Legyen ez az 5 dolog tabu téma a munkahelyeden

A munkahelyen lévő társadalmi dinamikában eligazodni enyhén szólva sem egyszerű, sőt, olykor kimondottan aknamező. Mit lehet, mit nem lehet, mit szabad, mit érdemes, kivel kell jóban lenni, hogyan érdemes helyezkedni…

Nem meglepő, hogy sokan átlépnek olyan határokat, amit nem túl előnyös átlépni, elvesztik a feléjük irányuló tiszteletet, jó pozíciót. Például azzal, ha olyan dolgokról beszélnek, amik jobb, ha a munkahelyen nem kerülnek szóba.

Mely témákat érdemes elkerülni?

Image by Freepik

Személyes pénzügyek és fizetés 

Amikor közel kerülünk munkatársainkhoz, csábító lehet, hogy beszéljünk velük a fizetésünkről, és kíváncsiskodjunk az övékről. Az is természetes lehet, ha megosztjuk velük személyes pénzügyi céljainkat. 

De ezt jobb, ha elkerüljük.

Ha munkáról van szó, soha nem tudhatjuk, kik a barátaink, és az olyan érzékeny információk felfedése, mint a fizetésünk és a pénzügyi céljaink, dicsekvésnek tűnhetnek, amivel elveszíthetjük a tiszteletet, emellett irigységet is kelthet. 

Sokaknak a munkaszerződése is kiköti, hogy ne beszéljen másokkal a fizetéséről. Ha rossz személynek mondjuk, az nemcsak a tisztelet elvesztéséhez vezethet, hanem komoly következményekkel is járhat.

Image by drobotdean on Freepik


Politika

Politikáról beszélni bárhol olyan, mint egy kézigránáttal játszani; felrobbanhat. A munkahelyen ennek a robbanásnak súlyos következményei lehetnek, ezért a legjobb elkerülni. Ha politikáról kezdünk beszélgetni valakivel, aki nem ért egyet a nézeteinkkel – ami könnyen megtörténhet -, a hangulat gyorsan felforrósodhat. 

Pletyka

Tudjuk, hogy nem szerencsés, időről-időre mégis mindannyian pletykálunk. A munkahelyen azonban jobb, ha nem tesszük. A pletykát sok esetben a tétlen emberek terjesztik azoknak, akiknek nincs elég munkájuk. Aki teszi a dolgát, annak nincs ideje másokéval foglalkozni.

A kollégákról való pletykálás vagy a pletykák terjesztése ronthatja megbízható munkatárs képét, amit mindannyian igyekszünk magunkról kialakítani. Ezen kívül a pletyka egyértelműen csökkenti a csapaton belüli bizalmat, és mérgező munkakörnyezetet teremt.

Image by Drazen Zigic on Freepik


Személyes kapcsolatok és problémák 

Általános tanács, amit a szakemberek is megerősítenek: a személyes ügyeket személyesnek kell megtartani – azaz nem tartoznak másra.

A legjobb a személyes témákat kerülni, különös tekintettel a párkapcsolatra, lelki problémákra. Az otthon problémái maradjanak otthon, még akkor is, ha csábító olykor kiönteni a lelkünk, és mivel a kollégák több órán át velünk vannak, könnyű nekik beszélni arról, ami foglalkoztat minket. Néha szándékosan is megtesszük, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsunk ki azokkal az emberekkel, akikkel együtt dolgozunk. 

Pedig az igazság az, hogy a legtöbb ember – a közeli barátokon és családtagokon kívül – hallani sem akar a problémákról, egyes kollégák pedig a jövőben fel is használhatják ellenünk az információkat, ezért jobb nem eszközt adni ehhez.

Vallás

Manapság alig van megosztóbb téma a politikánál, de ha valami versenyezhet az elsőségért, az a vallás. A vallásról szóló látszólag normális beszélgetések akaratlanul is elidegeníthetik vagy megsérthetik az eltérő meggyőződésű munkatársakat. Az ilyen beszélgetések félreértésekhez, kényelmetlenséghez vezethetnek. A vallási meggyőződések mélyen személyesek, és szakmai környezetben legjobb elkerülni ezt a témát.

Azt hihetnénk, hogy arról beszélhetünk a munkahelyünkön, amiről csak akarunk, szabadon kifejezhetjük magunkat, ahogy jónak látjuk. És ennek talán így is kellene lennie. De nem így van. Ha azt akarjuk hogy jó színben tűnjünk fel, hogy tiszteljenek minket, ezeket a témákat jobb mellőzni.

nyitókép: Image by Freepik

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE!
Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.