Ha úgy érzed lassan kiégsz, ezt az 5 dolgot ne feledd!

Vannak, akik mindig maximális fordulatszámon pörögnek, és látszólag soha nem pihenve hoznak jobbnál jobb eredményeket. Maximalisták, akik ezer fokon égnek, és ha megkérded, rázzák a fejük, nem ők nem fáradtak, ez a munkatempójuk.

Talán így is van. Vannak, akik jobban bírják a hajtást, azt, hogy két végén égetik a gyertyát, mert a munkájukat élvezik. Ennek ellenére pihenésre, lazításra nekik is feltétlenül szükségük van, hisz aki sosem száll ki a mókuskerékből és nem lazít tudatosan, az előbb-utóbb kiég, és még a szeretem-munkát is meggyűlöli.

A kiégésnek vannak tünetei, amikre érdemes odafigyelni, s ha jelentkeznek – de még jobb előtte – megfogadni a következő tanácsokat:

1. A legjobb munkát tiszta fejjel lehet végezni
Ne hagyd ki az étkezést, és ne hagyd ki az alvást! Egyik sem elhanyagolható csak azért, hogy több idő jusson a munkára! Sokkal jobb munka végezhető, ha az ember odafigyel magára: eleget eszik és eleget pihen. A minőség számít, nem a mennyiség. Fáradtan az ember nehezebben koncentrál, kétszer végzi el ugyanazt a feladatot, így az eredmény csak 50%-os, miközben a test és az elme is kikészül. Nincs erre semmi szükség. Add meg a testednek, amit kér, hogy aztán ő is jól szolgálhasson téged!

2. Nem csak a munka van a világon!
Idegesít, ha nem csinálsz meg millió meg egy előre beütemezett dolgot egy nap? Hidd el, ez nem kudarc! Légy büszke az eredményeidre, és ne feszítsd túl a húrt. Lehetsz büszke saját magadra, naná, hogy lehetsz, de értsd meg és tudd: az élet nem csak a munkáról szól! Időt kell hagyni a kikapcsolódásra is. Az sem baj, ha olykor semmit, de tényleg semmit nem csinálsz!

Néha engedd meg magadnak, hogy csak élvezed a nyugalmat, ahelyett, hogy folyton rohannál.

3. A célkitűzés jó ötlet – de rugalmasnak kell maradni!
Nagyszerű, ha minden napra van kitűzött célod. Okos, ha van ütemezés, okos, ha van egy terv. Ugyanakkor nem minden nap lesz eredményes. Azokon a napokon, mikor nem sikerül az adott tervet teljesíteni, akkor sem kell gyűlölnöd magad! Meg kell tanulnod elfogadni azt a tényt, hogy vannak napok, amikor jobban megy, máskor pedig kevésbé. Ha a kettő kiegyensúlyozódik, nincs ok a stresszre.

4. Ne hasonlítsd össze magad másokkal, mert csak nyomorultul érzed magad tőle!
Te nem vagy ő, te, te vagy! Teljesen más ember, mint a barátaid, társad, testvéreid, munkatársaid. Nem számíthatsz arra, hogy mindenben ugyanannyit fogsz elérni, amennyit a másik. Különböző igényeitek, különböző körülményeitek vannak. Különböző készségeitek és kapcsolataitok. Neked megvan a magad útja, és a másiknak is a sajátja.Az összehasonlítás értelmetlen és szükségszerűtlen. Nem határozza meg, te ki vagy és mennyit érsz.

5. Megérdemelsz egy kis szünetet! 
Van időszak, mikor úgy érezheted, nincs időd vagy lehetőséged pihenni. Hogy bizonyítanod kell. Hogy nem szabad megállni, mert majd egy bizonyos cél elérése után úgyis lehet pihenni. Vigyázz! Pihenni kell! Mindenkinek kell! Az élet nem könnyű, és megfizeti az árat az, aki két végénél égeti a gyertyát. Újratöltődésre mindenkinek szüksége van… mielőtt túl késő lenne.

Azt hiszed, te nem vagy veszélyben? Téged nem érint a kiégés, mert erős a hátad és mindent kibírsz? Azért csak vigyázz – és néha lazíts! Akkor is, ha szerinted nincs szükséged rá!

EZ IS ÉRDEKELHET: VAJON MELYIK A LEGSTRESSZESEBB MUNKA?

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.