5 módszer, amivel elkerülheted a kínos csendet beszélgetés közben

Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy beszélgettünk valakivel, aki hirtelen elhallgatott. És csend lett, kínos csend, mert nem tudtunk reagálni. Roppant kellemetlen szituáció, de szerencsére elkerülhető.

Adunk néhány tippet:

Figyeljünk a részletekre, és emeljük ki az egyiket
Ez egy nagyszerű módja annak, hogy zökkenőmentesen váltsunk át egyik témáról a másikra. Például mi az életkörülményeinkről beszélünk, a másik személy pedig panaszkodik, hogy a macskája mindenhol elhagyja a szőrét, ez jó alkalom arra, hogy a beszélgetést a háziállatokra váltsuk.

Még akkor is, ha a partnerünk vég nélkül beszél egy témáról, egyetlen rövid említés másról már lehetővé teszi számunkra, hogy váltsunk. Ez jó módszer a csend elkerülésére és az unalmas társalgások irányítására is. Segít a beszélgetés fejlesztésében anélkül, hogy megsértené a másikat, hiszen ő volt az első, aki a témát megemlítette.

Kérdezzünk
Minden ember a saját univerzumának a középpontja. Napról napra a reményeire, álmaira, félelmeire koncentrál. Ha beszélgetünk valakivel, figyelnünk kell arra, hogy ne sértsük meg a magánéletét. Tegyünk fel egyszerű, egyértelmű kérdéseket. Ezzel szintén irányíthatjuk a társalgást, és elkerülhetjük a kínos csendet. A beszélgetőpartnerünk maga választhatja ki azokat az információkat, amiket meg szeretne osztani velünk. 

Mondjunk el valamit és kérjünk véleményt
Egy beszélgetés akkor jó, ha gördülékeny és minden résztvevőnek érdekes. Ha a beszélgetőpartnerünk kérdez rólunk, mert kíváncsi, az jó, ám ha mi csak magunkról mesélünk, megállás nélkül, az már nem jó annyira. Mesélhetünk magunkról, de érdemes egy idő után véleményt, javaslatot kérni, ezzel szót adva újra a másiknak.

Ha nincs jobb, beszéljünk a környezetünkről
Ha úgy érezzük, hogy a kommunikáció zsákutcába jutott, próbáljunk valamit kiszúrni a környezetünkben. Például, ha esik az eső, akkor megjegyzést tehetünk a rossz időjárásra. De beszélhetünk bármi más általános dologról: ételről, tv műsorról, gyerekekről. A lényeg, hogy gördüljön tovább a társalgás.

Vonjunk be egy harmadik személyt
Ha van rá lehetőség, jó ötlet lehet bevonni a beszélgetésbe egy harmadik személyt. Neki lehetnek új témái, amik segítenek a kommunikáció folytatásában. És ha úgy alakul, akkor lehetőségünk lesz távozni is.

Beszélgetni jó dolog. Új információkat tudhatunk meg, új ismerősöket szerezhetünk, új lehetőségekhez juthatunk egy beszélgetés által. Lehet, hogy nem mindig zökkenőmentes, de némi rutinnal és ezekkel az apró trükkökkel nem kell attól tartanunk, hogy kínos csendben találjuk magunk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.