Moby Dick valódi története

A 25 méteres monstrum szinte teljesen észrevétlenül közelítette meg a hajót. Mikor az első tiszt meglátta, már nem lehetett kitérni az útjából. A dühös állat teljes erejét latba vetve meglökte a hajót. A matrózok, mint a kuglibábuk azonnal eldőltek. Aztán a hajópadlóba kapaszkodva várták a következő lökést, ami két lélegzetvétel után meg is érkezett.

Moby Dick átúszott a hajó alatt, és akkorát taszított az Essexen, hogy a hajó léket kapott.

Az óriásbálnáról szóló történet valós eseményeken alapul. Írója, Herman Melville felkereste az Essex volt kapitányát, George Pollardt regénye megírásához. Aztán úgy döntött, nem írja meg a teljes valóságot, inkább fikcióval ötvözi. Döntése érthető, ha figyelembe vesszük, hogy a valódi bálnavadászok 89 napos vízen és lakatlan szigeten folytatott élet-halál harcában voltak „istentelen” dolgok.

Na de hogy is kezdődött az egész?

1819. augusztus 12-én reggel derűs napra ébredtek a vadászok. A szél is nekik kedvezett, de ez két nap múlva megváltozott. Egy nagy szélviharban a sudárvitorla szétszakadt, csak a szerencsén múlt, hogy a hajó nem süllyedt el azon nyomban. Másfél hónappal később ismét életveszélybe kerültek a Horn-foknál az erős szelek és áramlatok miatt. Miután összeszedték magukat a Csendes-óceán belsejébe hajóztak. A Galápagos- szigeteken magukhoz vettek ételt és vizet és 60 óriásteknőst gyűjtöttek be.

Majd 1820 novemberében végre rátaláltak egy helyre, ahol rengeteg bálna volt.

Három csónakot mindjárt le is eresztettek, hogy levadásszák a ceteket. Közben még arra is volt idejük, hogy megszigonyozzák az állatokat és húzassák velük a csónakjukat, amit csak a nantucket-i szánkózásnak hívtak. Talán ezért nem tűnt fel nekik, hogy veszély leselkedik rájuk. Pedig körülöttünk a víz már vörös volt a sebzett bálnák vérétől.

Az Essex fedélzetén maradt matrózok közül senki, csak az első tiszt Owen Chase vette észre, a feléjük közeledő óriás cetet. Az három vízsugarat (ami valójában vízpára) lövellt ki az orrnyílásán, majd az Essexre támadt.

Az emberek fejvesztve engedték le a csónakokat, ennivalót és innivalót egy keveset tudtak magukkal vinni. Navigációs eszközöket is vittek, ami fontos volt, hiszen több, mint 1000 mérföldre voltak bármilyen lakott földrésztől.

Owen Chase idős korában

Mindössze három csónak állt rendelkezésre a 20 embernek. Szárazföld legközelebb a polinéziai Marquises-szigeteknél és Társaság-szigetnél volt. Ez utóbbihoz akart eljutni a kapitány legénységével. De azok meggyőzték menjenek másfelé, mert úgy tudták a szigeten kannibálok élnek.

Így viszont a menekvést jelentő szárazföld még messzebbre került tőlük.

Az addig szerzett zsákmány mind odalett, de ez volt a kisebbik baj. A nagyobbik az, hogy a magukkal vitt élelem a sós víz miatt mind tönkrement. Pollard csónakját még kardszárnyú delfinek is megtámadták. Bár a nap is elszívta erejüket, két hét múlva a Passzát-szélnek köszönhetően elérték a Henderson-szigetet. De sem ételt, sem vizet nem találtak ott. Így három ember kivételével újra vízre szálltak.

Henderson-sziget

Aztán egy napon egyik társuk hallucinálni kezdett és szalvétát kért a vacsorájához. Majd görcsbe rándult az egész teste és másnap reggelre elhunyt. Addigra annyira éhesek voltak a legénység tagjai, hogy úgy döntöttek, megeszik társuk húsát. Éhségük azonban nem csillapult a kis adag ételtől, sőt nagyobb lett.

1821 februárjában már sorsot húztak, hogy kit fognak megenni legközelebb. Pollard unokaöccse húzta a rövidebbet. A kapitány nem akarta, hogy rokona teste csillapítsa éhük, de aztán végül megtört, és a fiatal fiút felfalták.

Nantucket

A sors fintora, hogy két héttel később feltűnt egy vitorla, ami egy bálnavadász hajóé volt. 89 nap után ki is mentették őket. Az időközben másfelé sodródott másik csónakot is megtalálták, de a két életben maradt nem örült a megmentőknek, beleőrültek társaik megevésébe. (A csodával határos módon a három, lakatlan szigeten maradt embert is élve megtalálták.)

Az Essex életben maradt tagjai végül hazatértek.

A kannibalizmust az adott helyzet miatt megbocsátották nekik. Persze Pollard családja nem annyira tudott megbarátkozni a gondolattal, hogy megette unokaöcsét. Akárhogy is, a kapitánya soha többé nem szállt vízre. Élete hátralévő részében a Nantucket-sziget éjjeliőreként dolgozott, és az óriáscetet soha többé senki sem látta.

EZ IS ÉRDELHET: