persze, akkor, ha valóban magad mögött akarod tudni az exet, a régi kapcsolatot.

Önreflexió

Mielőtt úgy döntesz, hogy felhívod, mert nem jó nélküle, szánj egy kis időt az önismeretre. Próbáld megérteni az érzés gyökerét: őszinte vágyakozás, magány, unalom vagy a korábban megszokott életvitel áll mögötte? Fontos, hogy légy őszinte magaddal! Így sokkal reálisabban láthatod a saját helyzetedet.

Írd le, hogy mit érzel!

Az érzelmek jegyzetelése vagy a naplóírás amolyan tini-módszernek is tűnhet, de hidd el, nagyon hasznos, mert az írás során még jobban ráláthatsz az érzéseidre. Több mindenre rávilágít ez a folyamat, valamint fel is szabadít, ha kiírod magadból, ami nyomaszt, ami fáj vagy dühít.

Barátokkal minden könnyebb

Ha esetleg a kapcsolat alatt kevesebbet találkoztál a barátaiddal, itt a tökéletes alkalom, hogy újra összejárjatok! A jó barátok támaszt is jelentetnek és mint külső szemlélők, akár új nézőpontokat is mutathatnak, ha az exeddel kapcsolatos gondolataidról, érzéseidről beszéltek.

Próbálj ki új hobbit – vagy folytasd a régit!

Ha kellemes, számodra érdekes és értékes tevékenységgel töltöd az időt, az nem csak figyelemelterelés, lélekgyógyítás, hanem fejlődés is. Korábban szeretettél volna gitározni vagy salsá-t tanulni, de egyelőre jegelted, mert a pároddal töltötted a szabadidődet? Jó ideje nem jársz rajzolni, mert inkább vele voltál? Most minden adott hozzá, hogy az energiádat valami új és kreatív dologba fektesd. Ez pedig egyszerre lehet terápiás hatású és erőt is ad. Ezen kívül pedig biztos, hogy elvonja a figyelmedet arról, hogy az exen szomorkodj.

A fizikai fáradtság is gyógyír lehet

Legyen szó edzőteremről, futásról, jógáról, vagy csak rendszeres sétáról, a fizikai aktivitás endorfinokat – boldogsághormonokat – szabadít fel, ami ismét jól jön ilyenkor. A mozgással pedig izmosabb, strapabíróbb, egészségesebb is leszel.

Ne nézegesd, mit oszt meg a közösségi médiában

Általában mindenki kíváncsi a szakítás után, hogy mit csinál a másik, kivel van, hol van, hogy van? Azonban, ha ezzel töltöd a napot, az olyan, mintha még mindig együtt lennétek – de úgy, hogy neked csak a fájdalom jut. Ha őt figyeled ezeken a platformokon, azzal csak meghosszabbítod a gyógyulási folyamatot.

Környezetváltozás

Az utazás nem olcsó mulatság manapság – de ha nem is külföldre, országon belül, egy-egy rövidebb kirándulásra néha ki lehet ruccanni. Ezek az alkalmak kikapcsolnak, lefoglalnak, általuk új élményeket – és akár ismeretségeket is – szerezhetsz.

Gondolj a saját, korábbi céljaidra

Idézd fel, milyen terveid voltak korábban! Karrierépítés, egy idegen nyelv elsajátítása, esetleg a jogosítvány megszerzése vagy bármilyen más cél, ami elmaradt? Most minden adott ahhoz, hogy azt csinálj, amit csak akarsz. Használd ki ezt az időt és fordítsd önmagadra!

Ha van rá lehetőséged, beszéld meg szakemberrel, hogy hogyan érzed magad

Néha egy tanácsadóval vagy terapeutával való beszélgetés felbecsülhetetlen értékű lehet. A jó szakember értőn meghallgat, megküzdési stratégiákat is ajánl, és biztonságos teret kínál az érzelmek feldolgozásához.

Idézd fel, hogy miért szakítottatok

Sokszor ebben az állapotban csak a szép idők jönnek elő, a jó élmények, a kellemes együttlétek. De emlékezz arra is, hogy miért ért véget a kapcsolat. Az okok felidézése, megértése és tudomásul vétele is rávilágíthat arra, hogy ennek tulajdonképpen ideje volt, sőt, akár előre látható is volt már. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy nehogy túl mélyre menj, ha hiányzik az ex. A negatívra való összpontosítás ilyenkor, bizony, jól jöhet.

Segítéssel segíts – magadon is

Mások segítése, legyen szó közösségi szolgálatról vagy jótékonysági munkáról, céltudatosságot adhat, és sokszor elmozdíthatja a hangsúlyt a személyes érzésekről, problémákról. Éppen ezért, ha tudsz olyan lehetőséget, ahol bármilyen önkéntes munkával hasznos lehetsz, próbáld meg. Rá fogsz jönni, amellett, hogy másoknak szebbé teszed a napját, magadon is nagyon sokat segítesz közben.

Ne szégyelld az érzéseidet!

Nem baj, ha hiányzik. Hiszen együtt voltatok, szerettétek egymást. Ahelyett, hogy harcolnál ellene, ismerd el, hogy nem jó most nélküle – és bízz benne, hogy ez idővel elmúlik. Ha szeretni tudtál, természetes, hogy annak a hiányát is átérzed.

Cseberből vederbe? Ne tedd.

Csábítónak tűnhet beleugrani egy másik kapcsolatba – azonban, míg az előzőt nem zártad le, és nem csak kívül, hanem belül, a szívedben is, addig ez önámítás lesz. Ha „csak” kalandokba ugrasz bele, azzal sem teszel jót senkinek – magadnak különösen nem.

+ 1: Hidd el, hogy jobb lesz

Bár általánosság, de igaz: Minden vég egy új kezdet. Bízz benne, hogy az élet még csodálatos lehetőségeket, embereket tartogat a számodra. Ne zárkózz be – adj időt magadnak a gyógyulásra – és utána légy nyitott az új lehetőségekre.

Forrás

EZ IS ÉRDEKELHET:



Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.