Vajon melyik a legstresszesebb munka?

Mit gondolsz, melyik a világ legstresszesebb munkája? Talán az orvosé, tűzoltóé, a mentősé, a tanáré?
Jogosan azt gondolnánk a legstresszesebb munkát azok végzik, akik életeket mentenek.

De vajon tényleg?

Egy új tanulmány megállapította, hogy a munkahelyi stressz szempontjából leginkább az fontos, hogy ki mennyire ura saját magának. Egy kutatócsoport 138 700 résztvevő közreműködésével végzett el egy kísérletet, melynek során négy különböző csoportra osztották a foglalkozásokat (passzív vagy aktív munka, alacsony stressz vagy magas stressz szintű munka), attól függően, hogy mentálisan mennyire vette igénybe a munka a dolgozót, illetve mennyire voltak munka közben a dolgozók irányítva.

A „magas stressz” csoportba besorolt ​​szakmák azok voltak, akiknek roppant felelősséget kellett vállalniuk és a nem segítette a munkájukat iránymutatás.
Azok a szakmák, amelyekben magas követelményeknek kellett megfelelni ugyan, de a dolgozók kiemelt szabályok szerint és irányítás mellett dolgoztak (orvosok és tanárok), az „aktív” csoportba kerültek. 
Azokat, akiket mentálisan nem terhelt le a munkájuk, de magasabb szintű iránymutatást kaptak a munkájukhoz, mint például az építészek, az „alacsony stressz” csoportba sorolták. 
Azokat pedig, akiket nem terhelt mentálisan a munkájuk, és kemény feltételeknek sem kellett megfelelniük, a ,,passzív” csoportba sorolták. Ide tartoztak a kétkezi munkások.

A kísérlet során a kutatók felfedezték, hogy azoknál, akik kiszolgáló személyzetként dolgoznak, 22% -kal nagyobb a stroke kockázata, mint azoknál, akik kevésbé stresszes foglalkozást végeznek; a nők esetében ez a szám 33% volt.

A kísérlet végül meglepő eredményt hozott: sem az orvosok, sem az építészek nem lettek dobogósok a stresszes foglalkozások versenyében. 
A kutatók ugyanis úgy vélik, a munkával kapcsolatos stressznek tulajdonképpen ahhoz van köze, hogy valaki ura-e önmagának a munkája során, és megbecsülik-e a munkáját.

Erről az oldalról vizsgálva talán nem meglepő, de az eredmények alapján a legstresszesebb munka a pincérnőké lett.

(forrás)

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.