Ha mindig azt teszed, ami érdekel, legalább egy ember elégedett lesz – Katharine Hepburn

Barátai Jimmy fiúnak hívták, ő önmagát transzneműnek vélte. Egy alkalommal azt mondta magáról, ő a hiányzó elem a két nem között. Akaratos, kitartó, és szabadszájú volt. Spencer Tracy volt az egyetlen ember, akinek engedte, hogy helyette a nadrágot hordja. Igaz, 27 évig tartó kapcsolatuk alatt a férfi egy másik nővel élt házasságban.

Katharine Houghton Hepburn 1907. május 12-én született Connecticutban.

Anyja ismert szüfrazsett volt, apja liberális orvos. Szülei megtanították neki, hogyan álljon ki jogaiért, és mellé felvilágosították a másság kérdésében is. Mindenért, amit elért, keményen megküzdött. Sosem becsülte le, sem túl önmagát, így nem véletlen, hogy tizenkétszer jelölték Oscar díjra és a klasszikus mozik legtöbbet díjazott színésznője lett.

13 éves volt, mikor bátyját holtan találta meg annak szobájában. Tom öngyilkos lett, felakasztotta magát, amit Kate sokáig nem tudott feldolgozni. Olyannyira, hogy egy ideig bátyja születésnapját ünnepelte a sajátjaként. E tragédia változtatott jellemén. Az extrovertált lányból introvertált lett. Aztán a középiskolában elkezdett színdarabokban szerepelni, és rájött, milyen csodás is mindig más bőrébe bújni, hogy sebezhetőségét elrejtse.

Miután történelem szakon végzett az egyetemen, a Broadway színpadán kezdett dolgozni. 24 éves volt, mikor a filmipar felfigyelt rá. Színészi tehetségéhez nem fért kétség, de öltözködése és magatartása kiverte a biztosítékot. Kate volt ugyanis az első színésznő, aki nadrágot viselt, nem sminkelte magát, s nem volt hajlandó beszélni magánéletéről sem.

Mivel makacs természete volt, senki nem tudta jobb belátásra bírni. Pedig egy alkalommal el is vitték a ruhatárát az öltözőjéből, s helyére nőies ruhákat vittek. Kate ekkor egy szál fehérneműben ment ki az öltözőből, s addig sétálgatott úgy fel és alá, amíg vissza nem kapta ruháit. Ezután már senki nem akarta megmásítani öltözködési szokásait.

Főleg azután nem, hogy mindjárt a harmadik filmjével Oscar-díjat nyert. Ez pedig akkoriban még sokkal nagyobb tekintélyt jelentett, mint manapság. Sokáig dolgozott együtt George Cukor rendezővel, csak az volt a baj, hogy közben a színpadra is visszavágyott. Elfogadta egy bizonytalan rendező felkérését, a színdarabbal csúfos kudarcot vallott, és a nézők nem akartak neki megbocsátani. Egy időre feketelistára is került a színházakban és filmiparban is.

Spencer Tracy és Kate

Kate magába roskadt, míg Philip Barry rá nem írta a Philadelphiai történet című darabot, amely óriási siker lett, és a közönség végre visszafogadta kegyeibe. Kate nem elégedett meg a színházi sikerrel, így megvásárolta a darab megfilmesítési jogait, s azzal kezdett kilincselni. Ekkor kötött szerződést az MGM-mel, akiknek azt is megmondhatta, hogy Spencer Tracy-t akarja a férfi főszerepre, és ez bizony az ő életét is megváltoztatta.

Az akkor még kevésbé ismert Tracy éppen alkoholproblémákkal küszködött. Jól jött neki, Kate felkérése, ami nem csak a filmes karrierjét emelte fel, hanem szerelmi életére is hatással volt. Összesen 9 filmet forgattak együtt. Szenvedélyes, mély és igaz szerelem szövődött kettejük közt. Ám Spencernek volt egy siket gyermeke, akire hivatkozva feleségével maradt, és ezt Kate elfogadta.

„Időnként elgondolkodom azon, vajon tényleg illenek-e egymáshoz a nők és a férfiak. Talán jobb lenne, ha csak szomszédok lennének, és időnként átugranának egymáshoz.”

Tehette, mert bár sokat nem beszélnek róla, ő is tartott fent másokkal is kapcsolatot. Például egyik első filmje kapcsán találkozott Laura Harding színésznővel, akivel 1994-ig, a nő haláláig tartott fent kapcsolatot. Greta Garboval is volt romantikus viszonya, amely aztán őszinte barátsággá változott. Egy nemrég látott önéletrajzi könyv írója szerint, Kate biszexuális volt, ezért is kötött házasságot gyermekkori barátjával 1928-ban, akivel sohasem voltak egymás iránt romantikus érzéseik, de Kate így álcázhatta kettős érdeklődését…

Akárhogy is, 8 évvel később elvált férjétől. Soha többé nem házasodott meg, pedig egy multimilliárdos udvarlója több alkalommal megkérte kezét. Talán akkor is tudta, hogy rá más élet vár. Spencer Tracy élete szerelme volt, így mikor annak 1962-ben súlyosbodtak alkoholproblémái, 5 évre szabadságra ment, hogy ápolja szerelmét, egészen addig, amíg az meg nem halt.

Ha le akarsz mondani több ezer férfi csodálatáról egyetlen férfi kritikájáért, akkor menj férjhez!

Utolsó filmjüket akkoriban forgatták le. Akkor kapta meg Kate a második Oscar-díjat, de beárnyékolta örömét Tracy elvesztése. A következő filmjével is Oscart nyert, majd a hetvenes évektől kezdve inkább csak tévéfilmekben szerepelt. 1981-ben kapott még egy Oscart az Aranytóért, amiben Henry Fonda volt a partnere.

Utoljára 1994-ben szerepelt filmvásznon Warren Beattyvel. Majd visszavonult tengerparti házába és festegetett. 2003-ban, 96 évesen hunyt el minden idők legnagyobb filmlegendája, aki egyszer azt mondta: „Az élet nehéz- végül megöl téged is.”

EZ IS ÉRDEKELHET: