A józan ész és az etikett – íme 5 szabály a munkahelyen, amit nem árt betartani

Minden munkahelynek megvannak az írott és az íratlan szabályai, amiket gyorsan megtanulunk, amikor odakerülünk egy új helyre. És persze vannak olyan szabályok is, amik minden munkahelyen örök érvényűek. Ezek azok, amiket érdemes betartanunk ahhoz, hogy kellemes légkörben dolgozhassunk.

Íme a józan és az etikett öt fontos szabálya – a jó munkahelyi légkörért.

1. Ne vegyünk részt pletykákban

Van-e rosszabb a pletykáknál egy munkahelyen? A pletyka mindig kellemetlen, merev hangulatot szül, és az, akiről beszélnek a háta mögött, mindig észreveszi a pusmogást. Ez senkinek sem kellemes – nekünk sem az, ha mi magunk kerülünk célkeresztbe. A legjobb, amit tehetünk, ha figyelmen kívül hagyjuk az ilyen beszélgetéseket, vagy kerek perec kinyilvánítjuk, hogy nem akarunk részt venni a pletykálkodásban. 

2. Nem lehet mindenki a legjobb barátunk

Az életben, így a munkahelyünkön is gyakran találkozunk olyan emberekkel, akiknek más a véleménye, mint a miénk. Olyanokkal is kapcsolatba kerülhetünk, akiknek a személyiségük ütközik a miénkkel. Semmi gond! Nem kell mindenkivel a legjobb barátságban lenni, de az fontos, hogy normális hangnemben tudjunk kommunikálni mindenkivel. Ha probléma adódik, jobb, ha beszélünk a főnökkel, és nem próbálunk mi magunk intézkedni.

3. Segítsünk, ha tudunk!

Csodálatos olyan csapatban dolgozni, ahol adunk is, kapunk is. Ügyeljünk arra, hogy segítsünk kollégáinknak, és ha azt látjuk, hogy valaki küszködik és feszültnek tűnik, szánjunk rá egy percet és érdeklődjünk a hogylétéről. Természetesen nem kell plusz feladatokat elvállalni, ha mi magunk is tele vagyunk munkával, de megkérdezni, hogy hogyan érzi magát a másik, mindig legyen idő!

4. Fő a pozitív hozzáállás!

Mindannyian átéltünk már rossz napot, és olyankor remek érzés, mikor egy kolléga jön, segít és pozitív hozzáállásával feldobja a hangulatunkat. Hiszen a pozitív hangulat mindenkire ráragad – még arra is, akinek nagyon rossz kedve van! Terjesszük azt a pozitivitást, amit mi magunk is szeretnénk érezni a munkahelyünkön, és látni fogjuk, milyen fantasztikus a változás.

5. Mindig beszéljünk az új dolgozóval!

Nincs, aki ne ismerné, milyen rossz érzés újnak lenni a munkahelyen, ezért érdemes köszönteni az érkezőt, aki nem ismer senkit, és egy kicsit beszélgetni, foglalkozni vele. Köszönjünk, váltsunk néhány szót vele a szünetben, a kávéfőzőnél, vagy bárhol, esetleg kérdezzük meg, nem akar-e velünk ebédelni. A kis kedvesség is nagy segítség, hogy a friss kolléga ne érezze egyedül magát.

Kis dolgok is hozhatnak nagy változást a munkahelyen, egyes tettekkel hozzájárulhatunk a kellemes légkörhöz, jó hangulathoz. Ha példát mutatunk, ösztönözhetjük a többieket is arra, hogy ragaszkodjanak az etikett szabályaihoz. 

Mert ahogy a híres mondás tartja: ha meg akarjuk változtatni a világot, magunkkal kell kezdenünk!

Business people team photo created by Racool_studio – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.