Aki tudja miért énekelnek a rabmadarak – Maya Angelou

Nem olvashatjuk magyarul műveit, mégis fontos ismernünk nevét és munkáit. Maya ugyanis a #metoo mozgalom előtt 40 évvel megírta önéletrajzi könyvét, amely a világon több, mint harminc országban segített a nőknek abban, hogy beszéljenek az őket ért traumákról. Angelou élete során harminchat könyvet publikált, ebből hat önéletrajzi könyv, ezen kívül több verses kötete is megjelent.

Pedig az 1928. április 4-én született írónő első könyvét 40 évesen publikálta.

Még épphogy megtanult járni mikor szülei elváltak, ő és bátyja pedig a rasszizmus melegágyába nagymamájukhoz kerültek. A következő pár évben megtapasztalták, hogy velük másként bánnak. De ennek a kicsi lány akkor még nem adott hangot.

Főként azután nem, hogy 8 évesen visszaköltözött testvérével az anyjához, akinek volt egy új barátja is. Egy alkalommal a férfi megerőszakolta. Maya elmondta bátyjának, aki aztán az anyjuknak is elmondta, és a férfi börtönbe került. Egyetlen napra. Nem sokkal később azonban agyonverték – vélhetően – Maya nagybátyja torolta meg az unokahúgán esett csorbát.

Nincs nagyobb gyötrelem, mint magadban hordozni egy el nem mondott történetet.

Akárhogy is történt, az biztos, hogy a kislány azt hitte, a férfi azért halt meg, mert ő kimondta a nevét. Úgy gondolta a hangjával ölni tud, így az elkövetkező öt évben meg sem mert szólalni. Néma maradt, befelé fordult, és elkezdett az irodalommal foglalkozni. Shakespeare, Tolsztoj műveit imádta, s közben ő is elkezdett írni. Öt év után szólalt meg újra.

Két évvel később, 16 éves korában terhes lett. Épphogy befejezte az iskolát, megszülte egyetlen fiát. Hogy el tudja tartani magát és gyermekét, egy gyermekkori vágyát valósította meg – villamos vezető lett. Az ötvenes években ő volt San Francisco első színes bőrű női villamosvezetője.

Bár volt rendes állása, valahogy mégis bekerült az alvilágba. Prostituált lett, majd maga is elkezdett lányokat futtatni. Az éjszakai bárban, ahol dolgozott a fönöke felfedezte, hogy énekelni is tud, így a bár énekese lett. A hangjával aztán ki tudott jutni az alvilágból. Megjelent első szólólemeze, majd a Porgy és Bess társulattal bejárta Európát.

Húzd ki magad és vedd észre, ki is vagy te, és minkét tornyosulsz a körülményeid fölé!

Turnéjuk alatt találkozott egy görög férfival, akivel össze is házasodott, ám a vegyesházasság akkorian nem volt elfogadott. Kapcsolatuk meg is romlott, s Maya ismét elkezdett a rasszizmussal foglalkozni. Ekkoriban találkozott össze Martin Luther King Jr.-ral, aki felkérte, hogy dolgozzon vele a kampányában.

A dologból végül nem lett semmi, mert a papot éppen Maya születésnapján ölték meg, Angelou pedig úgy döntött ideje felkeresni gyökereit. Elköltözött Ghánába, ahol egy helyi újságnak írt.

Itt találkozott Malcolm X-szel, aki szintén felkérte, hogy dolgozzon vele, így visszaköltözött az Államokba. Ám a másik emberjogi aktivistát is megölték. Ezek után döntött úgy, hogy kiadja önéletrajzi könyvét – egy író barátja buzdítására. A könyv óriási siker lett, több, mint harminc nyelvre fordították le munkáját.

Ha csak egy mosoly van benned, azoknak add, akiket szeretsz.

Maya ezek után verseket kezdett írni, s mellette a tévében is dolgozott. A színes bőrűek múltját feldolgozó Roots című sorozathoz írt forgatókönyvet. Szerepelt filmben és más filmekhez is elkezdett dolgozni. A hetvenes években mentora lett a fiatal Oprah Winfrey-nek.

1991-ben Bill Clinton beiktatásán felkérték szavalni. Ő lett az első, aki szavalhatott a Fehér házban. (Előtte csak egyszer Kennedy elnök beiktatásán fordult elő, hogy színes bőrű részt vehetett egy ilyen ünnepélyén.) Később Hillary Clinton kampánystábjában is dolgozott. Majd mikor Barack Obama nyert, tőle is kapott kitüntetést munkájáért.

Élete végén egyetemen tanított, és közben képeslap szövegeket is írni kezdett. Végül 2004-ben 86 évesen halt meg. Eseménydús élete volt, könyveit érdemes olvasni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.