Egy megjavult rosszfiú – Jude Law

Nevét a Beatles zenekar Hey, Jude című száma után kapta. Ezzel szülei meg is pecsételték sorsát. Mint a dalban szereplő Jude, ő is csalfa és sok szívet összetört már. A hűséget csak a filmszakma iránt ismeri. Na de amíg olyan nagyszerű alkotásokban játszik, mint a Sherlock Holmes vagy éppen Az ifjú pápa, minket ez nem zavar.

David Jude Law 1972. december 29-én született Angliában.

Már kisgyermekként a színjátszás érdekelte. Még épphogy elkezdett iskolába járni, mikor beválogatták egy musical darabba. Ott aztán neve miatt a lányok közé osztották, amit ő nem cáfolt meg. Nagy lelki nyugalommal sétált be a lányöltözőbe. Persze gyorsan kiderült, hogy neki nem ott a helye.

Ő bizonyára jót mulatott a helyzeten, aztán komolyan vette a dolgokat és a darabban sikeresen szerepelt. Hamarosan már egy tévéműsorban is helyet kapott. Még mindig csak tinédzser volt, mikor első főszerepét megkapta egy szappanoperában. S ő otthagyta a középiskolát.

19 éves volt, mikor az első alacsony költségvetésű filmben is főszerepet játszhatott. Ekkor találkozott leendő nejével, Sadie Frosttal. A lány már férjnél volt, de ez egyiküket sem zavarta. Óriási szenvedélyre lobbantak egymás iránt, Sadie elhagyta a férjét és hozzáment Jude-hoz.

Sadie és Jude

A következő évben már meg is született első gyermekük. Közben a fiatal színész karrierje is felfelé kezdett ívelni. Megkapta Matt Damon és Gwyneth Paltrow mellett A tehetséges Mr. Ripley című filmben a rosszfiú szerepét. Alakításáért jelölték Oscar-, és Golden Globe díjra is.

Bár nem kapta meg a rangos elismerések egyikét sem, de jó úton haladt az elismertség felé. A következő évben megszületett második gyermeke is, ám felesége, Sadie mély depresszióba zuhant a szülést követően. Jude nem sokat segített neki, bár elküldte orvoshoz. Hat hétig volt távol a nő, amit rossz nyelvek szerint a férfi flörtöléssel töltött.

Ez is érdekelhet: A Gyíkkirály – Jim Morrison

Akárhogy is, aztán megkapta a Hideghegyben is a férfi főszerepet. A forgatás alatt összegabalyodott a frissen elvált Nicole Kidmannel. Felesége ezt nem vette jó néven, bár a pletykákat Jude és a színésznő is tagadja a mai napig. De Sadie, aki közben harmadik gyermeküket is megszülte, már nem bízott férjében.

Manapság szívesen látjuk a világot és benne az embereket fekete-fehéren, könnyen gondoljuk azt, hogy valami vagy valaki egyszerűen jó vagy rossz.

Erre meg is volt minden oka. Hiszen Nicole-lal ugyan nem lett tartós a viszonya a férfinak, de a következő film forgatásán találkozott Sienna Millerrel. Jude és a színésznő egymásba szerettek, és a színész elhagyta nejét és gyermekeit. Majd összeköltözött újdonsült szerelmével, aki a következő évben egy gyermekkel ajándékozta meg.

Kapcsolatuknak azonban ez nem tett jót. Főleg azért nem, mert egy nap Sienna Jude-t in flagranti találta a bébiszitterükkel. Ráadásul pár hónapos kislányukat közben őrizetlenül hagyták, aki megtalálta apja exstacy tablettáit és bevette azokat. Rohanhattak vele a kórházba, ahol épphogy meg tudták menteni az életét.

Több se kellett Siennának, kiadta Jude útját. Na persze a férfi most sem szomorkodott túl sokáig, becserkészett egy pár hollywoodi színésznőt. Na meg modellt is, akivel bár csak egy hónapig járt, a kapcsolatból még egy gyermeke született. Mint ahogy egy másik viszonylag ismeretlen színésznő is két hónapos viszony után egy gyermekkel ajándékozta meg.

Dr. Watsonként a Sherlock Holmesban

A sorozatos botrányok miatt nem jutott egy darabig igazán jó alkotásokba. 2009-ben tört meg a jég, s helyet kapott Robert Downey Jr. mellett a Sherlock Holmesban. A film óriási siker lett, amit követett egy második rész is. Majd megmutatta drámai oldalát is az Anna Kareninában, ami szintén jól állt neki.

A 2010-es évekre végre benőtt a feje lágya. Játszott a Grand Hotel Budapestben, a Dom Hemingwayben és a Kémben. Ekkoriban kezdett találkozgatni jelenlegi nejével, aki nem szakmabeli. Olyannyira nem az, hogy pszichológiából doktorált, s tanít.

Bár jó ideig csak barátok voltak, végül 2015-ben felvállalták kapcsolatukat a világ előtt. Lehet, hogy ő végre meg tudta érteni, miért szállt virágról virágra Jude egész életében. Akárhogy is: színészi karrierjére és alakításaira felesége jó hatással van. 2016-ban megkapta Lenny Belardo szerepét Az ifjú pápában, amelyben zseniálisat alakít.

Az ifjú pápaként

A negyvenes évei végére úgy tűnik, kezd beérni színészként is. Sikerrel játszotta az ifjú Dumbledore szerepét a Harry Potter „legújabb” szériájában. Közben elvállalt egy újabb HBO-sorozatot is, amelyben ismét remekelt. 2020 szeptemberében pedig ismét gyermeke született.

Ma már óvja magánéletét. Legalábbis egyelőre úgy tűnik, jelenlegi párja mellett megnyugodott. Igaz, egyszer azt mondta: „Ha meg akarod változtatni azt, aki vagy, változtatnod kell azon, amit csinálsz.” Neki úgy tűnik sikerült, igaz ehhez majdnem ötven évnek kellett eltelnie…