Naplót írni ma is menő – sőt, kifejezetten ajánlott

Naplót írni jó dolog.
Kikapcsol, rendezhetjük a gondolatainkat általa, és újra átélhetjük azt, ami jó volt. Sőt, terápiás hatása is van – a szakemberek mind ajánlják, sokan a terápia eszközeként is használják.

Segít átértékelni a dolgokat

Ha írunk, kiengedhetjük a feszültséget. Írás közben újra átgondolhatjuk, cselekedeteinket, döntéseinket. Valóban csak a másik a hibás? Tényleg a sors szórakozik velünk?

De az a jó, hogy a naplóban lehet a másik a hibás. Ott, írás közben, haragudhatunk a sorsra, az életre, ha kell, mindenkire. És ha ez megvan, máris megnyugszunk annyira, hogy alszunk egyet rá – és másnap, akár újra olvasva az előző napi felindulásunkat, az is lehet, hogy már egészen máshogy gondoljuk.

De jó, hogy nem hívtuk fel a barátnőnket/barátunkat/szerelmünket még aznap este, tajtékozva! De jó, hogy nem vágtuk el a szálakat, hirtelen dühből felindulva!

A napló rendszert is visz az életünkbe

Aki úgy dönt, hogy időt szán a naplóírásra, annak beépül a mindennapjaiba vagy a heti rutinjába az a pár perc vagy fél óra, amíg leírja a gondolatait. És mivel minden alkalommal készül rá, foglalkozik vele, ezért valószínűleg a többi teendőjét is úgy igazítja, hogy erre mindig jusson idő. Máris nem folyik szét, mondjuk, az este vagy a délután.

A napló társ is lehet, egy olyan „barát”, aki mindig meghallgat

És nem csak meghallgat, bizony válaszol is, ha hetek, hónapok – vagy évek múlva elővesszük, és újra olvassuk, amit korábban írtunk.
A napló tanít, segít, vígasztal, és ha nagyon el vagyunk kámpicsorodva, megmutatja, hogy mennyi minden szép és jó is történt velünk, milyen sok szép helyen jártunk. A naplóban leírtakban újra viszontlátjuk, milyenek voltunk, hogyan gondolkodunk nem is olyan régen… vagy már nagyon régen.

A napló felszabadíthat – azzal, hogy kiírjuk magunkból a dühöt, a bosszúságot, a csalódást, a kudarcot, de a néha szinte elbírhatatlannak tűnő szerelmet vagy boldogságot is.
A papírra vetett sorokkal letehetünk ezekből valamit – és máris könnyebben kapunk levegőt, máris oszlik esetleg a lila köd, máris több hittel, erővel kezdhetünk bele a másnapba.

A naplóban találkozhatunk önmagunkkal, és néha pont ez az, amire a zűrös napokban, a nehéz időszakokban, vagy a legszebb pillanatainkban szükség van.

Napló
Elég egy délután – és néhány sor a múltból – hogy visszafiatalodjak, és megöregedjek.
Néhány sor tőlem – miközben, mintha más életéről olvasnék; olyan sorokon fut a szemem, amelyek minden pillanatát átéltem - és mégis... Valaki más meséli most.
Én pedig hallgatom az életem.
Rejtett üzenetek, fontos válaszok – nekem, mostanra.
Honnan tudtam? Honnan tudta?
Valaki tudta.
És tényleg igazabb nem is lehetne: a kérdésedre feleletet csak te magadnak adhatsz, választ is leginkább önmagadtól kaphatsz.
Akár húsz, harminc távlatából is.

Mit mond a pszichológus?

A naplóírás jótékony hatásai

  • lenyugtatja az elmét, segít a tisztán látásban,
  • támogatja a negatív gondolatok elengedését,
  • lehetőséget ad bizonyos érzelmek megfogalmazására, a feszültséglevezetésre,
  • támogatja a nehézségek és a sikerek megfogalmazását,
  • fokozza az öntudatosságot,
  • erősíti a testi és lelki immunrendszer működését,
  • segíthet a perspektívaváltásban, vagyis abban, hogy egy nehézséget más oldalról is képesek legyünk látni, mint ahogyan addig tettük,
  • segít a kibillenteni az elakadt gondolatokat és az aktivitás irányába terelhet,
  • segíthet a tervezésben; a lehetséges lépések és azok valószínű következményeinek megfogalmazásában és a mérlegelésben,
  • okozza a kreativitásunkat,
  • felfedezhetjük a saját „hangunkat”, stílusunkat,
  • „nyomot hagyhatunk”, ami ma hasznos lehet, a jövőben pedig még értékesebbé válhat számunkra,
  • érzékenyebbé válhatunk azokra az információkra, történésekre, amelyek hálával tölthetnek el bennünket, erősíthetjük önmagunkban a hála érzését

Forrás: onlinepszichologus.net

Nyitókép: Image by lookstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.