Megcsalt a párod? Öt biztos jel, hogy újra meg fogja tenni

Amikor megcsalásról beszélünk, legtöbbünknek a szexuális hűtlenség jut eszébe. Pedig a megcsalás tulajdonképpen minden olyan cselekmény, amikor megszegjük a kapcsolatunk bármely szabályát, nem csak a szexuálisat. 

Az érzelmi hűtlenség is egyértelműen megcsalás, pedig gyakran nem jár szexszel. Mégis árulás, és épp úgy, mint egy egyéjszakás kaland, egy hosszú hónapokig tartó érzelmi félrelépés is hatalmas csapás a párkapcsolatra.

A szexuális és az érzelmi hűtlenség is a válás egyik vezető oka. De mi van, ha adunk egy második esélyt, és megpróbálunk kitartani?

Azok, akik korábban csaltak, háromszor nagyobb valószínűséggel csalnak újra, állítják a statisztikák, és ez bizony nagyon ijesztő. És pontosan ez a tény az oka annak, hogy az egyszer már megcsalt emberek folyamatosan figyelmeztető jeleket keresnek, az újabb csalásra.

Nézzük, milyen jelek utalnak arra, hogy a partner ismét csalni fog:

Image by wayhomestudio on Freepik

1. Mindig van indokuk a megcsalásra

Amikor az emberek nem akarnak abbahagyni valamit, kitalálják, miért indokolt a folytatás. Ezt látjuk a pénzköltésnél („Akciós!”) és az egészségtelen szokásoknál („Jövő héten megpróbálok leszokni a dohányzásról, de most túl hektikusak a dolgok”).

A sorozatos csaló a csalást ésszerű megoldásnak tekinti a problémája megoldására. 

Vannak nyilvánvaló szexuális indokok – csal, mert nem kap otthon elég intimitást – de lehetnek más indokok is. Ha a beszélgetések során a ,,bűnös” logikusan megindokolja a tettét, nyugodtan lehet a folytatásra gyanakodni.

2. Hiányzik a felelősségvállalás

A sorozatos csalók közös vonása, hogy mindegyik mást hibáztat korábbi viselkedéséért. Ezzel a felelősséget magukról másokra hárítják. Hibáztathatják a másik nőt/férfit, a partnert, de akár a biológiát is.

Az, aki másokat tekint felelősnek a saját érzelmeiért és tetteiért, nem fogja erőltetni a változást. Lehet, hogy egy ideig helyes dolgokat cselekszik, de ez valószínűleg nem tart sokáig. Amikor a kapcsolat gyógyulása kényelmetlenné válik, visszatérhet régi szokásához, vagyis újra csal.

3. Állandóan másokat bűvöl

Mások vonzerejének teljes tagadása nem egészséges egy kapcsolat szempontjából. Senki nem fogad vakságot egy kapcsolatban, és vannak, akik természetüknél fogva kacérak. De ha valaki flörtöl a munkatársaival, a barátaival és másokkal, akkor a partnerével is ugyanúgy flörtölnie kell. 

Egy hűtlen partner nem csak múló érdeklődéssel néz meg másokat, és biztos, hogy nem akkor, mikor partnere is ott van. A vadász a közösségi média fiókján is folyamatosan flörtöl, csábít, intim beszélgetéseket folytat.

4. Csalással vádol

A kivetítés egy tipikus módja annak, hogy elkerüljük a nem kívánt gondolatok vagy érzések kezelését. Ilyenkor valaki másra mutogatunk. Sok csaló is megteszi ezt. Az, aki többször is félrelépett már, előszeretettel csalással vádolja partnerét.

Egy csaló házastárs számára, aki bűnösnek érzi magát, a kivetítés egy módja annak, hogy elkerülje a bűntudat felismerését. A sorozatos csalók számára, akik nem szándékoznak megváltozni, a kivetítés szintén egy eszköz, méghozzá arra, hogy rejtve maradjon tettük. A manipuláció egy formájaként csalással vádolják partnerüket. Hiszen ha a megvádolt azzal van elfoglalva, hogy kimagyarázza a meg nem történt vádat, nincs ideje kritizálni az igazi csaló tetteit.

Ez a viselkedés is komoly jele lehet a másik félrelépésének.

5. Bombáz a szerelmével

A csalóknak általában nem áll szándékukban elhagyni a hosszú távú partnerüket. Valójában kevesebb, mint 25%-uk vet véget kapcsolatának. Sokkal jellemzőbb, hogy visszatérnek monogám kapcsolatukhoz, és szerelmi bombázásba kezdenek.

Szerelmi bombázásról akkor beszélünk, ha az egyik ember szeretetteljes gesztusokkal és szavakkal árasztja el a másikat, hogy így irányítsa a kapcsolatot. A szeretet kiáradása azt a célt szolgálja, hogy segítsen visszaszerezni a bizalmat anélkül, hogy erőfeszítéseket kellene tenni a változásért.

Hiszen ha a megcsaló abban a hitben tudja ringatni párját, hogy működik a kapcsolat, nyugodtan folytathatja a csalást.

Az, aki ajándékokat ad, és valójában nem foglalkozik azzal, amit rosszul csinált, az annak a jele, hogy valójában nem érzi rosszul magát a viselkedése miatt, tehát újra meg fogja tenni.

Van, aki állítja, nem teszi meg újra, és olyan is van, aki be sem vallja, hogy félrelépett. Bármelyik is, ha ezek közül a jelek közül észlelsz egyet, jobb, ha figyelsz.

Nyitókép: Image by gpointstudio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.