A hallgatag férj problémája – hogyan bírjuk szóra a házastársunkat?

Elcsépelt, milliószor hangoztatott, unalomig ismételt mondat, hogy a párkapcsolat egyik alapköve az őszinte kommunikáció. Ehhez adjunk egy általános sztereotípiát, mégpedig azt, hogy a férfiak nem szeretnek beszélni és beszélgetni. Kivételek mindig vannak és lesznek, de cikkünkben vegyük ezt az alapállapotnak és az alapproblémának. Mert akkor a következő nagy bölcseletet is bedobom, miszerint a nők mindent túlreagálnak és túlgondolnak.

Ha a párunk nem túl érdeklődő vagy éppen egy nagy hírnél nem kérdez vissza, az bizony rosszul esik nekünk. Ha puhatolózunk, hogy minden rendben van-e nála, akkor automatikusan a nincs semmi baj választ kapjuk. És ilyenkor hiába tudjuk, hogy fontosak vagyunk a férfi számára, mégis úgy érezzük, a párunk nem vesz rólunk tudomást. Ez pedig igencsak kapcsolat befolyásoló hatású.

Mit lehet tenni a hallgatagság ellen? Hogyan bírjuk rá a párunkat az élettel teli beszélgetésre és az aktív kommunikációra? A lelki békénk érdekében erre kerestük a választ.

Image by Freepik

Először is vizsgáljuk meg az alapproblémát. A házastársak közötti kommunikációs probléma elsődleges oka, hogy a két fél másképp értelmezheti a beszélgetés fogalmát.

Az érzésekről beszélni

Az érzelmek kifejezése és felfedése a nőknél természetes. Eleve egy szabadabb utat kapunk, mert nyitottságra nevelnek minket, ahol a női érzelmek mindenféle formája megengedett. Ezzel szemben a férfiakat inkább az érzelmek elfolytására sarkallják, mert az érzelmességet a gyengeséggel azonosítják. Így ha egy férfi ideges vagy rossz hangulatban van, akkor inkább bezárkózik, nem beszél, mert úgy gondolja, hogy a problémáját saját magának kell megoldania.

Fecsegni

Míg a nők egy beszélgetés során minden apró részletre kitérnek, addig ez a férfiak szemében csak csapongó fecsegés lehet, amit nem tudnak értelmezni és kezelni. A nők rengeteg személyes részlettel tarkítják az élménybeszámolót, a férfiak viszont inkább a feladatorientált témákba tudnak jól becsatlakozni. A tényekkel tudnak azonosulni, viszont amit nem tudnak befolyásolni, az nem is igazán érdekli őket.

A beszélgetés munka

A nők számára a beszélgetés egy kikapcsolódás, stresszlevezetés, megkönnyebbülés. A férfiak számára viszont munka, amihez a munkahelyről hazaérve túl fáradtnak érezhetik magukat és inkább csak egy kis lazításra vágynak az otthonukban.

Az alapprobléma felvázolása után láthatjuk, hogy eltérő álláspontok ütköznek össze, azonban senki ne essen kétségbe! A kommunikációs nehézségek megoldására hoztunk pár ötletet és módszert.

Image by lookstudio on Freepik

Alkalmas pillanat

Jó út lehet, ha a párunkat nem mindjárt a munkából hazaérve támadjuk le. Várjunk egy kicsit, amíg lazít, kifújja magát, és mondjuk a hasába is kerül finom falat. Utána már valószínű, hogy nyitottabb lesz a kommunikációra.

Kezdeményezés és türelem

A csend nem az ellenségünk. Ha nem folyamatosan beszélgetünk, akkor sem kell kétségbe esnünk. Ez a nyugalmi állapot ösztönözheti a férfit, hogy beszélgetést kezdeményezzen. A csönd beálltakor a nők abba a hibába tudnak esni, hogy a mondanivalót többször elismétlik, amivel a férj csak még jobban visszahúzódik. Próbáljunk türelmesek lenni, de semmiképpen ne nyugodjunk bele, ha nem kapunk választ a kérdésünkre. Készítsük fel a másik felet, hogy másnap szeretnénk vele erről a témáról ismét beszélni.

A részletek kulcsszerepe

A sablonos kérdéseknek nincs helye a házaséletben, mert nagy valószínűséggel a válasz is ugyanilyen sablonos lesz. A milyen napod volt az irodában? kérdésre a megszokott nehéz, stresszes vagy mozgalmas válasz érkezhet, semmi konkrét információval. Próbáljunk részleteiben érdeklődni a nap eseményeiről. Például ha tudjuk, hogy valamilyen fontos projekten dolgoznak, akkor érdeklődjünk, hogy meg tudták-e oldani az adott nehézséget, vagy kiment-e időben az a fontos kiszállítás.

Nonverbális kommunikáció

A beszélgetéseknél a másikra irányuló figyelem nagyon fontos. Ha közben a telefonunkat nyomkodjuk, vagy magazint lapozgatunk, vagy éppen a háttérben szóló tévé felé kandikálunk fél szemmel, akkor hiteltelenek leszünk. Adjuk meg a másiknak járó tiszteletet, és ne kalandozzunk el. Ne vitatkozzunk és ne vágjunk a másik szavába. Ezek jelentősen megkönnyíthetik a kommunikációt és a feloldódást.

Közös hobbi

A lelkes beszédtéma ott kezdődik, hogy mindkét fél valóban érdeklődik a dolog iránt. Hogy ne vesszünk el a gyereknevelés és a munka kettős útvesztőjében, segít a kommunikációban, ha van közös szenvedélyünk. Például utazásnál az utazásszervezés sok izgalmas dolgot tartogathat.

Konstruktív vita

A jóízű vitatkozásnak is van helye egy párkapcsolatban. Ez is a problémamegoldás egyik fajtája, legalább ott és azonnal felszínre kerülnek a nézeteltérések. Ha a feleség csak beszél, a férj pedig hallgat, akkor pár héttel később kibukik ugyanaz a vita. Ha az egyik fél konfliktuskerülő, akkor nehezebb a helyzet. A gátlásokat le lehet küzdeni konstruktív vitatkozással. Ez azt jelenti, hogy nem negatív jelzőket használunk, nem hánytorgatunk fel dolgokat a múltból, nem bűntudatkeltés a cél. Egyszerűen a saját érzéseinkről beszéljünk, a saját szerepünket mutassuk meg a problémában, és ne a másikat hibáztassuk mindenért. Mindehhez kell az önuralom is, de megéri.

Láthatjuk, hogy a hallgatag férj problémája egy olyan házassági nehézség, amelyen lehet és kell is segíteni.

nyitókép: Image by Racool_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.