Megcsalás után: lehet-e minden olyan, mint előtte?

Egy jó párkapcsolat kényelmes, biztonságos, szeretetet adó, amibe az ember nyugodtan beburkolózhat, mint egy puha, otthonos, meleg takaróba.

De mi történik akkor, ha ez a bizalom megrendül? Mi történik akkor, ha az egyik fél félrelép?

Elárultság, harag, düh, szomorúság. Mind olyan érzések, amik elöntik az embert, mikor megtudja, hogy a párja nem volt hűséges. Meg lehet-e bocsátani és főleg, lehet-e minden olyan, mint a megcsalás előtt?

Nos, igen, de semmiképpen nem könnyen, és a gyógyulási folyamat sem egyszerű. Ha mégis adnál a párodnak még egy esélyt, ezeket a tippeket vedd figyelembe!

1. Fogadd el az érzéseidet, amelyek a megcsalás után benned megszületnek
Nézzünk szembe a tényekkel: megcsalás után mindenképpen végig kell menni a gyógyulás folyamatán. Ez nem könnyű, időbe telik, de nem lehetetlen. Annak, akit megcsaltak, el kell fogadnia az érzéseit, csakis úgy tud tovább lépni. Valójában talán ez a legnehezebb. Hiszen akit megcsaltak az dühös, elárult, szomorú. Újra és újra azt kérdezi magától: mi történt? Hogyan lehetséges ez? Én vagyok a hibás? Az önértékelése a megcsaltnak ilyenkor romokban, és mindent megpróbál, hogy elfojtsa az érzéseit, és úgy tegyen, mintha semmi nem történt volna, de ez hiba.

Ha megcsaltként nem dolgozod fel a negatív érzéseid, akkor soha nem fogsz tudni igazán megbirkózni azzal a ténnyel, hogy partnered elárult.

EZ IS ÉRDEKELHET: 5 FŐ KÜLÖNBSÉG AZ ÉRETT ÉS AZ ÉRETLEN KAPCSOLAT KÖZÖTT

2. Ne hibáztasd önmagad!
Hihetetlenül gyakori, hogy a megcsaltak legtöbbje önmagát hibáztatja. Ezer gyötrő kérdés is megfogalmazódik ilyenkor: Unalmas vagyok? Nem vagyok jó az ágyban? Ronda vagyok? Ezekre pedig nincsen válasz.
Azonban ilyenkor nem szabad elfelejteni valami nagyon fontosat. Az okoknak lehet köze a megcsalthoz, azonban a megcsalás ténye a partner döntése, és ahhoz a megcsaltnak már nincs köze. A hibáztatás a tényeken már nem változtat, csak felesleges energiapazarlás.

Nem szabad önsajnálatba merülni, sem felvenni az áldozat szerepét. Ehelyett dolgozd fel az érzelmeket, majd várakozással tekints a jövőre.

Találd ki, hogyan fog a kapcsolat ezután működni (ha tényleg ez a célod).

3. Ne légy féltékeny!
Teljesen természetes, hogy bárki, akit megcsaltak, féltékenynek érzi magát. Végül is az a személy, akinek hűségesnek kellett volna lennie, elárulta a bizalmat, és együtt volt valaki mással.Természetes, hogy felmerülnek kérdések: Ő jobb nálam? Szebb? Vonzóbb?
Ezeknek az önsanyargató, romboló kérdéseknek azonban nem szabad teret adni. Természetesen nem érdemes szó nélkül feltenni a kezet, és kihátrálni, inkább fel kell tenni kérdéseket, és meghallgatni, mi történt valójában. 

Csak akkor tudsz tovább lépni, amikor megérted, mi történt, és el tudod engedni önmagad ostorozását.

4. Ha úgy döntesz, megmented a kapcsolatot, meg kell bocsátanod!
Senki nem érdemli meg, hogy elárulják, és megbocsátani a hit ilyen rút megsértését, nem egyszerű, sokszor nem is lehetséges. Ám megbocsátás nélkül a párkapcsolat nem fog tovább működni, és a sebek sem gyógyulhatnak be. Nem könnyű, és nem is megy azonnal. De csak így folytatódhat a kapcsolat.

Ha nem tudsz megbocsátani, el kell engedni a kapcsolatot, mert már nincs jövője. Ha viszont úgy döntesz, megérdemel a partnered egy második esélyt, bocsáss meg.

5. Beszéljetek meg mindent!
Ez a legfontosabb talán ahhoz, hogy a kapcsolat túlélje a hűtlenséget, és vissza tudjon térni egy normális kerékvágásba. Könnyű játszani az áldozatot, de a csalás gyakran azért történik, mert a csaló elhanyagoltnak érzi magát. Ez nem mentesíti ugyan az ember viselkedését, de megmagyarázza, és megmutatja, hogy a megcsalás egy okozat volt, és az okkal bizony foglalkozni kell.

Úgyhogy beszéljetek! Beszéljetek meg mindent, és igyekezzetek a tüskéket kihúzni, a sajgó sebeket enyhíteni mindkét oldalon, ha tényleg mindketten a kapcsolat folytatása mellett döntöttetek!

Az emberek különböző okból lépnek félre. Van, akinek az egész pusztán szórakozás, másnak pillanatnyi rövidzárlat. Nincs két egyforma ok, mint ahogy nincs két egyform kapcsolat sem. Azonban egy valami biztos: a kapcsolatok kétirányú utcák, a működésükhöz mindkét irányban kell adni és kapni is. És amikor ez elromlik, és az egyik fél elárulja a másikat, megint két ember dönti el, lesz e folytatás. Működni azonban csak akkor fog, ha mindketten akarják, és tesznek is érte.

Ellenkező esetben jobb elengedni.

EZ IS ÉRDEKELHET: 6 KULCS A TARTÓS ÉS SIKERES KAPCSOLATHOZ


1 Hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.