Rigó Jancsi kalandos története

Van, aki rajong érte, van, aki émelyeg tőle. Egy biztos, a süteménnyel már találkoztunk, hiszen minden cukrászdában ott a helye. Azt már kevesebben tudják, hogy az elnevezést egy cigányprímásról kapta.

S egy nem mindennapi lányszöktetés adta hozzá a táptalajt.

Rigó Jancsi, 1858-ban született, feltehetően Pákozdon. Gyermekkoráról alig tudunk valamit, de annyi bizonyos, a zenével és a hegedűvel már akkor rokonszenvezett. Olyannyira, hogy 15 éves korában beállt Barcza Józsi cigányzenekarába játszani. Aztán elvette a zenekari vezető, Mariska nevű lányát.

A zenekar olyan sikeres lett, hogy bejárta hazánk összes mulatóját, majd kiterjesztette határait, és eljutott Bécsbe, Párizsba, sőt, Amerikába is. Jancsi ekkor már kivált a zenekarból és saját csapatot állított össze. Így jutott el meghívásra a párizsi Alhambra nevű szalonba is.

Rigó Jancsi és Clara Ward

1896-ban aztán Jancsiba belecsapott a villám, amikor Chimay belga herceg és annak gyönyörű, amerikai származású felesége Clara Ward belépett a mulatóba. Jancsi azonnal elhúzta a hölgy nótáját és egyre csak körülötte forgolódott. Fekete szeme, talp alá való muzsikája és –állítólag- jóképű fizimiskája megnyerte a hercegnét. Meg is hívta magukhoz a zenekart párszor estélyekre játszani.

Ez így ment egy ideig, aztán a rendszeres találkozásokból szerelem szövődött. S egy nap azzal lett tele a párizsi sajtó, hogy a cigányprímás megszöktette Chimay herceg nejét, az amerikai milliárdos örökösnőt. Akkora ők már Magyarország felé tartottak és amint tudtak össze is házasodtak. A nászéjszakát a budapesti Rémy Szállóban töltötték, aminek konyhájára másnap lement Jancsi és kérte a cukrászt, hogy készítsen a nejének – személyre szólóan- egy különleges süteményt.

A cukrász eleget tett a kérésnek és Jancsi néhány óra múlva ezekkel a szavakkal adta át szíve hölgyének a remekművet:

„Kóstold meg ez olyan barna, mint a bőröm és olyan édes, mint a te szíved.”

Ezzel aztán meg is született a Rigó Jancsi és azóta is töretlen népszerűsége. Azt hihetnénk ez a happy end, de Jancsi és szerelme miután bejárták a világot, végül mégis elváltak egymástól. Igaz, ehhez tetemes adósságot is felhalmoztak, mert nem tudták, hogyan kell a pénzzel bánni. Hiába volt felkapott zenész a férj és hiába volt egy amerikai milliárdos lánya a nő, mindez nem járt sem anyagi, sem érzelmi biztonsággal. Olyannyira nem, hogy a hölgy szépségével másokat is rabul ejtett.

Így a prímást elhagyta egy olasz pincérért és aztán hozzáment egy olasz hotelportáshoz.

Jancsi ezek után elszegényedve élt és lezüllött kocsmákban játszott. Soha többé nem nősült meg, és az sem biztos, hogy tudta, elneveztek róla egy süteményt. Az sem világos, azzal tisztában volt-e, hogy volt nejéről – mikor találkoztak – már két étel is el volt nevezve. Mindenesetre egy sütemény az ő nevét is viseli, és sokan rajonganak érte, akkor is, ha élete, zenéje a feledés ködébe veszett és 68 évesen New Yorkban elhunyt.

EZ IS ÉRDEKELHET: