Miért fontosak a munkahelyi barátságok?

A barátok életünk fontos, meghatározó alakjai. Vannak, akik már gyerekkorunktól az életünk részei, és vannak, akik felnőtt életünkhöz csatlakoznak. Ez utóbbiak legtöbbször a munkahelyhez köthetők.

Az összetartozás érzése az egyik alapvető szükséglet az emberi túléléshez, az élelem, a menedék és a biztonság után. A munkahelyi barátok pontosan ezt az igényt elégítik ki, de emellett is számos ok miatt lehet fontos egy munkahelyi barátság.

Például:

Image by fabrikasimf on Freepik


Remek stresszlevezetők

A munka hihetetlenül megterhelő lehet. Ha nem vigyázunk, előbb-utóbb megnő az esélye a kiégésnek. A kiégési tüneteket tapasztaló emberek általában megpróbálnak megfelelni a lehetetlen normáknak és elvárásoknak másokkal és önmagukkal szemben, amitől csak egyre gyűlik bennük a stressz. Bár a folyamatos nyomás általában különböző forrásokból származik, beleértve a munkát, a pénzügyi problémákat, a mögöttes egészségügyi problémákat, a családot és a kihívásokkal teli kapcsolatokat, mind a munkavállalón csapódik le.

Azok, akiknek vannak a munkahelyen barátaik, a felgyülemlett stresszt levezethetik azzal, hogy kibeszélik magukból a gondjaikat és megbeszélhetik valakivel, aki hasonló helyzetben van, és érti a szituációt. A munkahelyi barátok kölcsönadhatják a fülüket, ha a dolgok nehézzé válnak, és más perspektívát kínálhatnak, ha vita van.

Mindannyian voltunk már kezdők munkahelyen, amikor attól rettegtünk, vajon mit szólnak hozzánk a kollégák. Egy munkatárs egyszerű mosolya az egzisztenciális rettegést izgalommá változtathatja. 

A munkahelyi barátok a legjobbat hozzák ki belőlünk

Ha olyan kollégák vesznek körül bennünket, akikkel valóban jól kijövünk, akkor valószínűleg termelékenyebbek leszünk, és jobb minőségű munkát végzünk. Ennek az az oka, hogy a pozitív kapcsolatok a közös cél és az elszámoltathatóság érzését keltik, ami arra késztet bennünket, hogy tegyük meg a tőlünk telhető legjobbat.

A munkahelyi barátok hangadóként is szolgálhatnak. Segíthetnek nekünk, amikor a legnagyobb szükségünk van rá, új dolgokat taníthatnak meg, amik segíthetik munkánkat, valamint értékes visszajelzéseket és ötleteket adhatnak, amik együttműködési innovációhoz vezethetnek.

Az sem mellékes, hogy ha van körülöttünk egy támogató embercsoport, nagyobb valószínűséggel élvezzük, amit csinálunk, és ezért a feladatra koncentrálunk, és nem az óránkat lessük percenként, arra várva, mikor mehetünk haza.

A kapcsolati háló fontos


A kollégákkal való erős kapcsolatok kiépítése lehet ugyanis a kirakós utolsó darabja a jól megérdemelt előléptetéshez, jobb osztályra való áthelyezéshez. Az emberi kapcsolatok kulcsfontosságúak, különösen a munkahelyen, ahol bármikor jól jöhet, ha a barátunknak van egy barátja, aki épp ismer valakit. Végső soron a kapcsolatok jelentenek mindent, különösen szakmai környezetben.

Összességében elmondható, hogy a pozitív és tápláló környezet több innovációhoz, kreativitáshoz és kommunikációhoz vezet. A pozitív környezet kulcsai pedig mindenképpen a barátok, hiszen hosszú távon hatással vannak a termelékenységre és a vállalati kultúrára is. Azok, akiknek barátjuk van a munkahelyen általában elégedettebbek a munkahelyükkel, ezért kisebb az esélye annak, hogy elmennek.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.