5 fajta barát, akit jobb, ha eltávolítunk az életünkből

barátok az ember életének fontos részei, s a barátság épp olyan erős és értékes kapcsolat, mint a családi kötelék, ami az évek múlásával egyre értékesebbé válhat.

Ám nem árt megválogatni, kit nevezünk barátunknak. Gyakran előfordul, hogy egy futó ismerőst, egy múltból árnyékként rajtunk maradt osztálytársat, volt kollégát, távoli rokont is barátnak nevezünk, holott ők nem azok.

Az sem biztos, hogy akit mi annak hiszünk, tényleg meg is érdemli ezt a titulust. Őket nem árt minél előbb eltávolítani az életünkből.

Ők az:

Egyoldalú barátok

Az egyoldalú barátság az, amikor az egyik személy gondoskodik a barátságról, odafigyel a másikra, programokat szervez, emlékszik, segít, míg a másik csak hátradől és éli a barátságot. 

Általában az odafigyelő őszintén többet törődik a barátsággal, mint a másik személy, aki esetleg nem viszonozza a törődést vagy lelkesedést, de elfogadja a barátság kedves gesztusait és előnyeit. Ő egy olyan típusú barát, akit mindenképpen kerülni kell, mert ha úgy adunk, hogy nem kapunk vissza semmit, az végül kimerít. 

Nem biztos, hogy akit barátunknak nevezünk, tényleg az. Lehet, hogy inkább árt nekünk.

Ambivalens barátok

Az ambivalens barátság olyan barátság, ami nagy mennyiségű pozitivitást és nagy mennyiségű negativitást is magában foglal. Előfordulhat, hogy egy ambivalens baráttal olykor remekül érezzük magunk, máskor pedig borzasztóan kellemetlenül.

Az ambivalens kapcsolatok még az egyértelműen mérgező kapcsolatoknál is kimerítőbbek lehetnek, mert érzelmileg erősen megterhelőek. Egy ambivalens barátra hihetetlen sok időt és energiát kell fordítani, agyilag is borzasztóan fárasztóak, és nem mindig hoznak igazi örömöt.

Társfüggő barátok

A társfüggő barátság az, amikor két barát túlzottan egymásra támaszkodik az önértékelés és a teljesség érzése miatt, ami egy idő után mindkét fél számára egészségtelenné válik, annak ellenére, hogy mennyire szeretik egymást és törődnek egymással. A határok ebben a baráti kapcsolatban eltűnnek, és a barátok annyira a másikra összpontosítanak, hogy szem elől tévesztik saját egyéni szükségleteiket és identitásukat.

Hosszú távon a társfüggő barátok tönkretehetik jólétünket, de vannak módok a társfüggőség leküzdésére, és arra, hogy kialakuljon egy egészséges barátság, ha mindketten elkötelezzük magunkat a változás mellett.

Mérgező barátok

A mérgező barát olyan valaki, akinek jelenléte, viselkedése és barátsága negatívan befolyásol minket és azt is, ahogy érezzük magunk. Ebben az értelemben az eddig felsorolt barátok mindegyike ​​mérgező barátnak tekinthető. Eltekintve az eddig említett tulajdonságoktól, mérgező barát az is, aki hajlamos sok drámát kavarni, valaki, akitől (akarva vagy akaratlanul) rosszul érezzük magunk, vagy olyan, aki folyamatosan figyelmen kívül hagyja a határainkat, és elszívja az energiánkat.

Álbarátok

A hamis barát az, aki a barátunknak nevezi magát, de valójában nem viselkedik barátként velünk.

A minőségi barátsághoz hozzátartozik a támogatás, a hűség és a közelség – három dolog, amit biztosan nem kapunk meg egy hamis baráttól. Egy álbarát valójában nem vigyáz a jólétünkre, nincs mellettünk, amikor szükségünk van rá, és általában érezteti velünk, hogy nem szívesen lát minket. 

Még ha vannak is olyan barátságok, melyeket jobb megszüntetni, mindenképpen jó dolog, ha többféle barátunk van, akik mindegyike segít önmagunk más-más oldalának kifejezésében, és más-más szükségletek kielégítésében az életünk során. Még felnőttként sem késő, bár sokkal nehezebb, új barátokat szerezni, azért, hogy érdekesebbé, izgalmasabbá, tartalmasabbá tegyük az életünk.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.