Titkok a párkapcsolatban

A párkapcsolatok, a házasság egyik alapköve a bizalom. Ebből következik, hogy magától értetődő, hogy a párunk a bizalmasunk is. A titkainkba, a legféltettebb dolgainkba beavatjuk a másik felet, ezáltal is erősítve a kapcsolatot. Vagy mégsem?

Nem biztos, hogy minden kapcsolat túlélné, ha a felek mindenről maradéktalanul beszámolnának egymásnak. Vannak kényes témák, amit mindkét nem igyekszik elkerülni, amikről nem akarunk otthon beszélni. Ráadásul férfi és nő egészen eltérő dolgokat hallgat el a társa elől.

De vajon mik ezek?

Férfi titkok

Egészségügyi probléma
A férfiak esetében erős a társadalmi nyomás. Nem lehetnek gyengék, nem vallhatnak kudarcot és nem lehetnek félelmeik. Ez ad okot rá, hogy a férfiak nem nagyon akarnak az egészségügyi problémáikról beszélni. Nem akarnak gyengének tűnni, pátyolgatásra szorulni, kevesebbnek tűnni, főleg nem a partnerük szemében. Odalenne az erős és megingathatatlan férfiideál kép. Ezért hajlamosak egy orvosi diagnózist eltitkolni otthon vagy éppen el sem mennek egy-egy rutin vizsgálatra, háziorvosi ellenőrzésre vagy laborba. Félnek az eredménytől, attól, hogy találnak valamit és oda lesz a férfi imidzsük.

Az öregedéstől való félelem
Szintén tabu téma az öregedés és az esetleges attól való félelem. Inkább a sármosság jeleként állítják be az ősz hajkoronát, és a bölcsesség bizonyítékául a halánték kopaszodását. A kozmetikai ipar is felismerte ezt a jelenséget, hiszen szemránckrém is kapható már férfiaknak, bár ők egyértelműen nem teszik közszemlére a tégelyt a fürdőszoba polcán. Picit talán az évek számát kompenzálják a modern kor vívmányaival: legújabb telefon, menő autó, pörgős életmód, hogy tessék-lássék, rajtuk ugyan nem fog az idő vasfoga.

A sikertelenség
Az öregedés mellett az is nagyon frusztrálóan hat a férfiakra, ha nem futottak be olyan karriert, amit elismeréssel és az életben elért sikerrel azonosítanak. Persze erről sem lehet beszélni, mert az egyenlő lenne a kudarc beismerésével. Olyan is előfordulhat, hogy egy ideig titkolják a házastárs előtt, ha elbocsátották őket a munkahelyükről.

És vajon mit titkolnak a nők?

Női titkok

Fizetés
Hiába függetlenedtek napjainkra a nők, valahogy a pénz témaköre még mindig tabutémának számít. Ez főleg akkor kellemetlen, ha esetleg a nő többet keres a férfinél. Még a házasságokban is okozhat feszültséget, ami miatt a nők nem beszélnek túl gyakran a fizetésükről. Nem akarják a férfi családfenntartó szerepét csorbítani, vagy rossz érzést generálni benne a fizetésbeli különbség miatt.

Költekezés
A költekezés is a szőnyeg alá söprendő téma. Egyrészt ennek oka a fent említett magasabb fizetésből adódó frusztráció elkerülése, másrészről a meg nem értettség is szerephez jut: egy minőségi alapanyagokból előállított, természetesen méregdrága arckrém megvétele a drogériákban kapható olcsóbb társaikhoz képest érthetetlen egy férfi számára. Akkor minek vesződni a magyarázkodással!

Testkép
A legtöbb nő nincs kibékülve a saját testével. Az a tévképzet él bennük, hogy a társunk egy tökéletes idomokkal megáldott szupermodell mellett szeretné élni az életét, ezért a kevéssé előnyös vonásokat nemcsak takargatják, de beszélni sem akarnak róla. Ez az önbizalomhiány emészti a nőket, na meg persze a félelem, hogy a párjuk kiábrándul belőlük.

A nagy titok

És ha tetszik, ha nem, sok kapcsolatban van olyan dolog, amiről hallgatni érdemes. Vannak titkok, akár a múltban, akár a jelenben, amivel kapcsolatban mérlegelni kell, hasznos-e megosztani a partnerrel, vagy az őszinteség csak árt. Olykor egy-egy kitárulkozás megmérgezheti a kapcsolatot. Örök szakadás vagy fájdalomokozás lehet belőle.

Tipikus példa, ha félrelépésre derül fény, de egy egy régen, a múltban elkövetett ,,bűn” is okozhat törést a jelen kapcsolatban. Mielőtt a nagy titkolózás egy robbanásszerű kikotyogásban végződne, érdemes mérlegelni a végkimeneteleket. Olykor a hallgatás megmentheti a kapcsolatot.

Az őszinte párkapcsolathoz le kell vetkőzni a titkokat. A kérdés már csak az, hogy mindegyiket?

Glamour photo created by frimufilms – www.freepik.com

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.