6 hiba, amit el kell kerülni ajándékozáskor

Az ünnepi szezon rohamosan közeledik, itt az ideje annak is elkezdeni a karácsonyi készülődést, aki eddig nem tette. Ideje gondolkodni a forgatókönyvön, a rokonlátogatások sorrendjén, a menün és természetesen az ajándékokon is.

Az ajándékozás évről-évre kihívás. Most azonban adunk néhány etikett tippet. Olyan gyakori ajándékozási hibákra hívjuk fel a figyelmet, amik segítségre lehetnek a választásnál, amikor vásárolni indulunk, és segíthetnek megszüntetni az ajándékozással kapcsolatos aggodalmakat az ünnepi időszakban.

Ajándékozásnál vegyük figyelembe, utazik-e az ajándékozott

Amikor összegyűlünk az ünnepekre, a család egy része utazik, valahonnan érkezik. Általában autóval, de olykor messzebbről is jönnek rokonok, akik repülővel utaznak. Ez utóbbi esetében a vásárlásnál figyelembe kell vennünk az ajándék méretét és súlyát, olyan meglepetéssel érdemes készülni, ami könnyen utaztatható. Az olyan ajándékot érdemes mellőzni, ami túl kényes, törékeny, és megsérülhet az út során.

Vegyük figyelembe azt, ha valaki nem kér ajándékot

Megdöbbentőnek tűnhet azok számára, akik szeretnek ajándékokat adni és kapni, de vannak, akik valóban szívesebben követik a „nem ajándékozás” szokását, és nem örülnek annak, ha mégis rájuk kényszerítik az ajándékot. Így, ha meghívást kapunk egy ünnepi partira, ahol az áll a meghívón, hogy nem kell ajándék, azt vegyük komolyan. Tartsuk tiszteletben más emberek kérését, ne hozzunk zavarba senkit. Ha az a kérés, hogy ne legyen ajándék, más módot kell találni a karácsony (vagy egyéb ünnep) köszöntésére.

Nagyon figyeljünk oda, ha ruhát ajándékozunk – a legjobb, ha nem is tesszük

Sokan szívesen ajándékozunk ruhát szeretteinknek, pedig mindig ingoványos terület, amivel könnyen megüthetjük a bokánk. A legjobb, ha el is kerüljük a ruhák ajándékozását, és csak akkor tesszük, ha tökéletesen ismerjük az ajándékozott méretét és ízlését. Kínos lehet ugyanis számukra, ha el kell kérniük a nyugtát a cseréhez, ha rossz a méret vagy a fazon. Áthidaló megoldás lehet egy ajándékutalvány a kedvenc ruházati boltból.

Csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér

Kulcsfontosságú, hogy ismerjük a saját anyagi határainkat, ne költekezzünk túl és betartsuk a költségvetést az ünnepi szezonban. Nem szabad kötelességnek éreznünk, hogy többet költsünk valakire a lehetőségeinknél. Az egyik módja annak, hogy elkerüljük ezt a helyzetet a barátokkal, családdal, munkatársakkal, ha őszintén beszélünk, és meghatározzuk az árat, amennyit mindenki költ, hogy senki ne érezze magát kényelmetlenül az ajándékok felbontásakor. 

Ajándék vásárlásakor kerülni kell a túlkompenzálást, mert kényelmetlenséget okozhat a megajándékozottnak.

Legyen szép a csomagolás

Minden a kinézetről szól! Különlegessé tehetjük a pillanatot azzal , hogy átgondoltan csomagolunk. Ha nem csomagoljuk be az ajándékot, az elveszi az ajándékozás és a bontás örömét is. Ha úgy alakul, hogy nincs időnk becsomagolni egy ajándékot, próbáljuk meg úgy átadni, hogy az vonzó legyen, az átvevőt izgalomba hozza, és különleges érzést keltsen benne. Például megkérhetjük a megajándékozottat, hogy csukja be a szemét, nyújtsa ki a kezét, és találja ki, mi az, amit kapott.

Tartsuk szem előtt az ajándékozott ízlését

Sokan abba a hibába esnek, hogy csak úgy vásárolnak valamit, nem foglalkozva az ajándékozott ízlésével. Pedig az ajándéknak vonzónak kell lennie a címzett számára. Ajándékozáskor nem a saját örömünkre és ízlésünknek megfelelően kell választani, hanem mindig figyelembe kell venni azt, akinek adunk. Meg kell győződnünk róla, hogy a meglepetés olyan dolog, ami őt érdekli, neki örömet okoz. Válasszunk személyes, érzelmes ajándékot. Akinek pedig mindene megvan, kapjon élményeket.

Nyitókép: Image by yanalya on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.